En Sıcak Konular

Diyarbakır'dan sonra Karadeniz müjdesi

3 Mart 2009 12:48 tsi
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, petrol arama çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin 2023 yılına kadar ham petrole 600 milyar dolar ödeyeceğini dile getiren Mehmet Uysal, Karadeniz'deki yeraltı zenginliklerinin kendilerini umutlandırdığını söyledi. Karadeniz'in potansiyelinin Hazar deniziyle karşılaştırılabilecek büyüklükte olduğunu belirten Genel Müdür, “Karadeniz'deki potansiyelin büyük olduğunu görebiliriz. Türkiye'nin 40 yıllık ihtiyacını karşılayacak petrol var. 10 milyar varillik petrol Karadeniz'de bulunuyor. 1,5 milyon metreküp de doğalgaz rezervi bulunduğunu düşünüyoruz. Amerikan Exon Mobil, Brezilyalı Petrobrass firmaları aramalar için geldi.” dedi.

TPAO' çalışmalarıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Müdür Uysal, Akdeniz ve Ege denizlerinde de arama çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Yurtiçi ve yurtdışındaki arama çalışmalarını anlatan Uysal, geçen yıl 500 milyon metreküp doğalgaz üretimi olduğunu bunun çoğunluğunun Batı Karadeniz'den yapıldığını dile getirdi. Bu yıl içinde çalışmaların hızlandırılacağını kaydeden Uysal, Akçokaca'da üretim yapacak 4. platformun Romanya'da üretildiğine dikkat çekti.

Kazakistan ve Azerbaycan'da Türkiye'nin 2 yıl yetecek kadar petrol rezervinin bulunduğunu aktaran Uysal, 2009-2011 arasında Kazakistan'da 5 kuyu açılacağını dile getirdi. 270 milyon dolar para yatırdıklarını, bu parayı çıkarttıklarını aktaran Uysal, bu bölgede hala en az 100 milyon dolarlık rezerv bulunduğunu ifade etti. Libya'da çalışmaların sürdüğünü söyleyen Uysal, 5 kuyu açılacağını Fizan'da Türk mühendislerin sismik çalışmaları yürüttüğünü vurgu yaptı. Azerbaycan ve Kazakistan'da günlük 35 milyon varil günlük rezerv bulunduğunu söyleyen Uysal, Irak'taki TPAO'nun yer altı petrolleri çalışması hakkında bilgi verdi. Uysal, çalışmalarda etnik coğrafyaya dikkat etmek gerektiğini belirtti. Konsorsiyumlar yoluyla teklifler vereceklerini, ortaklık çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. İran ile ilgili Güney Pars'da çalışmaların sürdüğünü burada yapılacak toplam yatırımın 5,5 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Genel Müdür, 16 milyar metreküplük gaz üretileceğini dile getirdi.

2023 YILINDA TÜRKİYE PETROL VE DOĞALGAZ İTHAL ETMEYECEK

TPAO'nun satış gelirlerinin 500 milyon dolardan 2.2 milyar dolara çıktığını kaydeden Uysal, 2002'den 2008'e yatırım gelirlerindeki değişikliği yatırım gelirleri 228 milyon dolardan 688 milyon dolara çıktı sözleriyle anlattı. Petrol üretiminin 50 binden 70 bin varile çıktığını kaydeden Uysal, konuşmasını enerji açısından ümitli sözlerle bitirdi: “2023 yılından itibaren Türkiye petrol ve doğalgaz ithal etmeyen ülke olacaktır. Etkin bir petrol şirketine ihtiyacımız var. Enerji bağımsızlığı hedefine 2023 yılında ulaşmak mümkün.”

Uysal TPAO'nun çalışmalarını özetledi:

Denizlerimizde çok geniş petrol ve doğalgaz rezervi saptandı

Çıkartılması için yoğun çalışma yapıyoruz

Yurtdışında Irak petrol ve doğalgaz ihalelerine konsorsiyumlarla katılmak için çalışıyoruz

İran blokları anlaşması yapılıyor

Suriye ile ortak üretim şirketi

Türkmenistan ile ortak arama şirketi

Güney Amerika'da son yıllarda başlayan milli petrol şirketi ile işbirliği stratejilerinden yaralanma

Ukrayna ve Rusya arama anlaşmalarından yararlanmak


CİHAN



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,004 µs