En Sıcak Konular

Dünya büyük bir tehlike atlattı!

4 Mart 2009 09:41 tsi
Avustralyalı gökbilimcileri, İngiltere’nin başkenti Londra’yı haritadan silecek büyüklükte bir göktaşının dünyayı ıskalayıp geçtiğini açıkladı.

Avustralya’nın ‘Siding Spring Survey’ gözlem merkezinde görevli gökbilimciler, 1908 yılından Sibirya’nın Tunguska semalarında patlayan ve binlerce atom bombası gücündeki ‘2009 DD45’ adlı göktaşının, Cumartesi günü dünyanın çok yakınından hızla geçerek ıskaladığını duyurdu. Uluslararası Astronomi Birliği’ne bağlı Küçük Gezegen Merkezi (Minor Planet Center) de olayı doğruladı.

Amerikan ‘Planetary Society and Astronomers’, tahmini büyüklüğü 21 ve 47 metre (68 ve 152 feet) arasında değişen 2009 DD45 adlı göktaşının, pazartesi günü saat 13.44'de dünyanın yakınından geçtiğini bildirdi.

GÜNEŞTEN BİLE ÇOK PARLAK
Tunguska semalarında meydana gelen patlama 20'nci yüzyılın en büyük kozmik bilmecelerinden biri olarak hafızalarda yer edinmişti. Görgü tanıkları, 30 Haziran günü sabah 07.00'da gökten inen dev bir ateş topun ‘güneşten bile çok parlak’ olduğunu ifade etmişti.

Patlamada 2 bin kilometrekarelik bir alanda bulunan yaklaşık 80 milyon ağaç kibrit çöpü gibi devrilirken, hayvanlar yanıp kavrulmuştu. Gökten inen dev ateş topu, Tunguska Irmak yatağını kömürleşmiş bir çöle dönüştürmüştü. Sismik ölçüm istasyonlarında kaydedilen olağanüstü vakanın etkisi daha sonra araştırmacılar tarafından hesaplanmış ve çarpışmanın on megatonluk hidrojen bombasına eşit olduğu ortaya çıkmıştı.

radikal

 



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,054 µs