isterse olur.' | " /> isterse olur.' | "/>

En Sıcak Konular

'Genelkurmay isterse olur.'

3 Mart 2009 14:51 tsi
'Genelkurmay isterse olur.' Taraf yazarı Süleyman Yaşar’ın ekonomik krizden çıkış yolu olarak önerdiği bedelli askerlik formülü Ankara’da yankı uyandırdı

1999’da Marmara depreminin yaralarını sarmak için başvurulan kaynaklardan biri olan ‘bedelli askerlik’ uygulamasının ekonomik krizin etkilerini azaltmak için de kullanılması önerisine siyasi partilerden “Genelkurmay isterse olur” yanıtı geldi. Ekonomik krize karşı alınabilecek önlemlerin değerlendirildiği ve bu çerçevede bedelli askerlik seçeneğinin de dile getirildiği toplantılara katılan isimlerden Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise hükümetin Genelkurmay’ı beklemeden karar vermesini önerdi.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun son toplantısında küresel krize karşı alınacak önlemler çerçevesinde dile getirilen ve Taraf yazarı Süleyman Yaşar’ın önerdiği bedelli askerlik uygulamasıyla ilgili siyasilerin ve sendikaların değerlendirmeleri şöyle:

Mustafa Elitaş (AKP Grup Başkanvekili): “Ekonomik krize karşı uygun bir önlem ama kararı Genelkurmay verir. 800 bin civarında askerlik çağına gelmiş vatandaşımız var. En az 100 bin birikme vardır. Ekonomik açıdan bu yönteme karşı çıkmak mümkün değil, ancak asker sayıları ve ihtiyaç bakımından da Genelkurmay’ın görüşü belirleyicidir. Dolayısıyla Genelkurmay sıcak bakmadığı için konu hükümet ve parti olarak bu aşamada gündemimizde de bulunmamaktadır.

Bülent Baratalı (CHP İzmir Milletvekili): Bedelli askerliğin ekonomik krizle gündeme getirilmesini doğru bulmuyorum. İhtiyaç varsa bedelli askerlik getirilir. Ekonomik bir gerçeklik varsa, TSK açısından yapılacaksa bu da bir yöntem. Çok karşı olduğum bir şey değil. 

Mehmet Günal (MHP Antalya Milletvekili): Ekonomik krize karşı bedelli askerlik çok saçma. Yani bedelli askerlik, parasal ihtiyaçlar için yapılır mı? Bu bir acizliğin ifadesidir.

Bengi Yıldız (DTP Batman Milletvekili): Öncelikle zorunlu askerliğin ortadan kaldırılması gerektiğine inanan bir partiyiz. 15 yıl askerlikten kaçtıktan sonra bedelli yapan biri olarak, bedelli askerliği destekliyorum.

Salim Uslu (Hak-İş Başkanı): Hükümet, talep ve ihtiyaç olması durumunda sosyal ve ekonomik şartlara bakarak buna kendisi karar vermeli. Genelkurmay Başkanlığı’nın bir süre önce bu tartışmaların önünü kesmek için bir açıklama yaparak bunun önüne geçmeye çalışmasını doğru bulmuyorum. Oysa bu formül kamuya gelir sağlamanın yanı sıra, askerlikteki yığılmaları önlemek için çok yararlı olabilir.

Süleyman Çelebi (DİSK Başkanı): Biz parası olanın askerlik yapmadığı, parası olmayanın da askerlik yaptığı bir uygulamaya karşıyız. Bu uygulama sınıfsal ayrımcılığa yol açar.

Sami Evren (KESK Genel Başkanı): Kriz dönemlerinde halktan alınan vergileri arttırmak, askerliği paralı hale getirme çabaları çözüm getirmez. Asker sayısı fazlaysa, bu sayıyı azaltarak tasarruf yapılsın ama paralı askerliğe karşıyız.

Taraf



Bu haber 797 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,795 µs