Zeyno Baran tekrar sahnede | " /> Zeyno Baran tekrar sahnede | "/>

En Sıcak Konular

Ve Zeyno Baran tekrar sahnede

2 Mart 2009 15:58 tsi
Ve Zeyno Baran tekrar sahnede Daha önce katıldığı toplantıda Türkiye'de darbe olma ihtimalini %50 olarak gördüğünü söyleyen Hudson Enstitüsü'nden Zeyno Baran, bakın bu sefer ne gibi bir öngörüde bulundu?

ABD’de Hudson Enstitüsü’nün “İslam, Demokrasi ve Müslüman Dünyasının Geleceği Merkezi”nde araştırmalarını sürdüren Zeyno Baran, ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde yaptığı konuşmada, ABD’nin Türkiye’deki laik çevreleri “ılımlı İslam” dayatması yüzünden kaybettiğini söyledi.

26 Şubat’ta “Müslüman Toplumlarla İlişkiler” konulu oturumda yaptığı konuşmada Baran, “ABD, Türkiye’de geleneksel olarak Batı’ya en yakın duran laik kesimin desteğini yitirdi. Şu anda Türkiye’deki nüfusun çoğunluğu, ki aralarında ABD’de eğitim görmüş olanlar da var, Amerika’ya negatif bakıyor. Neden mi? Çünkü birçoğu ABD’nin bölgeye örnek olması için Türkiye’de ‘ılımlı İslamcı’ bir yönetimi desteklediğini düşünüyor. Oysa İslamcı kökleri olan iktidardaki parti bile kendisini ılımlı İslamcı olarak değil, Müslüman demokrat olarak tanımlıyor” dedi.

Müslümanlara umut
Baran, “Türkiye, laik bir cumhuriyet olarak kurulduğu için kendince bir demokratik evrim geçirdi ve bu özelliği ile dünyadaki liberal demokrat Müslümanlara umut ışığı oldu” dedi.
Bir ideoloji olarak İslamcılığın demokratik olamayacağını belirten Zeyno Baran, “Müslümanlar demokrat olabilir, İslamcılık demokratik olamaz. Arada büyük fark var” dedi.
Müslüman Kardeşler gibi grupları “ılımlı” olarak tanımanın ve sisteme entegre etmeye çalışmanın hata olduğuna dikkat çeken Baran, ABD yönetimine öneri olarak, Müslüman ülkelerdeki “liberal demokratların” desteklemesini ve “kadınların güçlendirilmesini” getirdi.

Şehrazat’ın öyküsü
Baran, 1001 Gece Masalları’nın kahramanı Şehrazat’ı örnek verdiği konuşmasında “Müslüman kadınların Şehrazat gibi, hikâyesi 1001 gece süren, zekâsı ve esprisiyle kralın kalbini açmayı başaran örneklere ihtiyacı var. ABD, Müslüman kadınların kendi kültürleriyle güçlenmelerini teşvik etmeli” dedi.

Milliyet



Bu haber 2,404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,455 µs