intihal çıktı ! | " /> intihal çıktı ! | "/>

En Sıcak Konular

Kürt raporu intihal çıktı !

1 Mart 2009 09:06 tsi
Kürt raporu intihal çıktı !
12 paşa ve elçinin radikal öneriler içeren 'Kürt raporu' çalıntı çıktı.

İlter Türkmen ve Aytaç Yalman'ın da aralarında bulunduğu 12 paşa ve elçinin radikal öneriler içeren 'Kürt raporu'nun büyük bölümünün SETA Vakfı bünyesinde çalışan iki genç araştırmacının analiziyle birebir aynı olduğu ortaya çıktı.

Eski Dışişleri Bakanı ve Büyükelçi İlter Türkmen, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Salim Dervişoğlu gibi diplomatlar ve paşaların üyeleri arasında bulunduğu Dış Politika ve Savunma Araştırmaları Grubu'nun hazırladığı 'Kürt raporu'nun büyük bölümünün intihal olduğu ortaya çıktı. Ortadoğu ve Balkan İncelemeleri Vakfı (OBİV ) bünyesinde faaliyet gösteren grup geçtiğimiz günlerde üyelerinin yapısı nedeniyle 'açılım' olarak nitelendirilebilecek bir Kürt raporu hazırlamış ve rapor medyaya yansımış ve kamuoyunda tartışılmıştı.

RADİKAL ÖNERİLER YER ALIYOR

2.5 sayfalık raporda Kürt sorununun güvenlikçi perspektife emanet edilmemesi ve hükümetin etkin rol alması öneriliyor, Kuzey Irak'la ilişkiler teşvik ediliyordu. Milli Güvenlik Kurulu'na gönderildiği belirtilen raporu önemli kılan husus ise metnin altında imzası bulunan isimlerdi. Radikal denebilecek önerilerin altında şu isimlerin imzası bulunuyordu:

ELÇİLER VE PAŞALAR

“Dış politika ve Savunma Araştırmaları Grubu: Başkan: İlter Türkmen, Büyükelçi (Emekli) - Dışişleri Eski Bakanı, Bşk.Yrd. Salim Dervişoğlu Oramiral (E), Üyeler; Fahir Alaçam Büyükelçi (E), Oktar Ataman Org. (E), Cemil Şükrü Bozoğlu Tuğamiral (E), M. Doğan Hacipoğlu Tümamiral (E), Oktay İşcen Büyükelçi (E), Candemir Önhon Büyükelçi (E), Güner Öztek Büyükelçi (E), Seyfettin Seymen Tümgeneral (E), Turgut Tülümen Büyükelçi (E), Aytaç Yalman Org.(E).”

KELİME KELİME AYNI

2.5 sayfalık rapor medyaya yansıyınca yaklaşık 2 sayfasının SETA Vakfı'nın “Kürt Meselesi ve Çözüm Önerileri” başlıklı analizinin birebir aynısı olduğu ortaya çıktı. SETA Ekonomi Araştırmaları Koordinatör Taha Özhan ile SETA Araştırmacısı Hatem Ete'nin Kasım 2008'de kaleme aldıkları 20 sayfalık analizde şu görüşleri dile getiriyorlardı: “Türkiye, Kürt sorununu 'Türkiye içerisinde' çözmeyi başarmalıdır. Aksi takdirde, önümüzdeki dönemde ülke-içi etnik bir sorundan çok sınırötesi bir aidiyet sorunuyla karşı karşıya kalınabilir.” “Kürt sorununun güvenlikçi perspektife emanet edilerek asayiş sorununa indirgenmemesi ve terörü etkisiz kılmaya yönelik güvenlik stratejilerinin netice alıcı olabilmesi için güvenlik bürokrasisinin siyasi iktidar sorumluluğunda yeniden yapılandırılması gerekir.” “Kuzey Irak'ın ekonomik yapılanmasında Türkiye yoğun bir şekilde rol almaktadır.”

Açık intihal ama mesele yapmayız

Analizlerinin kelimesi kelimesine 'emekli elçi ve komutanlardan sürpriz Kürt raporu' olarak kamuoyuna yansıması genç SETA araştırmacılarını şok etti. 2.5 sayfalık raporun 2 sayfasının kendi analizlerinden alındığını belirten SETA Ekonomi Araştırmaları Koordinatör Taha Özhan, “Tartışma götürmez bir şekilde intihal var” diyor. Özhan, tepkisini şu şekilde dile getirdi: “Bu işin olumlu ve olumsuz tarafı var. Olumlu tarafı meseleye negatif yaklaşan üst düzey bir ekibin bu noktaya gelmiş olması. Gerçekten sevindirici bir durum. Bunu mesele de yapmayız. Ama işin bir de etik boyutu var. Trajik olan tarafı şu: İşleri hep böyle yapıyorlar, memleketin en can alıcı meselelerini sağdan soldan kırpıp tartışıyorlarsa üzücü.”

yenişafak



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,264 µs