En Sıcak Konular

Üniversiteler araştırma fakiri çıkınca...

4 Mart 2009 11:45 tsi
YÖK, üniversitelerdeki bilimsel yayınları kullanma istatistiklerini yayınladı. Yakında üniversiteler araştırma üniversiteleri ve eğitim-öğretim yapan üniversiteler diye ikiye ayrılacak.

YÖK, Ortadoğu Teknik, Hacettepe, Boğaziçi, İstanbul, İstanbul Teknik, Galatasaray ve diğer bazı üniversitelerin ''araştırma üniversitelerine'' dönüştürülmesini planlıyor.

YÖK, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından hazırlanan ve üniversitelerdeki öğretim elemanları ile lisans ve lisansüstü öğrencilerinin tümünün bilimsel yayınları kişi başına kullanma oranlarını gösteren istatistikleri yayınladı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ''Bu istatistikler bir üniversitenin araştırmayla ne kadar ilgilendiğini gösteriyor. Yakında üniversiteleri, araştırma üniversiteleri ve eğitim-öğretim yapan üniversiteler diye ayıracağız. Bunun için baz alınacak kriterlerden biri de bu istatistikler olacak'' dedi.

TÜBİTAK ULAKBİM'in hazırladığı istatistiklere göre, Türkiye'de bilimsel yayın sayısı için temel kabul edilen ve Science Citation Index, Social Sciences Citation Index ile Arts& Humanites Citation Index'i kapsayan Web of Science (WoS) isimli veri tabanını kişi başına en fazla kullanan yükseköğretim kurumları sırasıyla GATA, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Koç Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, ODTÜ, Sabancı Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi olarak belirlendi.

Tıp ile ilgili bilimsel makalelerin yer aldığı BMJ veri tabanı kullanım grafiğinde sırasıyla GATA, Başkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Adnan Menderes Üniversitesi yer aldı.

Dünyada çeşitli alanlarda yayımlanan bilimsel makalelerin tam metinlerinin yer aldığı EBSCO isimli veri tabanını kişi başına en fazla kullanan üniversiteler ise Koç Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, ODTÜ, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Akdeniz Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi olarak sıralandı.

Uluslararası Elektrik Elektronik Mühendisleri Entitüsü'nün (IEEE) veri tabanındaki makaleleri kullanım oranları en yüksek üniversiteler sırasıyla Sabancı Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, ODTÜ, TOBB ETÜ, Koç Üniversitesi ve Işık Üniversitesi olarak belirlendi.

Elsevier Yayınevi'ne ait çeşitli alanlardaki bilimsel dergilerin tam metinlerinin yer aldığı ScienceDirect veri tabanını ise kişi başına en fazla Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, GATA, ODTÜ, Başkent Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi kullandı.

-''ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ DÜŞÜNÜYORUZ''-

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, söz konusu istatistiklerin ''bir üniversitenin araştırmayla ne kadar ilgilendiğini gösterdiğini'' belirterek, ''Eğer o üniversitenin öğretim elemanları bu veri tabanlarını kullanıyorlarsa, daha önce çıkmış makalelere bakıyorlarsa, demek ki araştırmayla çok ilgililer. Bu, bir üniversitenin araştırmaya ne kadar dönük olduğunu gösterir. Eğer bakmıyorlarsa demek ki araştırma yapmıyorlar, ihtiyaç duymuyorlar'' diye konuştu.

Üniversiteleri ''araştırma üniversiteleri'' ve ''eğitim-öğretim üniversiteleri'' olarak ayıracaklarını ifade eden Özcan, ''Eğer üniversiteleri araştırma üniversiteleri ve eğitim-öğretim yapan üniversiteler diye ayırırsak, bunun için baz olacak kriterlerden biri de veri tabanlarının kullanımıyla ilgili bu istatistikler olacak'' dedi.

Bazı üniversitelerin ''lisans kontenjanlarının azaltılması'' talebini lisansüstü kontenjanlarını artırmaları koşuluyla kabul ettiklerini söyleyen Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Üniversitelerin kontenjanlarını belirlerken, bazı üniversitelerin kontenjanlarını lisans programlarında çok az artırdık. Mesela ODTÜ, Hacettepe, Galatasaray, İstanbul, İstanbul Teknik ve Boğaziçi üniversiteleri (bizim lisans kontenjanlarımızı çok artırmayın ama lisansüstü kontenjanlarımızı artırın) diye rica ettiler. Biz de dedik ki 'lisansüstü kontenjanını iki misli artırırsan lisans kontenjanını az artırırız.' Bu üniversiteleri ilerde araştırma üniversitelerine dönüşmesini, öğretim üyesi yetiştirecek üniversiteler olmasını istiyoruz. Araştırma üniversiteleri olsun ve öğretim üyesi yetiştirsinler. Diğer üniversitelerin, yeni açılan, ilerde açılacak olan ve vakıf üniversitelerinde ihtiyaç duyduğumuz öğretim üyelerini bu üniversiteler yetiştirsinler.

Diğer üniversiteler de hem normal fonksiyonlarını yapacaklar hem de araştırmalarını. Yani hem eğitim-öğretimi hem de araştırmayı birlikte götürecekler.''

Özcan, veri tabanlarının kullanımıyla ilgili istatistiklerin, üniversitelerin kütüphaneleri kullanım oranları konusunda da yapılacağını belirterek, ''Bu da araştırma üniversitelerini belirleyecek parametrelerden bir tanesi olacak. Bir okulda ne kadar çok kitap kullanılıyorsa, kütüphaneye ne kadar çok gidiliyorsa o kadar araştırmaya ilgililer demektir'' diye konuştu.

aa



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,374 µs