En Sıcak Konular

Sarkozy: Filistin halkına yardım için burada bulunuyoruz

2 Mart 2009 12:36 tsi
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Filistin halkına yardım etmek amacıyla Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde toplandıklarını belirtti.

Gazze'nin yeniden imarına ilişkin uluslararası konferans dolayısıyla Şarm El Şeyh'te bulunan liderlerden biri olan Sarkozy, açılışta yaptığı konuşmada, yıl başından beri dördüncü kez geldiği bölgede, bu toplantı dolayısıyla uluslararası toplum olarak hep birlikte istikrarlı, müreffeh ve barış çağı başlatmak umudunu taşıdıklarını söyledi.

Bir gelecek inşa etmek için başka seçeneğin olmadığını belirten Sarkozy, ''Filistin halkına yardım için olduğu kadar bir siyasi perspektif belirlemek için de buradayız'' ifadesini kullandı.

Fransa'nın Filistin halkıyla dayanışma içinde bulunduğunu, Fransa ve Avrupa'nın krizin başladığı andan itibaren seferber olduklarını söyleyen Sarkozy, ''Benim ilk önceliğim, yaşamların kurtulması için çatışmaların durmasıydı. Tekrar ediyorum, dün olduğu gibi bugün de Gazze'de askeri çözüm yoktur'' dedi.

Bölgedeki insani durumun büyük endişe kaynağı olduğunu ve Fransa'nın acil insani ihtiyaçları karşılayabilmek için faaliyetlerine devam edeceğini söyleyen Sarkozy, bugüne kadar yaptığı insani yardımların yanı sıra yıkılan evlerin inşası ve evlerinden yoksun kalan Filistinlilerin normal yaşam koşullarına kavuşmaları için bundan sonra da Filistin Yönetimi'ne mali destek vereceklerini kaydetti.

Geçiş noktalarının açılmasının bir başka öncelik olduğunu ifade eden Sarkozy, ''Gazze bir açık hava hapishanesi olmamalı. Bu toprakların açılması tünellerin kapanmasıyla eş zamanlı olmalı. İsrail, insani yardımların geçişi için geçiş noktalarını açmalı'' dedi, ancak başta silah kaçakçılığı olmak üzere her türlü kaçakçılığın engellenmesi için kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini de söyledi.

Fransa'nın bu konuda yardıma hazır olduğunu da belirten Sarkozy, Haziran 2006'da kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılması konusuna da değindi ve askerin serbest kalmasının güven ortamına dönüşe yardım edeceğini kaydetti.

Fransa'nın Filistin Yönetimi'ne desteğinin tam olduğunu belirten Sarkozy, ''Gazze'nin yeniden imarı esastır, ama Batı Şeria da unutulmamalıdır. Yakında Beytüllahim'de bir Fransa-Filistin sanayi bölgesinin açılacak olmasını buradan duyurmaktan memnuniyet duymaktayım'' dedi ve bu bölgenin Filistin topraklarında açılacak ilk serbest bölge olacağına işaret etti.

Filistinli gruplar arasında uzlaşmaya varılmasının barışın anahtarlarından biri olduğunu ve bir Filistin devletinin kurulma şartlarının başında geldiğini söyleyen Sarkozy, görüşmelerin Kahire'de sürdüğünü ve Mısır'ın bu konuda sarf ettiği çabalarını desteklediğini kaydetti.

Filistinli gruplara açıkça Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arkasında birleşme çağrısında bulunan Sarkozy, Hamas ile bağlantıda bulunan ülkelere de Hamas'ı Abbas'a katılma yönünde teşvik etmeye çağırdı.

''2009 barış yılı olmalıdır'' diyen Sarkozy, ilkbahar aylarında Avrupa'da 3 aşamalı bir zirve yapılmasını istediği söyledi ve İsrail-Filistin anlaşmazlığının giderilmesi için tarafların bu yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılacak biçimde takvim belirlemeye teşvik edilmeleri gerektiğini kaydetti.

Sarkozy, sözlerini, ''Barış yolunu biliyoruz. Haydi ilerleyelim, artık zaman kaybetmeyelim. Zaten çok kan aktı, çok acılar çekildi. Barış ulaşabileceğimiz yakınlıkta. Bu fırsatı kaçırmayalım. Bu bizlerin görevi, bu siyasi bir görev, bu ahlaki bir görev'' diyerek tamamladı.

Konferansta Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil ediyor.
 
aa




Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,262 µs