En Sıcak Konular

Neden tasfiye edildiklerini merak ettiniz mi?

3 Mart 2009 11:01 tsi
Neden tasfiye edildiklerini merak ettiniz mi? Mahir Kaynak'ın işaret ettiği yere dikkat edin: 'Ergenekon hukuk dışı bir örgütlenme olabilir ve bunların tasfiyesi gerekebilir. Ama ona karşı olanlar da bu tasfiyenin gerekçesini merak etmelidir. '

Mahir Kaynak / Star

Müdahalelerin anatomisi

Temelde iki güç odağı görünüyordu ve siyasetçi ile bürokrasi arasındaki rekabet tek sebep olarak görünüyordu. Bu karşıtlıkta taraflardan birinin yanında olmak diğer tarafın saldırılarına maruz kalmaya sebep olsa bile uzun dönemde her iki tarafın da ayakta kalmasına itina ediliyordu. Çatışma sürecinde bertaraf edilenler olsa bile cephelerin varlığını sürdürdüğü görülüyordu.

Bu süreçte gücünü ve itibarını kaybetmeyen tek gücün medya olduğu, medyanın desteklediği kanadın galip geldiği, bu gücün ortamı hazırlamakta birinci derecede rol oynadığı söylenebilirdi.

Müdahalelerin ikinci özelliği dünya şartlarıyla uyumlu olması ve ülkenin sorunlarıyla ilişkisi zorlama olarak görünse bile dünyadaki gelişmelerle bire bir örtüşmesiydi. Mesela 12 Marta giden süreçte müdahalenin sebebinin ne olduğunu söylemek mümkün değil. 12 Eylül için söylenenler ise çelişkilerle dolu. Dönemin solcuları ülkenin emperyalizme peşkeş çekildiğini, ABD’nin ülkeyi sömürdüğünü söylüyordu ama bunun gerçekle hiçbir ilişkisi yoktu. Sömürünün aktığı kanallar olan dış ticaret son derece azdı ve bu kanallar daha çok Avrupa’ya açılıyordu.

28 Şubat’ın irticaya karşı yapıldığı söylenmesine ve medyanın ortamı hazırlamakta aktif rol oynamasına rağmen daha sonra AKP’nin destekçisi oldu ama sonra bu tavrını ters yönde değiştirdi. Bu defa karşı koyuşun gerekçesi yolsuzluklardı. Muhalefetin neden alışageldiğimiz ideolojik söylemleri bir yana bırakıp yolsuzlukları gündeme taşımasının sebebi neydi?

Asıl sorulması gereken muhalefetin, Ergenekoncuları savunmasa bile, onların düşüncelerine sahip çıkmamasının, yani ülkeye şeriat düzeninin getirdiği iddiasını ön plana çıkarmamasının nedeni neydi?

Ergenekon hukuk dışı bir örgütlenme olabilir ve bunların tasfiyesi gerekebilir. Ama ona karşı olanlar da bu tasfiyenin gerekçesini merak etmelidir. Yani sırf hukuk adına mı hareket ediliyor yoksa bunun siyasi bir anlamı da var mı? Sözlerimden taraflardan birinin yanında olduğum sonucuna varılmasın. Sadece olup biteni anlamaya çalışıyorum. Geçmişte karşılaştığım iftira da dahil her türlü olumsuzluğa rağmen duygusal davranmamaya ve olayların gerçek yüzünü görmeye çalışıyorum ve şu sonuca varıyorum: Şu anda değişmekte olan resmi ideolojiyi koruma gayreti yok. Dünyadaki değişimin getireceği şartlara uygun bir düşünce yapısı oluşturuluyor. Bunun yanlış olduğunu düşünmüyorum ama düşünceniz ne kadar doğru olursa olsun eğer dünya şartları başka türlü düşünmenizi gerektiriyorsa ne doğru öngörüleriniz ne akılcı söylemleriniz bir anlam ifade etmez. Söylenmesi gerekenleri dile getirenler ön plana çıkarılır ve herkes onların söylediklerini tekrarlar.

SSCB’yi kapitalist, ABD’yi devletçi olacağı aklınıza gelir miydi? Birisi bunu söylese ya saçmalıyor derdiniz ya da komploculukla itham ederdiniz. Yanılgıların temel sebebi ön yargılarımızdır.

Anlamak için duygusuz, mutlu olmak için duygusal olmak gerekir.



Bu haber 1,630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,346 µs