Habertürk satar mı? | " /> Habertürk satar mı? | "/>

En Sıcak Konular

Eksisi artısıyla: Habertürk satar mı?

1 Mart 2009 16:31 tsi
Eksisi artısıyla: Habertürk satar mı? 

Bugün 1 Mart 2009. Uzun süredir merak edilen Habertürk gazetesi bugün bayilerdeki yerini aldı. Sizin için gazeteyi didik didik eden iyibilgi gazetenin fotoğrafını çekiyor, Fatih Altaylı’nın Habertürk’ünü Türkiye’de ilk kez analiz ediyor.

Türkiye her geçen gün gelişiyor. Özellikle 2000’li yıllardan bu yana yaşanan ekonomik ve sosyo-kültürel gelişim siyasete de dış politikaya da ve elbette basına da yansıyor. İki yılı aşan bir süre zarfında haber ve yorumlarıyla iyibilgi’nin sağlam bir yer edindiği internet gazeteciliği basına yeni bir soluk getirirken sözkonusu gelişim ve dönüşüm arzusu yazılı ve görsel medyaya da kaçınılmaz olarak sirayet ediyor.

Bugün bayilerdeki yerini alan Habertürk Türkiye’nin bu gelişiminin bir sonucu. İnternet medyası tekel anlayışını kırarak toplumun çeşitli bilgi kaynaklarına ulaşmasının önünü açtı. Şimdi yazılı basında Doğan grubunun artan etkinliğini dengeleyecek yeni bir gazeteyle karşı karşıyayız. Türkiye demokratik bir ülke. Nüfus yapısı tek tip değil… Türkiye’de yaşayan düşünceler de… Bu yüzden yazılı basın sektörüne bugün giren bu yeni gazeteyi iyibilgi olarak kutluyoruz. Umarız Habertürk ilginç haberleri, sürpriz manşetleri ve akılcıl köşe yazılarıyla Türkiye’de farklı ve yeni bir ses olur. Bunun Türk demokrasisinin gelişimi açısından önemli bir katkı olduğunu düşünüyoruz.

Artılar…

Öncelikle hemen belirtelim. Bu sabah 560 bin basılarak Türkiye genelinde dağıtılan gazete oldukça yoğun bir talep gördü. Henüz elimizde resmi rakamlar bulunmasa da iyibilgi’nin Türkiye genelinde yaptığı araştırma bunu söylüyor. Habertürk’ün ilk günden teveccüh görmesi yaptığı iyi reklamlara ve “yeni” imajıyla uyandırdığı merağa dayanıyor. İyibilgi’nin görüşüne başvurduğu medya uzmanları şekli ve ebatlarıyla da oldukça yeni olan gazetenin ilk gün satışlarının arkasında bu gerçeğin olduğunu belirtiyor.

Dolayısıyla Habertürk’ün en önemli artısı şekli yönden diğer gazetelerden farklı oluşu. Normal gazete boyutundan daha küçük ebatta çıkan Habertürk’ün ilk iki sayfası kuşe kağıda basılmış. Yani gazete yöneticileri yeni ürünlerinin hoş görünmesi için masraftan kaçınmamış. Diğer yandan daha önce söylenenin aksine gazete fiyatlandırmasını 75 kuruş üzerinden yapmamış. Habertürk 50 kuruş…

Fatih Altaylı ilk gün sayısını farklı eklerle zenginleştirmiş. Gazete ekonomi, spor, magazin, İstanbul ve haftasonu gibi eklerle çıkıyor. yine her ekin ilk iki sayfası kuşe kağıda basılırken yapılan okuma gazetenin özellikle ekonomi ekinin oldukça dolu olduğunu gösteriyor. Her ne kadar geçtiğimiz günlerde Zaman gazetesine röportaj veren Fatih Altaylı “gazetenin reklama ihtiyacı yok” dese de alınan ilanların gazetenin önemli bir bölümünü kapladığı söylenebilir.

