En Sıcak Konular

Gazze için 80 ülke biraraya geliyor

2 Mart 2009 08:48 tsi
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 80'den fazla ülke, Gazze'nin yeniden imarı için bugün Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde bir araya geliyor. Hedef 3 milyar dolarlık yardım toplamak.

Yaklaşık 3 milyar dolarlık yardım toplanmasının hedeflendiği zirvede İsrail'e Gazze'ye insanî yardımlara izin vermesi için çağrıda bulunulacak.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katılacağı toplantı, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinin devam ettiği bir döneme denk geliyor.

Geçtiğimiz hafta Hamas ve El Fetih'in başını çektiği Filistinli gruplar da başta hükümet kurulması olmak üzere pek çok konuda uzlaşmaya vardıklarını, bunun için de alt komisyonların çalışmalara başlayacağını duyurmuştu. Ancak gözlemciler, hem Gazze'den İsrail'e yönelik roket atışlarının devam etmesini hem de Hamas ve Filistinli gruplar arasında birbirini suçlayıcı açıklamalar gelmesini, bölgedeki barış girişimlerinin pamuk ipliğine bağlı olduğunu gösterdiği şeklinde yorumluyor.

Son günlerde yeniden giderek artan roket saldırıları üzerine İsrail Başbakanı Ehud Olmert, dün yaptığı açıklamada, roket saldırılarının devam etmesi durumunda cevaplarının çok sert, acı verici ve keskin olacağını öne sürdü. İsrail, 22 günlük saldırının akabinde ocak ayının ortalarında sağlanan ateşkesten sonra Gazze'den 110 roketin fırlatıldığını öne sürüyor. İsrail saldırılardan sonra hemen Gazze'yi bombardımana tutuyor. Saldırılardan en fazla Refah'taki tünel bölgeleri etkileniyor. Bombardımanın yanı sıra bölgedeki olumsuz hava şartlarından dolayı dün çöken bir tünelde 5 kişi hayatını kaybetti.

Şarm el Şeyh'teki toplantıları Mısır ve Norveç birlikte organize ederken, İsrail ile Hamas arasında aktif arabuluculuk yapan Fransa da toplantıda Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy tarafından temsil ediliyor. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil edeceği toplantıya Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un da katılması bekleniyor. Toplantı öncesi ABD, Gazze'nin yeniden imarı için 900 milyon dolar ayırdığını açıklamıştı. Aynı şekilde Suudi Arabistan da 1 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulundu. Başta zengin Körfez ülkeleri olmak üzere pek çok ülkenin Gazze'nin yeniden imarına büyük bir destek vermesi bekleniyor. Uzmanlara göre 2,7 milyar dolarlık hedef fazlasıyla aşılacak. Ancak Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda toplanan yardımların Gazze'de kullanılmasında sıkıntı yaşanabileceği belirtiliyor. Toplantıda yaklaşık 1 milyar dolarlık yardım açıklaması beklenen Avrupa Birliği'nin Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Javier Solana, Gazze'ye yardımların ulaşması için yeni bir mekanizma oluşturmaya gerek duymadıklarını, tanıdıkları tek mercinin Filistin Otoritesi olduğunu açıklamıştı.

Şarm el Şeyh'teki toplantı öncesi ABD, AB, BM ve Rusya'dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün temsilcisi eski İngiltere Başbakanı Tony Blair de Gazze'ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Bölgedeki yıkımı görmek için ilk kez Gazze'ye giren Blair, en büyük yıkımın gerçekleştirildiği Abed Rabbo bölgesinde incelemelerde bulundu. İsrail'in 22 günlük saldırıları sırasında 1.300'den fazla kişi hayatını kaybederken, 5 binden fazla kişi yaralandı ve 20 binden fazla ev de büyük zarar gördü.

zaman



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,018 µs