En Sıcak Konular

Güneydoğu'da asıl yarış Batman'da...

1 Mart 2009 10:01 tsi
Güneydoğu'da asıl yarış Batman'da...
Yerel seçimlerin kalbi esas olarak Güneydoğu'da atıyor... Diyarbakır'da umduğunu bulamayacağını hesaplayan AK Parti, DTP'nin elinden başka bir kenti almak istiyor. Nasıl mı?

Ruşen Çakır / Vatan

AKP Lideri Erdoğan’ın seçim kampanyası kapsamında gerçekleştirdiği her Güneydoğu mitingi ayrı bir olay oluyor. Geçen Cumartesi Diyarbakır’da tatsız olaylar çıkmasından korkulmuştu, olmadı. Önceki gün Van’da, Erdoğan’ın ili terk etmesinin ardından küçük çaplı çatışmalar yaşandı. Dünse Batman’da kelimenin gerçek anlamıyla direkten dönüldü. Zira AKP mitinginin yapıldığı meydandan yürüyerek beş dakika ileride DTP seçim merkezi açılışı yaptı ve buna başkan adayları ve il milletvekillerine ek olarak Leyla Zana ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de katıldı. Öyle ki, Erdoğan’ın konuşmasının bitmesinden 15 dakika sonra DTP’liler, çoğunluğunu çocuk ve gençlerin oluşturduğu coşkulu bir kalabalığa seslendiler; yani bir nevi ikinci bir miting düzenlemiş oldular.

Dün Batman’da, 29 Mart yerel seçimlerinin kalbinin esas olarak Güneydoğu’da attığına bir kez daha emin oldum. Emin olduğum bir başka husus da şu: Güneydoğu’da DTP-AKP yarışı esas olarak Batman’da yaşanıyor. Bunun birkaç nedeni var:

1) Diyarbakır mitingi de gösterdi ki AKP’nin burada seçimi kazanbilmesi hayli zor. Nitekim dün Batman’da konuştuğum bazı AKP’liler, büyükşehir olmasa bile bir-iki merkez ilçesinde kazanmalarının başarı olacağını belirttiler. Diyarbakır zor olunca, AKP’liler DTP’nden bir başka ili alıp 22 Temmuz’dan bu yana bir ilerleme kaydettiklerini kanıtlamak istiyorlar. Bu bakımdan akla ilk gelen il Batman.

2) Batman hem Milli Görüş partilerinin, hem de AKP’nin geleneksel olarak etkili olduğu bir il. Burada DTP ve AKP’ye ek olarak Hizbullah da hayli güçlü. Kurucusu Hüseyin Velioğlu’nun memleketi olan Batman’da Hizbullah yanlılarının önemli bir kısmının, tıpkı 22 Temmuz’da olduğu gibi AKP’ye oy verecekleri söyleniyor ki bu hiç de yabana atılmaması gereken bir destek.

3) 2004 yerel seçimlerinde, dosyaları yetiştiremediği için Batman’da aday gösteremeyen AKP bu sefer kentin saygın işadamlarından Ziver Özdemir ile belediyeyi kazanmayı hedefliyor. DTP ise başkan Hüseyin Kalkan yerine, Diyarbakır İl Başkanı Nejdet Atalay’ı aday göstermiş. Her iki adayın kıran kırana bir yarış yürüttüklerini dün çıplak gözle gözleme imkanına sahip olduk.

Kim kazanır?

Evet AKP, Diyarbakır olmasa bile DTP için kale hükmündeki bir başka ili, Batman’ı alarak “Kürt sorununu asıl biz çözeriz” iddiasını güçlü bir şekilde sürdürmek istiyorlar. Peki bu mümkün olabilir mi? AKP’li Mehmet Emin Ekmen belediyeyi 10 bin oy farkla kazanacaklarından çok emin. DTP’liler de değil belediyeyi kaybetmek, oy patlaması yapacaklarını iddia ediyorlar. Bunlar tabii ki her iki partinin “resmi görüşü.” Daha samimi muhabbetlerden sonra hem DTP, hem de AKP’lilerin son ana kadar sonuçtan emin olmadığı sonucunu çıkardım.

Peki Batman’da sandığı esas olarak neler etkiler? Öncelikle “kimlik siyaseti” nin, Batman’da, ilginç bir şekilde Diyarbakır’dan daha fazla öne çıktığını görüyoruz. Nitekim Erdoğan’dan önce konuşma yapan AKP İl Başkanı Ömer El ile aday Ziver Özdemir bu konuda epey laf ettiler. “Kürt halkının Kürt gibi yaşadığı, Kürt gibi konuştuğu” bir ortam vaat eden Özdemir en son olarak kalabalığa Kürtçe hitap etti. Ama DTP’lilerin toplantısında baştan aşağıya Kürtçe konuşulduğu hesaba katılırsa AKP’lilerin biraz epey geride kaldıkları ortada.

Erdoğan da, her ne kadar Kürt sorununu nasıl çözecekleri konusunda somut vaatlerde bulunmasa da Batman’da, Diyarbakır’daki gibi dolambaçlı laflar etmeyip doğrudan DTP’ye yüklendi. Tabii DTP’nin adını yine hiç anmadan. Erdoğan’ın Kürt sorununu “yara”ya benzetip, kendilerinin bunu kapatmak, DTP’ninse deşmek istediği yolundaki sözleri dikkate şayandı.

Batman seçimlerini etkileyecek diğer bir husussa zaten varolan gerginliğin tırmanıp tırmanmayacağı. AKP adayı “kimsenin burnunun kanamayacağı bir seçim süreci” temenni etti. Zaten kamuoyunda DTP’nin kampanya süresince gerilimi tırmandırmak istediği yolunda yaygın bir inanış var. Fakat görüşlerine her zaman öenm verdiğim Batmanlı bir dostum bu konuda çok farklı bir görüş dile getirdi. “DTP bölgede var olduğunu göstermek istiyor, ama olay çıkmasını arzulamıyorlar. Hele cam-çerçeve inmesini hiç mi hiç istemiyorlar. Çünkü böylesi bir durumda esnafın AKP’ye kayabileceğinden haklı olarak endişe ediyorlar” diyen bu kişi yine de DTP yönetiminin tabanı denetlemekte epey zorlandığının da altını çiziyor.

Gerçekten dün Batman’da gördüğüm, kimisi maskeli çocuk ve gençlerin öfke ve enerjisinin kim tarafından nasıl dizginlenebileceğini ve olumlu kanallara akıtılabileceğini bilmiyorum.

Ortada çok ciddi bir zorluk var ve yük sadece AKP’nin değil aynı zamanda DTP’nin de sırtında. Bunun ne kadar farkındalar, bilmiyorum.

Son dakika

Yukarıdaki satırları yazıp yolladıktan sonra, tam Batman’ı terk etmek üzereyken, DTP toplantısından dağılan çocuklardan bir kısmı o hep taşıdıkları belli olan öfkelerini fırlattıkları taşlar aracılığıyla ifade ettiler ama neyse ki büyümeden ortalık yatıştı.

 

 



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,288 µs