Gizli belgeleri sızdırdılar! | " /> Gizli belgeleri sızdırdılar! | "/>

En Sıcak Konular

Gizli belgeleri sızdırdılar!

2 Mart 2009 08:15 tsi
Gizli belgeleri sızdırdılar! Rum medyası, Talat ve Hristofyas arasındaki 35 sayfalık gizli belgeyi yayınladı. Devam eden ikili görüşmelerde anlaşılan ve tıkanan konuların listelendiği belgeyi KKTC yetkilileri sansürledi.

KIBRIS Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın, BM çerçevesinde devam eden görüşmelerde KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile anlaştığı ve tıkandığı konuları listeleyen gizli belge Rum medyasına sızdı. KKTC resmi haber ajansı ise, Rum medyasında önceki gün yayınlanan belgelere sansür uyguladı. KKTC yetkilileri sansür kararına, iki taraf arasındaki dengeleri sarsabileceği gerekçesini gösterdi.

Belgenin basına sızdırılması Hristofyas’ı da sinirlendirdi. Rum hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, "Ulusal Konsey belgelerinin sızdırılmakla kalmayıp doğrudan medyaya verilmesi nedeniyle hükümet üzüntü, hayal kırıklığı ve yoğun kaygı duyuyor" açıklamasını yaptı. Stefanu Rum siyasi parti liderlerinin gizlilik sözlerini anında ihlal ettiğini de kaydetti.

Rum lider Dimitris Hristofyas’ın gizli kalması şartıyla cuma günü Rum siyasi parti liderlerinin oluşturduğu Ulusal Konsey’e dağıttığı belgeye göre, taraflar birçok konuda anlaşamıyor. Talat ve Hristofyas’ın anlaştıkları en önemli konu ise, ortak vatandaşlık. En büyük uzlaşmazlık dört noktada:

FEDERALİZM: Talat, oluşturulacak yeni devletin zayıf bir federal hükümete sahip olmasını istiyor. KKTC Cumhurbaşkanı, İsviçre modelini örnek alarak, Başkanlık Konseyi oluşturulmasını ve Konsey’in Senato tarafından 5 yıllığına seçilmesini talep ediyor. Talat, biri Türk biri Rum olacak başkan ve yardımcısının her yıl dönüşümlü olarak görev değişikliği yaparak liderlik yapmasını öngörüyor. Hristofyas ise, kuvvetli bir başkanlık sistemi istiyor. Cumhurbaşkanı ve yardımcısının tüm vatandaşlar tarafından gizli oyla seçilmesini öngörüyor. Tüm vatandaşların oy kullanması, Türkler karşısında 1’e 4 oranında fazla olan Rumların, Türk lideri seçmesi gerektiği anlamına geliyor.

KURUCULAR: Talat, kurucu devletlerin yasa ve organlarının federal hükümet organlarından aşağı statüde bulunmasına karşı çıkıyor. Hristofyas, federal hükümet organlarının kurucu devletlerdeki organlara göre üstün olmasını istiyor.

TÜRKİYE: Talat, Türkiye AB’ye üye olana kadar, Türkiye ile KKTC arasındaki özel ilişkilerin korunmasını ve ’Yunanistan’la eşit’ muamele görmesini istiyor. Rum yönetimi ise, garantörlük sistemi gibi Türkiye’ye verilen haklara karşı çıkıyor.

VERGİLER: Talat, federal hükümetin vergi toplamak gibi bazı yasalarının kurucu devletler tarafından uygulanmasını istiyor. Hristofyas, bu öneriye de şiddetle karşı çıkıyor.

Hürriyet



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,414 µs