En Sıcak Konular

İngiliz bakan: 'Irak savaşı, kabinede hiç tartışılmadı'

1 Mart 2009 11:58 tsi
İngiltere'de hükümetin, savaş konusunu hiç tartışmadığı öne sürüldü.

İngiltere'de Bilgi Alma Özgürlüğü Yasası gereği yapılan bir başvuruyu ve Irak savaşından önce kabine toplantılarında yapılan görüşmelerin ayrıntılarını açıklamayı reddeden hükümetin, savaş konusunu hiç tartışmadığı öne sürüldü.

Irak savaşının başladığı dönemde Uluslararası Kalkınma Bakanı olan Clare Short, savaş öncesinde kabinede neler konuşulduğuna dair başvuruyu ''devlet sırlarının korunması'' gerekçesiyle reddeden hükümetin başka seçeneği bulunmadığını, çünkü kabinede konunun hiç tartışılmadığını açıkladı.

Savaştan önceki her iki Bakanlar Kurulu toplantısında da hazır bulunduğunu belirten Short, hükümetin bu toplantılarda neler konuşulduğunu açıklamama kararının bu konuşmaların gizliliğiyle ilgili olmadığını, ''konunun hiç tartışılmadığının'' gizlenmeye çalışıldığını söyledi.

Toplantıda kabine üyelerinin savaşın hukuksal temelini tartışmalarına izin verilmediğini ve dönemin Başbakanı Tony Blair'in ''Karar budur'' diyerek konuyu kestirip attığını belirten Short, bugün Adalet Bakanı olarak görev yapan Jack Straw'un son iki kabine toplantısının ayrıntılarını ''devlet sırlarının korunması'' gibi bir gerekçeye dayandırmasının kendisini şaşırttığını belirtti.

Hükümetin 13 ve 17 Mart 2003 tarihlerindeki Bakanlar Kurulu toplantılarının içeriğini açıklamaması üzerine konuşan Short, bugünkü Başbakan Gordon Brown'un da savaşa karşı tavır aldığını hatırlatarak, ''Ama bunu savaşa karşı olduğu için değil, Tony (Blair) ile geçinemediği için yaptı'' dedi.

Bakanlar Kurulunun savaştan önce 17 Mart 2003 tarihli son toplantısının Kraliyet Başsavcısı Lord Goldsmith'in Irak savaşına ilişkin hukuki mütalaasını vermesi için düzenlendiğini anlatan Short, ''O gün toplantıya gittiğimizde önümüzde birer parça kağıt bulduk. Lord Glodsmith tarafından kaleme alınmış bir-iki paragraftan oluşan ve savaşın legal olduğunu anlatan bir metindi. Burada bir sorun bulunmadığını söylüyordu. Lord Goldsmith bunu yüksek sesle okumaya başladı. Biz de 'Gerek yok, biz okuyabiliriz' dedik. Bunun üzerine Tony de 'Hepsi bu kadar, durum budur' gibi bir laf etti ve toplantı bitti'' diye konuştu.

Kendisi itiraz ederken bütün kabine üyelerinin ''Clare sessiz ol, dur'' dediklerini belirten Short, kendisinin dışında kimsenin konu üzerinde değerlendirme yapmak istemediğini ifade etti.

aa



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,551 µs