En Sıcak Konular

GATA üçlüsüne tepkiler çığ gibi!

4 Mart 2009 08:03 tsi
GATA üçlüsüne tepkiler çığ gibi!
Tutuklanan generallerin önce GATA'ya sevk edilmesi, ardından da tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine davanın diğer sanıkları tepki gösterdi.

Ergenekon terör örgütü soruşturmasından tutuklanan generallerin önce GATA'ya sevk edilmesi, ardından da tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine davanın diğer sanıkları tepki gösterdi. Soruşturma kapsamında tutuklanan Özel Harekâtçı Zerran Atik'in avukatı Tamer Akçalı, hukukun önünde herkesin eşit olması gerektiğini söyledi.

Akçalı, "Tahliyeler şaibelidir. Emekli paşaların GATA'sı var. Bizim ve sivillerin yok. Adalet Bakanlığı daha dikkatli olmalı. O zaman biz de mi hastalık bahanesiyle hastaneye çıkalım?" dedi. Akçalı, tukukluların aklanma yerinin askerî hastane değil, hukuk önünde olması gerektiğini vurguladı. Emekli generaller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, sağlık sorunları gerekçesiyle önce GATA'ya sevk edilmiş, daha sonra da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un 'sağlık sorunları' gerekçesiyle tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine diğer sanıkların tepkisi de artıyor. Bu durumu 'haksızlık' olarak değerlendiren sanıklar, paşaların tahliyelerinde şaibe olduğu üzerinde duruyor. Aynı soruşturma kapsamında cezaevine gönderilen Zerran Atik'in avukatı Tamer Akçalı, paşaların GATA'daki muayenelerinde sağlık sorununu gösteren hiçbir emareye rastlanmamasının da kendilerini rahatsız ettiğini ifade etti. Avukat Akçalı, Adalet Bakanlığı'nın GATA raporlarından sonra daha titiz davranması gerektiğini belirtiyor: "Paşaların GATA'daki muayenelerinde sağlık sorunlarını gösteren hiçbir emareye rastlanmaması, bırakılmalarındaki şaibeyi ortaya koymaktadır. Emekli askerlerin GATA'sı var. Polislerin ve sivillerin yok. O zaman biz de mi hastalık bahanesiyle hastaneye çıkalım?"

Yargıya güven sarsılıyor

Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'un GATA'da görevli bir doktorla yaptığı konuşmanın hukuk açısından izahının mümkün olmadığının da altını çizen Akçalı, "Yargıya güven şüpheli hale geldi. Hukuka güveniniz varsa '12. ve 14. mahkemeler bizden, 13. mahkeme bizden değil' diyemezsiniz. Sizden bizden açıklaması ciddi bir güven sorununu ortaya çıkarmıştır. Mukaddes Eruygur'un açıklamasının ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun bir inceleme başlatması gerekiyor." diyor.

Mahkemede aklanın

Tamer Akçalı, hukukun önünde herkesin eşit olması gerektiğini anlatıyor: "Şayet ETÖ soruşturmasında bu kişiler suç örgütü oluşturdukları iddiasıyla tutuklandılar ise hukuk herkese eşit işlemeli. Kimsenin rütbesine ve makamına bakılmadan suça karışanlar kanunla yüz yüze gelmeliler. Herkes hastanede değil, adil hukuk önünde aklanmalıdır. Biz de müvekkilimiz de konuşup hastalık öne sürebiliriz. Ama tutuklu yakınları paşaların birer birer tahliyesini gördükçe 'bu işin prosedürü bu mu?' diye düşünüyor. Biz hukukun böyle işlemesini istemiyoruz. Biz hukukun adil olarak işlemesi taraftarıyız. Suçlular cezasını çeksin, ancak kişiler arasında fark olmasın."

