tansiyon yükseliyor! | " /> tansiyon yükseliyor! | "/>

En Sıcak Konular

Asya'da tansiyon yükseliyor!

4 Mart 2009 08:24 tsi
Asya'da tansiyon yükseliyor! Maç için Pakistan’a giden Sri Lanka Kriket Milli Takımı, kalaşnikoflu, bazukalı teröristlerin saldırısına uğradı. Sri Lankalı oyuncular, otobüs şoförünün kahramanlığı sayesinde yaralı kurtulurken, biri hakem sekiz kişi öldü. Mumbai saldırılarını hat

HİNT Okyanusu’ndaki ada devleti Sri Lanka’nın kriket milli takımı, Pakistan ile yaptıkları maçın üçüncü gününde, Lahor’daki Kaddafi Stadyumu’na doğru dün sabah yola çıktı. Bir düzine terörist, stada 100 metre kala kafileye saldırdı.

Delik deşik olan otobüsün şoförü, oyuncuların "gaza bas" feryatları arasında aracı stadyuma sokmayı başardı. Hakemleri taşıyan arkadaki araç ise o kadar şanslı değildi. Yarım saat süren çatışmaların ardından, altı polis ve Avustralyalı bir hakem ile arkadaki aracın şoförü hayatını kaybetti. İkisi ağır olmak üzere Sri Lankalı yedi oyuncu, milli takım antrenörü ve İngiliz bir hakem yaralandı. Kriketçiler, kahraman ilan edilen şoför Mihar Muhammed Halil’e formalarını hediye ettiler. Halil, "Otobüsü stadyum girişine doğru döndürürken üstümüze bir roket ateşlendiğini gördük. Bizi ıskalayıp bir elektrik direğine çarptı. Sonra kıyamet koptu" ifadesini kullandı. Soyunma odasına sığınan takımın kaptanı Mahila Jayavarden ise, "Teröristler önce otobüsün lastiklerine ateş ettiler. Hepimiz yere yatıp siper aldık. Askeri helikopterler stattaki tartan piste inip bizi aldı" dedi.

Teröristler kaçtı

Kalaşnikoflu, el bombalı ve roketatarlı en az 12 militanın kaçtığı ve izlerini kaybettirmeyi başardığı ifade ediliyor. Lahor Emniyet Müdürü Habib Rahman, "Nerede olduklarını bilmiyoruz" dedi. Görgü tanıklarına göre "Peştun gibi görünen" (Pakistan ve Afganistan’da yaşayan bir etnik grup) ve telsizle haberleşen saldırganların, geçen yılın kasım ayında Hindistan’ın Mumbai kentinde 170 can alan teröristler gibi içi mühimmat dolu sırt çantaları taktıkları da gözlendi. Filistinli militanların 1972 Münih Olimpiyatları’nda İsrailli sporculara yönelik saldırısından beri en büyük "sportif terör eylemi" sayılan olay sonrası, Pakistan’ın 2011 Kriket Dünya Kupası’nı düzenleme hayalleri de suya düştü.

İki nükleer güçte yine savaş sesleri

MUMBAI teröristlerinin Pakistan’da eğitim gördüğünün ortaya çıkmasının ardından bu ülkeyle savaşın eşiğine gelen Hindistan, dün yine İslamabad Yönetimi’ni suçladı. Saldırının gerçekleştiği Penjab eyaletinin valisi Salman Tesir bile, "Mumbai ile aynı şablonu ve aynı teröristleri görüyoruz" dedi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Pranab Muherci de, Pakistan’ın ülkedeki "cihatçı" militanların altyapısını yok edecek cesarete sahip olmadığını öne sürdü.

Neden Sri Lanka takımı hedef alındı

OLAĞAN şüpheli yine Taliban ve El Kaide olsa da, yorumcular, Sri Lanka milli takımının neden özellikle hedef seçildiğini henüz açıklayamıyor. İki ilginç tesadüf dikkat çekiyor:

1) Hindistan’ın Mumbai kentini geçen kasımda kana bulayan saldırının ardından, Hint kriket milli takımı, planlanmış olan Pakistan turnesini iki ay önce iptal etmişti. Hint takımının yerine rakip arayan Pakistanlılar’ın davetini, Sri Lanka takımı kabul etmişti. Avustralya takımı ise güvenlik konusunda ikna olmamıştı. Daveti kabul eden Sri Lankalılar dünkü saldırının hedefi oldular.

2) Hindistan, Mumbai saldırılarının arkasında, merkezi Pakistan’ın Penjab eyaleti olan Leşker-i Tayyibe örgütünün bulunduğunu iddia etmişti. Penjab’ın başkenti, dünkü saldırının gerçekleştiği, Hint sınırı yakınlarındaki 10 milyon nüfuslu Lahor. İki saldırı, birçok açıdan benzese de, Sri Lanka’da köşeye sıkışan Tamil Kaplanlarından da şüpheleniliyor.

Hürriyet



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,420 µs