yeterli olacak mı? | " /> yeterli olacak mı? | "/>

En Sıcak Konular

Yeniden inşa yeterli olacak mı?

2 Mart 2009 10:47 tsi
Yeniden inşa yeterli olacak mı? 'Bir tek çimento yetmez. Barışın ve güvenliğin garantisi olmadıktan sonra yeniden yapmak ne işe yarar?'

Nick Young (The Guardian) / Zaman

Gazzelilerin yardımdan fazlasına ihtiyacı var

Çatışmanın sona ermesinin üzerinden bir ayı aşkın zamanın geçmesinin ardından Gazze Şeridi'nde yüz binlerce insan, hâlâ hayatlarını yeniden kurmanın mücadelesini veriyor. Britanya halkının büyük meblağlardaki yardımlarının desteği ve sağlık hizmeti sunan, temiz su ile gıda dağıtan binlerce çalışan ve gönüllümüzle, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi olarak, çatışma esnasında büyük çaplı müdahalelerde bulunduk.

Bu isimsiz insanlık kahramanları çatışma başlar başlamaz, zaman zaman kendi hayatlarını tehlikeye atarak işe girişti ve o zamandan beri hiç durmadı.

Bölgede geçirdiğim süre boyunca kendime hep, örgütümüzün, Gazze halkının tekrar ayaklarının üzerinde durabilmesini ve korkudan uzak bir hayat yaşayabilmesini nasıl sağlayabileceği sorusunu sordum. Cevap çok basit: Bunu yapamayız. Bu, bir tek yardım örgütlerinin işi değil. İnsanî faaliyetler hayatî önem taşıyor ama krizi çözmek için yeterli değiller. Sıradan Gazzeliler, 18 ay boyunca, günlük hayatı neredeyse imkânsız hale getiren kısıtlamalarla -sağlık hizmetleri, petrol, elektrik ve güvenli besin gibi bizlerin son derece doğal bir şekilde elinin altında olan şeyler- mücadele etti.

Bu hafta, dünyanın dört bir yanından politikacı ve liderler, Gazze'nin yeniden inşasını görüşmek üzere Şarm el Şeyh'te bir araya gelecek. Peki, Gazze yeniden nasıl inşa edilecek? Hiçbir inşa malzemesinin içeriye sokulmasına izin verilmemesinden dolayı ne ihtiyaç duyulan 10.000 yeni evin yapımına ne de hastaneler gibi hayatî binaların tamirine başlanabildi. Bir büyüğün söylediği gibi: "Bir tek çimento yetmez. Barışın ve güvenliğin garantisi olmadıktan sonra yeniden yapmak ne işe yarar?"

Bir inşaatçının bahçesinde ters çevrilip parçalanmış bir düzine büyük çimento kamyonunu ve kumda tank izlerini gördüğümüzde bu sözler bir hayli vurucu etki yaptı. Yeniden inşa etme umutları çok uzak hayaller olarak duruyor. Evlerinin molozlarının altında büzülerek yaşamayı tercih eden iki aileyle konuştum. Ailelerinden dört kişinin yanı sıra geçim kaynakları olan, sınırın öte yanındaki artık ulaşılamayan çiftliklerini kaybetmişlerdi. En üzücü manzara, aynı ismi taşıyan sülaleye ev sahipliği yapan, şu andaysa tuzla buz olmuş beton yığınlarından ibaret Samuni Sokağı'ydı. Üç küçük kız bize, ölüm ve terörün yürek parçalayıcı öyküsünü anlattı. Askerler onları evlerinden çıkartmış, yeni barınakları bombalanmış, birinin kardeşini tank ezmiş, bir diğerinin annesinin kafası kopmuş ve kızı cesedin yanında bırakılmıştı.

Yeniden inşa, devasa bir iş ve yapılacak işin büyüklüğü azımsanamaz. Öte yandan, Gazze'yi yeniden inşa etme gayretlerine, krizi çözmeye yönelik kayda değer siyasî adımlar eşlik etmediği sürece başarılı olamayacakları da bir gerçek. Sadece çatışmadan evvelki duruma dönmek yeterli değil. Sürdürülebilir ekonomik kalkınma gerekli ama bunun olmasının şartı, siyasî adımların gerekli zemini hazırlaması. İlk ve en acil tedbir, Gazze üzerindeki tecridin, özellikle de insanların ve gıdanın dolaşımı üzerindeki sınırlamaların kaldırılması. Ayrıca, İsrail, sivil bölgeleri hedef almaktan vazgeçmeli. Siyasetçilerle dünya liderlerine düşenlerle Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'ne düşenler birbirine karıştırılmamalı. Öte yandan, ancak hep birlikte çalışarak ulaşabileceğimiz ortak bir amacı paylaşıyoruz. İnsanî yardımın dağıtılması, tamamı kalıcı barışı gerçekleştirmeyi sahiplenmiş olan liderlerin çabalarıyla tamamlanmalı.

Bizim görevimiz ideoloji, siyaset ve farklılık gözetmeksizin, sadece ve sadece ihtiyaç temelinde insanlara yardım sağlamak. Ama siyasî aktörlerden de dürüst ve cesur bir barış süreci bekleniyor: Binlerce sivilin hayatının tahrip edilmesine son verilmesi ve insanların, toplumlarını yeniden inşa edip onurlu bir şekilde yaşamalarına izin verilmesi. Biz görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Politikacıları ve dünya liderlerini de görevlerini yapmaya davet ediyorum.

The Guardian, 28 Şubat 2009

NICK YOUNG (BRİTANYA KIZILHAÇI BAŞKANI)



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,763 µs