Ergenekon sanığı, telefon konuşmalarını böyle savundu: Abartmışım

Ergenekon terör örgütü davasının dünkü duruşmasında sanık kürsüsünde Erkut Ersoy vardı. Ersoy'a, yaptığı görüşmelerde, "Genelkurmay'dan haber bekliyorum, yukarıdan talimat geldi, artık sahada çalışacağız." şeklindeki ifadeleri hatırlatıldı. Sanık, "Abartılı ifadeler kullanmışım." dedi. Ersoy, bazı firmalara ait kişisel bilgileri fişlediği iddialarına ise "Ben satış uzmanıyım. Firmaların bilgilerini onun için tuttum." şeklinde cevap verdi. Necip Hablemitoğlu cinayetiyle ilgili Savcı Zekeriya Öz'e verdiği ifadede, Durmuş Anuçin'in söylediklerini kabul etmediğini ileri sürdü: "Anuçin'in iddiasına göre birlikte Hablemitoğlu'nun öldürülmesini planlamışız. Yine Anuçin'in iddiasına göre rahmetliyi öldürme görevini kendisine İbrahim Çiftçi vermiş." ABD Başkonsolosluğu binasına yapılan saldırıda ölen Erkan Kargın'a saldırının talimatını Kandıra F Tipi Cezaevi'nden telefonla verdiği iddiasının bulunduğunu belirten Ersoy, bu iddiaları da yalanladı. İddianameye göre, Ergenekon para sorununu çözmek için hacker timi kuruyor. Erkut Ersoy başkanlığındaki tim, finansal kaynaklar yaratılması için orta ve büyük ölçekli şirketlerin banka hesaplarının şifrelerini kırarak örgüte para sağlıyor.

Karadayı hakkında bir suç duyurusu daha: Cesur bir savcı aranıyor

Mazlumder ve Özgür Eğitim-Sen, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hakkında, çeşitli internet sitelerinde yer alan ses kayıtları sebebiyle suç duyurusunda bulundu. Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, "Brifinglendirilememiş birkaç cesur savcıyı, birkaç cesur iyi adamı arıyoruz. Bu birkaç cesur iyi adamın açacağı bir kapı, bu ülkeyi apaydınlık yapacaktır, karanlık hiçbir köşesini bırakmayacaktır." dedi. Mazlumder Genel Sekreteri Emre Yurtalan ise söz konusu kayıtların 'Türkiye'nin o dönemde çok olağanüstü bir süreçten geçtiğini, askerî vesayet rejimini andıran bazı müdahalelerin, beyanların, telkinlerin olduğunu net bir şekilde ortaya koyduğunu' söyledi. Kayıtların şu ana kadar yalanlanmadığını aktaran Yurtalan, savcılık makamının, herhangi bir soruşturma başlatılmaması üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunma kararı verdiklerini söyledi: "Ses kayıtları gerçek ise İsmail Hakkı Karadayı hakkında TCK'nın 309., 311. ve 312. maddelerinde belirtilen suçlardan cezalandırılması için dava açılmasını talep ediyoruz."

Vedat Ergin, cilt sorunu sebebiyle hastanelik oldu

'Karagümrük Çetesi' olarak bilinen organize suç örgütü elebaşısı Nuri Ergin'in kardeşi Vedat Ergin, cildindeki kabarıklıklar nedeniyle hastaneye götürüldü. Kocaeli Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Vedat Ergin'e, cezaevi aracıyla getirildiği Kocaeli Devlet Hastanesi'nde üroloji ve cildiye servislerinde çeşitli tahliller yapıldı. Ardından yeniden cezaevine götürüldü. Ergin kardeşlerin ismi Ergenekon soruşturmasıyla gündeme gelmişti. 2000 yılında Uşak Cezaevi isyanı sırasında Vedat Ergin, Ergenekon tutuklusu olan Veli Küçük'e selam söylüyordu: "Biz bu devlet için mermi sıktık. Bak bak. Veli Küçük'ü ara, bizi sor. Başka bir şey söylemiyorum."

zaman



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,905 µs