En Sıcak Konular

Babacan Mısır'a gitti

1 Mart 2009 22:26 tsi
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Şarm El Şeyh'te düzenlenecek ''Gazze'nin Yeniden İmarı İçin Filistin Ekonomisine Destek Uluslararası Konferansı''na katılmak üzere Mısır'a gitti.

Ali Babacan, Esenboğa Havaalanı'nda Mısır'a hareketinden önce yaptığı açıklamada, konferansta gerek Batı ülkelerinden gerek Arap dünyasından pek çok ülkenin temsil edileceğini belirterek, Gazze Şeridi'nde yaşanan trajedinin açtığı yaraların sarılmasına yönelik olarak uluslararası toplumun sorumluluk üstlenmesi açısından bu konferansın önem arzettiğini söyledi.

Babacan, ''İçinde bulunulan aşamada Gazze Şeridi'nin yeniden inşasına ve buradaki hayatın normale döndürülmesi çabalarına vakit kaybetmeksizin başlamanın elzem olduğunu düşünüyoruz ve bu konuda ilerlemenin hızlanması açından konferansın yararlı olmasını umuyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'nin, Filistin'in haklı davasını başından beri desteklediğini ve Filistin halkının her zaman yanında yer aldığını belirten Babacan, Gazze Şeridi'ndeki durumun bir an önce normale döndürülmesi amacıyla insani ve diplomatik alandaki çabalarının hız kesmeksizin sürdürülmesi gerektiğine işaret etti.

Gazze ile ilgili şu anda ilan edilmiş olan 2 ayrı tek taraflı ateşkes olduğunu ifade eden Babacan, bunun bir yandan İsrail'deki hükümet kurma çalışmalarının sürmesiyle, diğer yandan da Filistinliler'in henüz kendi aralarındaki uyumu, birliği ve beraberliği sağlayamamalarıyla ilgili bir konu olduğunu söyledi. Bir süredir Mısır'ın arabuluculuğuyla ateşkes anlaşması için çabaların sürdüğünü hatırlatan Babacan, ancak bu çalışmalardan bugüne dek bir sonuç anılamadığını hatırlattı.

Filistinli farklı grupların biraraya getirilmesi ve Filistinliler arasındaki farklılıkların giderilmesiyle ilgili olarak geçen hafta Kahire'de görüşmeler başladığını da belirten Babacan, ''Umarız ki bu çabalar yakın bir zamanda sonuç verir'' dedi.

Filistinliler'in kendi aralarında birlik ve beraberliği kuramadıktan sonra Filistin sorununa kalıcı bir çözümün bulunabileceğine inanmadıklarını ifade eden Babacan, bunun son derece öncelikli bir konu olduğunu kaydetti. Babacan, ortak bir paydada buluşup en azından genel seçim ve başkanlık seçimlerine dek sürecek bir ara geçiş dönemi yapılandırması ve hemen arkasından da seçimlerin önemli olacağını dile getirdi.

Seçimlerin sonucunda da hem Filistin'in kendi içinde, hem Filistin'in dışında herkesin bu seçimin sonuçlarına saygı göstermesini gerektiğini belirten Babacan, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkının mutlaka Filistin halkında olduğunun bilinmesinin önemine değindi. Babacan, bu yöndeki çabalara Türkiye'nin desteğinin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da süreceğini söyledi.

-TÜRKİYE'NİN KATKISI-

Türkiye'nin Gazze'nin imarına ne denli katkıda bulunacağına yönelik soru üzerine Babacan, aralık 2007'de Paris'te düzenlenen donörler konferansında Türkiye'nin yapacağı katkının 150 milyon dolar olarak açıklanmış olduğunu hatırlattı. Babacan, bu rakamın, gerek Batı Şeria'da gerekse Gazze'de özellikle insani amaçlı ve yeniden yapılandırmayla ilgili projelerde kullanılabileceğini kaydetti. Babacan, Filistin'de bir devletin yeniden inşasının söz konusu olduğunu da aktararak, bunun için de olabilecek farklı projelere destek verileceğinin konferansta söylenmiş olduğunu bildirdi.

Gazze'de meydana gelen savaşın çok ciddi bir yıkıma neden olduğunu vurgulayan Babacan, yaklaşık 50 bin kişinin evsiz kaldığını, çoğu sivil 1300'ün üzerinde insanın yaşamını yitirdiğini, alt ve üst yapının tamamıyla yokedildiğini kaydetti.

Gazze'nin, ciddi miktarlarda desteğe ihtiyacı olduğunu ifade eden Babacan, ancak pek çok ülkenin henüz yapacağı bağış rakamını açıklamadıklarını anlattı.

Babacan, şöyle devam etti:

''Biz de bu önceden ilan etmiş olduğumuz 150 milyon doların üzerine, bir miktar daha destek sağlayacağız ama bu desteği yarınki konferansta yapacağım konuşmada açıklayacağım. Biz, imkanlarımız ölçüsünde, bütçemiz sınırları içinde elimizden gelen ne varsa Filistin halkı için yapmaya hazırız. Filistin halkının yaralarına merhem olmak ve yaralarını sarmak için elimizden gelen her türlü katkıyı vermeye hazırız.''

Babacan, kuşkusuz bu yardımın kullanılacağı mekanizmaların da önemli olduğunu belirterek, Filistinliler arasında bir uzlaşı sağlanmadan Gazze'nin yeniden imarıyla ilgili bu paranın harcanmasını mümkün görmediklerini söyledi.

Yeniden yapılandırma için mutlaka bir ortak anlayış ve mekanizmanın kurulması gerektiğine işaret eden Babacan, bunu ne Hamas'ın ne Filistin ulusal yönetiminin ne de herhangi bir uluslararası kuruluşun tek başına yapabileceğini kaydetti.

Rakamı yarın açıklayacağını yineleyen Babacan, ''Ne zaman şartlar uygun olursa, ne zaman o mekanizmalar kurulursa, direkt projeler yapmak suretiyle, yarın açıklayacağımız rakamı kullandırmaya başlayacağız'' diye konuştu.



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,763 µs