Türkiye'nin başını ağrıtır mı? | " /> Türkiye'nin başını ağrıtır mı? | "/>

En Sıcak Konular

O uydular Türkiye'nin başını ağrıtır mı?

2 Mart 2009 16:45 tsi
O uydular Türkiye'nin başını ağrıtır mı? 'İran’ın, ilk uydunun arkasından bu yıl içinde üç uyduyu daha uzaya fırlatması bekleniyor. Böylece, uzay savunma sistemi kurabilecek seviyeye ulaşmış olacağı ileri sürülüyor.'

Ferai Tınç / Hürriyet'teki köşesinden ilgili bölüm

Ortadoğu'nun en tehlikeli dönemindeyiz, çünkü...

...

EL Fetih-Hamas hükümeti için çalışmalar ilerlerken İsrail’de hálá yeni hükümetin kurulamamış olması, bölgede yeni çatışma ihtimallerini güçlendiriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton’un Ortadoğu seyahati açısından da durum olumsuz. Eğer hükümet kurulmuş olsaydı, İsrail-Filistin barış süreci ziyaretten sonra hareketlenebilirdi. En azından böyle bir umut söz konusu olabilirdi. Şimdi mümkün değil.

Daha da kritik olan duru ise İsrail’den İran’a yönelik bir saldırı ihtimali. Bu ihtimal İsrail ’deki belirsizlik döneminde daha da güçleniyor. Bunun nedenleri de yok değil.

İran’ın, ilk uydunun arkasından bu yıl içinde üç uyduyu daha uzaya fırlatması bekleniyor. Böylece, uzay savunma sistemi kurabilecek seviyeye ulaşmış olacağı ileri sürülüyor. Bu durum, dünyada alarm zillerinin çalmasına neden oldu bile.

Ayrıca, Uluslararası Atom Enerji Ajansı geçen ay yaptığı açıklamada İran’ın en azından bir nükleer bomba elde edebilecek kapasiteye ulaştığını bildirdi. Yine uranyum zenginleştirme programı dahilinde santrfüj sayısını hızla artırıyor İran.

Bunlara paralel olarak, İsrail’de hükümeti kurmaya çalışan Benyamin Netanyahu’nun, "İran nükleer güç olmadan engellemeliyiz, sonradan değil" yaklaşımı içinde olduğu biliniyor.

Şimdi herkes bu ihtimalin gerçekleşmemesi için çaba harcıyor. Ama küçük bir kıvılcım, bölgeyi tutuşturabilir.

ÇATIŞMA İŞİMİZE GELMEZ

İRAN-İsrail arasındaki çatışmadan Türkiye’nin etkilenmemesi mümkün mü? Bölgede zaten var olan kutuplaşma artacak ve Türkiye, birinin ya da ötekinin tarafını tutmaya zorlanacak. İstikrarsızlık Türkiye’yi hem dışarıda hem içerde kritik durumlarla karşı karşıya getirebilir.

Davutoğlu ile toplantıda bu ayrıntılar konuşulmadı ama arabuluculuk rolünün Türk dış politikasının neredeyse ana ekseni mi haline geldiği sorusuna Davutoğlu’nun verdiği, "Biz bu bölgede düzenin bozulmamasını, korunmasını istiyoruz. İran-İsrail çatışmasını tetikleyecek bütün gelişmeleri etkilemek istiyoruz" sözünün düşündürdükleri bunlar. O zaman, bu coğrafyada bütün güçlere karşı "eşit mesafe"nin korunması Türkiye’nin elini güçlendiren bir şey. Mesafe dengesinin bozulması ise, bir tarafın çok hoşuna gitse de diğer taraf üzerindeki etkiyi azaltacağı için Türkiye’yi etkisizleştiriyor.

AFGANİSTAN VE IRAK’TAN GERİ DÖNÜŞ

ORTADOĞU böyle kritik günlerden geçerken ABD Dışişleri Bakanı Clinton’un Türkiye’ye yapacağı ziyarette İran tabii ki önemli bir konu olacak. Clinton’un arkasından Cumhurbaşkanı Gül de Tahran’a gidiyor. Yeni bir arabuluculuk mu? Çözüm arayışlarına katkı demek, daha az fiyakalı ama daha doğru. Hillary Clinton’un ziyaretinde başka önemli konular da var. Afganistan’a giden ve Iraktan dönen asker ve mühimmat konusunda Türkiye’den talepler de gündeme gelecek. Kırgzistan’ın Rusya baskısı ile ABD üssünü kapatması sonucu Türkiye’den gelecek cevap daha da önem kazandı.

Bu konuda temasların sürdüğü anlaşılıyor, ama müzakerelerin yerel seçimlerden önce sonuçlanması mümkün değil.

Ortadoğu’nun uluslar arası gündemde bu kadar ağırlık kazanması, Türkiye’yi de ister istemez bölgeye odaklıyor.



Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,320 µs