En Sıcak Konular

Nisan'da kırmızı alarm!

3 Mart 2009 10:19 tsi
Nisan'da kırmızı alarm! İşte Başbakan'ın Washington'u uyarmasının arka planı!

İsmail Küçükkaya / Ankara

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Mısır'da  AKŞAM'a açıkladı: Nisanda risk var

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la birlikte Mısır'ın Şarm El Şeyh şehrinde yapılacak 'Gazze'ye yardım' konulu uluslararası konferansa giderken uçaktaki sohbetimizde ilginç ve önemli bir ayrıntıyı yakalıyoruz.
Bakana, Davos sonrası Türkiye-İsrail ve Türkiye-ABD ilişkilerini sordum. Sohbetimiz ilerledikçe laf sözde Ermeni soykırım tasarısına geldi. Bu konuyu çok önemsiyorum. İki gün önce Başbakan Erdoğan Van'daki açıklamasıyla Washington'u uyarmış ve sözde soykırım tasarısı yasalaşırsa stratejik ilişkilerin zarar göreceğini söylemişti.
'Durum nedir?' diye sordum. Hep çok temkinli konuşan Babacan beklemediğim kadar açık yanıtladı: Nisanda risk var. Başbakan'ın sözlerini hatırlattım, demek ki sinyaller iyi değil ve hükümet testi kırılmadan uyarı görevlerini yapmak istiyor.
Bakan, 'Evet bunu zaten biliyorlar, ilişkiler yara alır' dedi.

TEHDİT DEĞİL, AÇIK KONUŞUYORUZ
Babacan bu açıklamaların tehdit gibi algılanmaması gerektiğini vurguladıktan sonra şöyle devam etti:
Böyle bir gelişme Türk-ABD ilişkilerini etkiler. İlerlemekte olan Ermenistan- Azerbaycan sürecine zarar verebilir. Ermenistan ve Türkiye ilişkilerine de darbe indirir. Tehdit etme anlamında değil, bundan hiç hoşlanmam. Ama onlarla (Amerika) açık konuşuyoruz.

1915'TEN BERİ EN İYİ NOKTADAYIZ
Babacan, 'Çözüme hiç bu kadar yakın olmamıştık' deyince, araya girdim ve 'Buradaki kastınız nedir?' diye sordum
'Tamamen normalleşme' diye yanıtladı. Sonra hayli çarpıcı ve iddialı şu cümleyi ekledi: 'Ermenilerle 1915'ten beri en iyi noktadayız. Çözüme en yakın durumdayız. Her zaman böyle bir fırsat çıkmaz.'
Babacan çok açık biçimde ve dostça Washington'u uyarıyor, nisanda tatsız bir gelişme yaşanırsa bunun Ankara-Erivan, Erivan-Bakü ve Ankara-Washington ilişkilerine ciddi, olumsuz yansımaları olacağını vurguluyor.

KIRMIZI ALARM
'Peki biz ne yapacağız?' Geçen yıl müthiş bir diplomasi hamlesi ile Ermeni diasporasının 2008 atağı savuşturulmuştu. Bu yılın önlem paketinde neler var? İşte Bakan Babacan'ın açıklaması:
'Bir ekip ABD'ye gitti geldi. Dış İlişkiler Komisyonu yine gidiyor. Ünal Çeviköz, Feridun Sinirlioğlu, Ahmet Davutoğlu ayrı ayrı gidip görüşmeler yapacaklar. Tarihleri belli. Clinton geliyor ona da söyleyeceğiz. Özellikle davet ettim, telefonda, hemen kabul etti.'
Babacan, burada da Clinton'la kısa süre sohbet etti. 'Ankara randevusunda konuşacağımız çok konu var' dediler. Babacan ayrıca Mısır'da yoğun bir mekik diplomasisi yürüttü. Filistin Devlet Başkanı Abbas, Lübnan Başbakanı Sinyora ve 6 dışişleri bakanıyla ikili temaslarda bulundu. 