Eksiler…

İşte Haberturk için ilk eksi burada başlıyor. Doksan küsur sayfadan oluşan gazete ebatı, kuşe kağıdı ve diğer özellikleriyle dikkat çekiyor ancak içerik kısmı biraz sorunlu. Okur gazeteyi alıp okuduğunda bir çırpıda altıncı, yedinci sayfada buluyor kendini. Çünkü hem sayfalar ilanla kaplanmış, hem de neredeyse ilk beş sayfaya basında “ikinci sayfa” diye tabir edilen haberler doldurulmuş. Bu şekliyle Posta gazetesini anımsatan Haberturk’ün sayfalarını dur durak bilmeden çeviriyorsunuz. Çünkü gazetede soluklanmanızı sağlayacak, sizi bir dakika duraksatacak bir köşe yazarı yok. Gazetenin ilk sayısında Fatih Altaylı’nın köşesinde duraksıyor, “Nihal Bengisu Karaca acaba ne demiş” diye duruyor ünlü tarihçi-gazeteci Murat Bardakçı’nın Atatürk’le ilgili yazısına göz gezdiriyor, Soli Özel’i özümsüyorsunuz. Ancak Haberturk’te sizin soluklanmanızı sağlayacak başka alternatifler bulunmuyor.

Bu elbette beraberinde şu tehlikeyi getiriyor: yazarın olmadığı gazeteyi habere boğmak. Habertürk’ün ilk sayısını okuduğumuzda bu duyguya kapıldık. Gazetenin mizanpajından da kaynaklanan sorunun tetiklemesiyle belki de haber değeri taşımayan pek çok ayrıntının gazete sayfalarına doldurulmuş olduğunu sezdik. Üstelik haberlerin içi de doldurulmamış gibi görünüyor. Büyük puntolarla verilen haberler detaylara inilmediği izlenimi uyandırıyor. Üstelik gazetenin ilk sayısının manşetine özel haber koyma fikri iyi olmasına karşın gündem yaratacak bir haber seçilmemiş. Taraf gazetesinin tirajını bir anda 80 bine çeken manşetler gibi değil. Ya da yine Ciner grubuna ait Newsweek Türkiye dergisinin ilk sayılarında sunduğu dosyalar gibi çarpıcı değil.

Haberturk satar mı?

Tüm medya mensupları şunu iyi bilir: Bir gazetenin okuyucuyla ilk gün karşılaşması çok önemlidir. İlk izlenim gazetenin geleceğini ve kendisiyle ilgili ortaya çıkan algıyı da belirler. Bu yüzden Habertürk ile ilgili ilk izlenim de gazete için oldukça önemli.

Peki, Habertürk’ün oluşturduğu ilk izlenim nasıl ve bu gazete Türkiye pastasından kendine pay alabilir mi? Gazeteyi baştan aşağıya inceleyen iyibilgi Habertürk’ün karnesine şekil yönden “iyi” ancak içerik yönden “kötü” notu düşüyor. Reklamlar ve tartışmalarla gazeteyle ilgili daha önceki beklentiler yüksek tutulunca okurun aklına “hayal kırıklığı” tortusu düşebiliyor. Buna benzer bir süreç Taraf gazetesi ilk çıktığında yaşanmıştı. Daha sonra Taraf Türkiye’nin gündemini sarsan manşetleriyle tirajını 40 bin üzerine çekebilmişti.

Bu haliyle gazetenin satıp satmayacağı soru işareti olarak kalıyor. Habertürk’ün bu haliyle ortalama 500 bin tirajlı Hürriyet ve 400 bin tirajlı Sabah’ın okurlarını kendisine çekmeyeceği söylenebilir. 800 bin tirajlı Zaman gazetesinin okurlarının da yerli yerinde duracağı aşikar. Zaten Milliyet, Radikal, Star, Yenişafak gibi gazetelerin kendilerine has okurları bulunuyor. Şekliyle farklı ve yeni olan ancak içeriğiyle Türkiye’deki birkaç gazeteyi anımsatan Habertürk’ün Pazar çekişmesini Posta, Takvim gibi gazetelerle yaşayacağı edinilen ilk izlenim. Dolayısıyla Habertürk’ün ne kadar satacağı özellikle Posta gazetesinin tirajlarına bağlı olacak. Eğer şekliyle nefes kesen gazete içeriğini zenginleştirip özellikle Türkiye’nin gündemine hitap eden manşetler yapamazsa elbette…

İyibilgi.com



Bu haber 1,263 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,115 µs