En Sıcak Konular

Yalçındağ: Bunun nesi kabul edilemez!

4 Mart 2009 12:32 tsi
Yalçındağ: Bunun nesi kabul edilemez! IMF ile anlaşması konusunda sürekli Hükümet'e baskı yapan fakat bir türlü bu isteğini gerçekleştiremeyen IMF'de sinirler gergin...

TÜSİAD YÖnetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD Yönetim Kurulu ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı parti genel merkezinde ziyaret etti.

Görüşme öncesinde gazetecilere açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Yalçındağ, daha önce MHP'yi de ziyaret ettiklerini, TÜSİAD'ın bütün partilere eşit mesafede olduğunu söyledi.

Yalçındağ, son günlerde parti liderleri arasındaki tartışmalar hatırlatılarak, siyasi çekişmeleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ''Gerek özel sektör olarak gerek vatandaş olarak bizim önceliğimiz ekonomi'' dedi.

''Çok kötü bir dönemden geçildiğini'' ifade eden Yalçındağ, son rakamlara göre her 4 gençten birinin işsiz olduğunu, yüzde 12'nin üzerine çıkan işsizlik oranının 2000 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaştığını kaydetti. Yalçındağ, imalat sanayindeki kapasite kullanım oranının yüzde 63'e gerilediğini ve bunun 1991 yılından beri en geri nokta olduğunu söyledi.

Yalçındağ, ''Bütün bu durumlarda ekonomi bu kadar kötü giderken herkes işinde, aşında, yatırımın ortasında yakalanmış, işini kaybediyor. Böyle bir durumdayken bizim bütün konsantrasyonumuz bu aslında. Bu yerel seçimlerin bu kadar büyük bir olay olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Bizim konsantrasyonumuz, önceliğimiz o değil. İş adamlarının da vatandaşın da olduğunu zannetmiyorum'' diye konuştu.

İŞSİZLİKLE MÜCADELE

Yalçındağ, CHP Genel Başkanı Baykal'ın işsizlikle ilgili 7 önerisini nasıl değerlendirdiğine sorulması üzerine, de şunları söyledi:

''Aslında olması gereken şey. Her zaman söylediğimiz gibi muhalefet partilerinin de yapıcı önerilerle gelmesi lazım ve bunların tartışılması lazım. 7 maddenin çoğu zaten bizim de söylediğimiz maddelerdi. Aslında hükümetin de ekonomi yönetiminin de söylediği maddeler. İşsizlikle ilgili olarak daha önce söyledim; endüstriyel ilişkiler önemli. İstihdam yasalarında yapılacak şeyler, bazıları da yapıldı, bütün bunlar önemli. İŞKUR'un elindeki mali imkanın daha rahat kullanılması önemli. Asıl işsizlikle mücadele makro ekonomik önlemlerden geçiyor. Ekonominin soğumamasından, yatırımların bu kadar durmamasından, daralmamasından geçiyor. Çünkü daraldıkça, iç tüketim daraldıkça, ihracat zaten yok, içeride bir harcama olmayınca bu sefer de üretim olmuyor. Üretim olmayınca işten çıkarmalar başlıyor. Yani işsizlikle mücadele artık bu istihdam yasalarında yapılacak bazı önlemlerle olmaz. Galiba 7 maddenin içinde diğerleri de var diye hatırlıyorum. Yani hem İŞKUR'un imkanlarından yararlanmak hem istihdam yasaları hem de asıl önemli olan iç tüketimin artırılması ve ekonominin soğumaması. Üretebilmek. Üretebilmek için de harcamak lazım. Harcamak için de güven ortamının yaratılması lazım.''

IMF'NİN ŞARTLARI


rzuhan Doğan Yalçındağ, bir soru üzerine katıldıkları Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından alınacak tedbirlerle ilgili olarak, hükümetten kendilerine henüz bir mesaj gelmediğini söyledi.

Devlet Bakanı Nazım Ekren ve diğer ilgili bakanlarla aylardır toplantılar yaptıklarını ve aynı tespitlerde bulunduklarını anlatan Yalçındağ, likiditeyi rahatlatmak için alınacak önlemlerin başında IMF anlaşmasının geldiğini kaydetti.

Yalçındağ, IMF ile anlaşmanın hala gerçekleşmediğini anımsatarak, şöyle devam etti:

''Başbakanımızla son yaptığımız toplantıdan çıktığımızda size açıklayamadık. Çünkü o zaman 'açıklamayın kamuoyuna' diye bizden ricada bulunuldu. 2 önemli şartı söylemişti. Sonra kamuoyuna bu açıklandı. Bunlar, kabul edilemez şartlar değil ki. Çünkü bir tanesi vergi denetiminin özerkleştirilmesinden bahsediyor. Bu olmayacak bir şey değil. Kabul edilemez değil. Diğeri, eşleştirmeden bahsediliyor. Yani IMF, ne bizim istihdamımıza zarar verecek bir şeyden bahsediyor. Yani şunu söyleyebilirdi; maliye politikalarını daha sıkı tutun, maliye politikasını gevşetemezsiniz diyebilirdi. Faiz dışı fazlayı artıracaksınız diyebilirdi. Vergiler artsın diyebilirdi. Bunların hiçbirini söylememiş. Söylediği şeyler yapısal reformlar. Daha önce de konuşulan reformlar. Yani bunun niye bu kadar sorun olduğunu ekonomide bu kadar ihtiyacımız varken, kamu borçlarımız bu kadar artmışken niye bunun hala yapılamadığını anlamakta çok zorluk çekiyorum.''

AA



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,796 µs