HAMAS'A AÇIK ÇEK YOK
Babacan bir süre önce Hamas için 'Siyasetle silah beraber olmaz, tercih yapmalılar' mealinde bir demeç vermişti. O sözleri hatırlattım ve Ankara'nın Hamas'la, Filistin'le ve İsrail'le olan üçlü, kompleks pozisyonunu açıklamasını rica ettim. Uluslararası arenada da çok tartışılan bu konuda Babacan şunları söyledi:
'Filistin sorununu çözmek için büyük vizyon gerek. Biz Türkiye olarak, bütün taraflarla ilişkisi bulunan bir ülke olarak, konuya yukarıdan bakabiliyoruz. Filistinlilerin çözüm için kendi aralarında uzlaşması gerek. Tek başına hiçbir grup bunu yapamaz. Bir boyut bu. Güvenlik deyince sadece İsrail aklımıza geliyor. Filistin'in de güvenliğe ihtiyacı var. Çok konuşulmuyor ama Filistin toprakları işgal altında.
Hamas'ın bütün yaptıklarına açık çek vermiyoruz. Hepsi doğru demiyoruz. Ama realite var. Hamas bir gerçek. Yokmuş gibi yapamayız. Bizim Ortadoğu'da özel bir durumumuz var. Araplar arasında bölünme var, biz iki tarafla da rahat konuşuyoruz.

İSRAİL'LE İRTİBATI HİÇ KOPARMADIK
İsrail'le de görüşüyoruz. Irtibatı hiç koparmadık. Savaşın ortasında bile diplomatik kanalları açık tuttuk. Yanlış yapıyorsunuz dedik, böyle çözüm bulamazsınız dedik.'
Babacan'a 'Davos'ta yaşananlardan sonra İsrail'le sizin doğrudan bir görüşmeniz oldu mu?' dedim.
Düşündü, 'Davos ocak sonuydu' dedi, 'İsrail'de şubat başında seçimler vardı' diye ekledi. 'Onlar seçim telaşındaydılar' diye devam etti. 'Seçim sonrası aradınız mı, tebrik için' dedim 'hayır' dedi. Hiç düşünmediğini hissettim. 'Arkadaşlar görüşüyorlar' derken aslında ilişkilerin üzerine bir gölge düştüğünü ve normalleşme için zamana ihtiyaç olduğunu belli ediyordu.
Babacan, Davos sonrası onlarca devlet adamının Başbakan'ı arayıp tebrik ettiğini ve Ortadoğu halkları nezdinde Türkiye'nin büyük prestij kazandığını vurgulama ihtiyacı hissetti.
Geçen hafta çok konuşulmuştu. Cumhurbaşkanı'nın İsrail ziyaretinin de tarihinin belli olmadığını söylerken 'Böyle bir ziyaret için şartlar ne zaman elverişli olur bilemiyorum' dedi. O arada uçağımız Şarm El Şeyh'e indi. Bakalım dönüşte neler konuşacağız?

Anayasa değişmeli ama yargı özgürleşmeli
YARGITAY Başkanı Hasan Gerçeker, yargının sorunlarını ve iş yükünü anlatırken 'Adeta yangın var' dedi. CNN Türk'e konuşan Gerçeker, hükümetten beklentilerini de açıkladı. Yargının şu an görünen en büyük sorununun iş yoğunluğu olduğunu söyleyen Gerçeker, 'Abartma olmasın ama bir yangın var diyebilirim. Bu yangını nasıl söndürebiliriz, onun çarelerini aramak zorundayız. Hiçbir şekilde bunu vatandaşa mazeret olarak ileri süremezsiniz, çünkü o adaleti arıyor' dedi. Gerçeker, 'Değişiklikler yapılırken mutlaka ilkelere uygun olmlı' dedi.



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,846 µs