En Sıcak Konular

Kandilli'den Denizli'ye deprem uyarısı!

3 Mart 2009 22:55 tsi
Denizli çevresinde iki gündür büyüklüğü 3,7'yi geçmeyen 80 deprem meydana gelmesi sonrası, Kandilli'den uyarı var.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Denizli ve çevresinde son 2 gündür büyüklüğü 3,7'yi geçmeyen yaklaşık 80 adet deprem meydana geldiğini belirterek, ''Bölgede bir deprem dizisi başladığını söyleyebiliriz. Bu tür dizilerde ortalama olarak büyüklükleri 4,6-5,7 arasında depremler olması beklenebilir'' dedi.

Kalafat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizli ve civarının depremsellik açısından Türkiye'nin en aktif bölgelerinden biri olduğunu ifade ederek, bölgede çok fazla miktarda aktif fayın bulunduğunu söyledi.

Bölgenin yoğun fay parçaları ile çevrili olduğunu dile getiren Kalafat, son yüzyılda Denizli ve ilçelerinde 35'in üzerinde ve büyüklükleri 4,7-4,8'den fazla depremlerin oluştuğunu anlattı.

Kalafat, ''Denizli'de son 2 günde büyüklüğü 3,7'yi geçmeyen yaklaşık 80 adet deprem meydana geldi. Bölgede bir deprem dizisi başladığını söyleyebiliriz. Bu tür diziler de ortalama olarak büyüklükleri 4,6-5,7 arasında depremler olması beklenebilir'' diye konuştu.

Bazen fayın en zayıf kısmında kırılma başlayıp yoğun mikro deprem (büyüklükleri 2,0-2,5) etkinlikleri görülebileceğini dile getiren Kalafat, ancak bazen de ana deprem olacak fayın uzun süre sakin görülebileceğini de söyledi.

Depremlerin önceden belirlenmesi çalışmalarının halen araştırma safhasında olduğunu anımsatan Doğan Kalafat, yer bilimcilerin depremin nerede ve ne büyüklükte olacağı hakkında fikir yürütebilmesine rağmen ne zaman olacağı konusunda bilgi veremediklerini vurguladı.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Kalafat, ''Denizli ve çevresinde son yüzyılda meydana gelen depremlere bakıldığında çok sık aralıklarla 4,0-5,0 büyüklüğünde depremler meydana gelmektedir. Bu bölgedeki aktif faylar, büyüklüğü 7'nin üzerinde deprem üretmemektedir. Bölgede önemli sismik kaynaklar Çal, Buldan, Honaz, Denizli'nin kuzeyi, Sarayköy ve Çameli olarak verilebilir'' dedi.

Tüm bunlara bakıldığında Denizli'nin çok önemli bir sismoteknik bölge olarak tanımlanabileceğini anlatan Kalafat, ''Bölge 1. derece deprem bölgesi olduğundan Denizli ve çevresinde yaşayanların her zaman depreme karşı hazırlıklı olmaları ve depreme dayanıklı konutlarda ikamet etmeleri gereklidir'' diye konuştu.

Doğan Kalafat, Denizli ve çevresinde 2 gündür süren deprem etkinliğinin periyodunda bugün bir düşüş olduğuna da sözlerine ekledi.



Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,753 µs