En Sıcak Konular

Tunceli'de erken 8 Mart

1 Mart 2009 19:04 tsi
Tunceli'de binlerce kadın "özgürlüğümüz namusumuzdur" mitingde buluştu.

Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin (DÖKH) 8 Mart öncesi düzenlediği kadın mitingi bugün Tunceli"de gerçekleşti.

DÖKH"nin 8 Mart öncesi örgütlediği bölge mitinginin benzeri geçen yıl Suruç"ta yapılmıştı. Bu yıl ki miting “Kimsenin namusu değiliz, özgürlüğümüz namusumuzdur” sloganıyla Tunceli"de gerçekleşti. Kürt kadınlarının ana gövdesini oluşturduğu mitinge DTP dahil çok sayıda kurumun destek veriyor. Diyarbakır, Mersin, Adana, Ağrı, Batman, Urfa, Van, Muş, Hakkari, Adıyaman başta olmak üzere çok sayıda kentten katılım ile Tunceli"de düzenlenen kadın mitingine KESK Kadın Sekreterliği, Ankara Kadın Platformu ve İstanbul Kadın Platformu da temsili düzeyde katıldı.

Sabah erken saatlerden itibaren il dışından gelen kadınların Belediye Meydanı"nda toplanmasıyla başlayan miting programı buradan Kışla Meydanı"na yapılan yürüyüşle sürdü. Saat 12.00de çoğunluğunu Kürt kadınlarının oluşturduğu 5000'i aşkın kadın “Kimsenin namusu değiliz, namusumuz özgürlüğümüzdür” pankartıyla Kışla Meydanı"na yürüdü.
Mitin alanına girmesinin ardından kürsü programına geçildi.

Miting, Tunceli ve tüm ülkede yitirilen devrim ve demokrasi şehidi kadınlar adına saygı duruşuyla başladı. Tunceli"nin mücadele tarihindeki yeri ve kadınların bu mücadeledeki özel yerine vurgu yapıldı. 8 Mart startının Tunceli"de verilmesinin anlamı ve ulusal boyuttaki karşılığı hatırlatıldı. Barış Anneleri"nin eylemlerine selam gönderildi. Ardından Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil bir konuşma yaparak katılımcıları selamladı.

Zana: "Barışın sembolü kadınlardır"

Mitingde Leyla Zana bir konuşma yaptı. Kardeşleşme isteyen halkların umudu olan kadınların ve tüm Kürt kadınlarının Ortadoğu barışının sembolü olarak meydanda olduklarını belirtti. 8 Mart"ı tüm alanlarda kadınlar olarak isyan ateşiyle büyüteceklerini söyledi.

DTP milletvekili Emine Ayna konuşmasında Tunceli"nin aydınlık beyni ve yüzü olan kadınların bugün burada 80 yıllık inkar ve asimilasyon politikalarına karşı isyanın simgesi olduğunu söyledi. “Yaşasın kadın mücadelesi” diyen Ayna, özgürlük mücadelesinin ateşini Tunceli"den yaktıklarını söyledi. Devrim ve demokrasi mücadelesinde yitirilen tüm kadınların 8 mart ruhunda yaşadıklarını vurguladı.

DTP"li kadın adaylar ve vekiller kürsüdeydi

Tüm DTP"li kadın milletvekillerinin hazır bulunduğu kadın mitinginin ana vurgusu yaklaşan yerel seçimler oldu. DTP"nin ve çeşitli illerde oluşturulan ortak platformların kadın belediye başkan adayları tanıtıldı.

Miting Mezopotamya Kültür Merkezi Kadın Korosu"nun ezgileri eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,753 µs