En Sıcak Konular

Doğan'ın 915 milyonu nasıl ödeyecek?

2 Mart 2009 09:53 tsi
Doğan'ın 915 milyonu nasıl ödeyecek? 9 Mart’a kadar 915 milyon liralık vergi cezası teminatını Maliye’ye yatırmakla yükümlü olan Doğan Grubu, Maliye’nin istediği teminat için kasasında ne kadar parası var?

Hüseyin Özay’ın Gelir İdaresi’ne dayalı haberi, 9 Mart’a kadar 915 milyon liralık vergi cezası teminatını Maliye’ye yatırmakla yükümlü olan Doğan Grubu’nun seçeneklerinin kısıtlandığını gösteriyor. Hisse senetleri ve yabancı bankalardan alınan teminat mektupları Maliye’ye güvence olarak gösterilemeyecek...

Buna karşın, Doğan Ailesi’nin kişisel varlıkları bir yana, gruba ait 4 büyük şirketin kasasında 4.5 milyar lira nakit bulunuyor. Yani en olumsuz şartlarda bile Doğan Grubu’nun söz konusu teminatı yatırma gücü var.

Peki Doğan Grubu, yöneticilerinin kendi ifadesiyle, yıllarca sürmesi beklenen dava öncesinde Maliye’nin istediği 915 milyon liralık teminatı nasıl yatırabilir?

Mevcut veriler bunun üç yolla olabileceğini gösteriyor.

TEMİNAT MEKTUBU MASRAFLI

Dosya:/dosya/icerik/090302-125414-e02k1.jpg

1: Teminat mektubu: Maliye’nin yabancı bankalardan alınacak teminat mektubunu kabul etmeyeceği görülüyor. Bu, Deutsche Bank gibi dünya devi ortağı bulunan Doğan Grubu’nun önemli avantajlarından birini yitirmesi anlamını taşıyor. Maliye izin verseydi, söz konusu teminat mektubu Deutsche Bank’tan kolayca alınabilirdi (Aslında yabancı bir bankanın Türk bankasına göstereceği güvence karşılığında Doğan Grubu’na dolaylı olarak teminat mektubu vermesi seçeneği hálá var). Ancak Doğan Grubu’nun yurtiçindeki bankalardan teminat mektubu bulması da mümkün. Üstelik Doğan Grubu Türk bankalardan alabileceği teminat mektubu için bu kuruluşlara, Maliye’nin kabul etmediği, hisse senetlerini de karşılık olarak gösterebilir. Fakat bankalardan teminat mektubu istemenin eksileri de az değil.

Öncelikle Doğan Grubu, yerli bir bankadan teminat mektubu almak için söz konusu tutarın yarısı ile tamamı arasında değişen değerde bir varlığı ipotek ettirmek zorunda. Doğan Grubu’nun risk düzeyinin artması, bankaların alacağı ipotek miktarının teminat mektubu tutarına yakın olması gereğini doğruyor. Ayrıca alınacak mektup için bankaya ödenecek komisyon problemi de var. Söz konusu mektup için 5-30 milyon lira arasında bir komisyon söz konusu.

Başka bir sorun da kredi limitleriyle ilgili. Grup, söz konusu teminat mektubuyla 915 milyon lirayı uzun vadeli bir kredi gibi kullanmış olacak. Bu da mevcut işleri için kullandığı kredi limitlerinin önemli miktarının doldurulması anlamını taşıyor. Bu yüzden Maliye’nin istediği güvencenin teminat mektubuyla yatırılması zayıf ihtimal.

ARSA FİYATLARI DÜŞTÜ

2: Arsa-bina-makina ipotekleri: Amme Alacakları Kanunu’na göre Doğan Grubu söz konusu teminat karşılığında Maliye’ye arsa, bina ve makina-teçhizat gibi taşınmazlarını da ipotek ettirebiliyor. Yine Doğan Ailesi’nin mal varlığı bir yana (Örneğin Hilton arazisi), gruba ait 4 büyük şirketin ipotek için gösterebileceği 3.8 milyar liralık maddi duran varlığı var. Bu tutar Maliye’nin istediği teminat tutarının çok üzerinde. Ancak ipotek için verilecek varlıkların öncelikle Maliye tarafından kabul edilmesi ve bu varlıkların değerinin ekspertiz şirketleri tarafından yeniden belirlenmesi gerekecek. Son kriz nedeniyle gerek gayrimenkul gerekse makine fiyatlarındaki düşüş, Doğan şirketlerinin bilançolarındaki varlıkların değerinin gösterilenin çok altında çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden mal-mülk ipoteğinin Maliye’ye teminat olarak verilme ihtimali de zayıflıyor.

MEVDUATINI BLOKE ETTİREBİLİR

3: Nakit para-Hazine bonosu: Yasaya göre Doğan Grubu 915 milyon liralık teminat için elindeki nakit varlıkları, Hazine’nin yurtiçinde sattığı bono-tahvilleri ve yurtdışında ihraç etiği eurobond’ları teminat olarak gösterebiliyor. Doğan Grubu’nun nakit yapısına baktığımızda 4 büyük şirketteki 4.5 milyar liralık parasının tamamına yakınının banka mevduatında olduğunu görüyoruz. Bu şirketler 2008-9 aylık bilanço dipnotlarına göre Hazine kağıdı taşımıyor. Banka mevduatları nakit ve en sağlam teminat kabul edildiği için Doğan’ın Maliye’ye teminat olarak banka hesaplarını gösterme ihtimali yüksek. Üstelik bu mevduatların dava süresince alınacak faizi de grubun hesabına yatacak. Ancak uzun sürmesi beklenen dava boyunca grubun nakit varlıklarının beşte birlik bölümüne Maliye tarafından konulacak ipoteğin yarattığı önemli bir risk var. Söz konusu nakit ipoteği hisse senedi fiyatlamasında kullanılan likidite oranlarını etkileyecek. Bu durum Doğan şirketlerinin değerlerinde bir süredir devam eden gerilemenin dava süresince kalıcı olması anlamı taşıyabilir.

Özet olarak; Maliye’ye verilecek teminatın Doğan Grubu’na her halükarda önemli bir bedeli olacak.

Star

 



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,941 µs