nükleer flört | " /> nükleer flört | "/>

En Sıcak Konular

Ermenistan'la nükleer flört

2 Mart 2009 15:54 tsi
Ermenistan'la nükleer flört Sarkisyan, Ermenistan’da yapılacak yeni nükleer santralın inşasına Türkiye’nin de katılmasını istedi. İlk nükleer santralı ihale aşamasında olan Türkiye’nin böyle bir projeye nasıl bir katkısı olabileceği merak konusu

Ankara ile Erivan’ın siyasi diyalog arayışını sürdürdüğü bir dönemde Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan, Türkiye’ye yeni nükleer santralın yapımına katılma çağrısında bulundu. Rus Nezavisimaya gazetesinin haberine göre, Sarkisyan, Tsahkadzor kasabasında düzenlenen uluslararası toplantıda yaptığı konuşmada Ermenistan’ın yeni nükleer santralının sadece ekonomik olarak değil, siyasi açıdan da önem taşıdığını söyledi. Sarkisyan, ”Santral, bölgemizde istikrara katkıda bulunacak. Yapımına stratejik ortağımız Rusya’nın yanı sıra komşumuz Türkiye’nin katılmasını istiyoruz”dedi.
Nezavisimaya, 2016 yılına kadar bitmesi gereken yeni santral için açılacak ihaleye Rusya’nın katılacağından kimsenin kuşku duymadığını, ancak Türkiye’nin adının ortaya atılmasının büyük sürpriz olduğunu yazdı. Gazete ayrıca, Ankara’daki ismini vermediği kaynaklara dayanarak, Türk tarafının Sarkisyan’ın çağrısının resmiyete dökülmesini beklediğini yazdı. Nezavisimaya’ya göre, üst düzeyde bir Türk kaynak Erivan’ın önerisinin kabul edilmesi olasılığı bulunduğunu da söyledi.
Ermenistan, Avrupa Birliği ile Türkiye’nin bölgede bir felakete yol açabileceği uyarıları ardından Türk sınırı yakında bulunan eski teknoloji ürünü Metsamor (Metzamor) Nükleer Santralı’nı 2016 yılına kadar kapatma sözü vermişti. 1976 yılında yapılan, 1988 depremi ardından uzun süre kapalı kalan santral Ermenistan’ın enerji ihtiyacının yüzde 30-35’ini karşılıyor. 400 megavatlık Metsamor’un yerine yapılacak en az bin megavat gücündeki yeni santralın maliyetinin 6-7 milyar dolar civarında olacağı sanılıyor.
Hazırlıkları bu ay ortasında tamamlanması beklenen ihaleye Fransız şirketleri de ilgi gösteriyor.
Ermenistan’daki ılımlı ve liberal kanadın temsilcisi olarak kabul edilen Başbakan Sarkisyan’ın santral ihalesinde Türkiye’yi de görmek istediklerini söylemesi Erivan’daki aşırı milliyetçi çevreler dışında olumlu karşılandı. Muhalefet üyesi parlamenter Armen Martirosyan, Rus Regnum Ajansı’na, santralı Türk şirketlerinin yapmasının bölgesel işbirliği açısından olumlu sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Ancak, kendi ilk nükleer santralı ihale aşamasında bulunan Türkiye’nin bu alanda deneyimli olan komşu Ermenistan’da reaktör yapımını nasıl gerçekleştirebileceği soru işaretleri de yarattı.
Doğu Bilimleri Enstitüsü Başkanı Ruben Safratsyan Nezavisimaya’ya, “Bence Sarkisyan sadece siyasi bir jest yaptı. Ankara’ya resmi öneride bulunacaklarını sanmıyorum. Zaten Türkiye’nin teknolojik olarak bu alanda ne önerebileceği konusunda en küçük bir fikrim yok” dedi. Ermenistan ekonomisinde büyük söz sahibi olan ve bir süredir Metsamor’un işletmesini de üstlenen Moskova’nın santral ihalesini kazanma olasılığı yüksek görünüyor.

Milliyet



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,546 µs