12 delil ! | " /> 12 delil ! | "/>

En Sıcak Konular

Doğan'a vergi cezasında 12 delil !

1 Mart 2009 09:01 tsi
Doğan'a vergi cezasında 12 delil ! Doğan Yayın Holding'e verilen 820 milyon liralık vergi cezası kesilmesi ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Gelirler Kontrolörleri, 12 önemli delil ortaya koydu. İşte o deliller:

Sabah, detayları merak edilen Doğan Yayın Holding (DYH) Vergi Raporu'nu açıklıyor. Gelirler Kontrolörleri'nce hazırlanan vergi kaçakçılığı raporunda, 12 önemli delil ortaya kondu.

Doğan Grubu'nun 914 milyon lira teminat vermesini gerektiren ceza, muhasebe hilesine dayandırıldı. Kontrolörler, DYH'nin Doğan TV'nin yüzde 25'ini Alman Axel Spinger'e Aralık 2006'da sattığını ancak muhasebe oyunlarıyla bu satışı Ocak 2007'de gerçekleşmiş gibi gösterdiğini, bir vergi dönemini atlatmayı hedeflediğini öne sürdü.

Kontrolörlerin 30 Ocak 2009 tarihli raporunda, şirket,İMKB, SPK, RTÜK ve Rekabet Kurulu karar ve açıklamalarına dayanılarak, şu 12 nokta vurgulandı:

'DYH, niye yasalara aykırı tahsil esası benimsedi?'

1- Yönetim Kurul Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yalçındağ ve Yönetim Kurulu Üyesi Soner Gedik 16 Kasım 2006 tarihli satış anlaşmasını mükellef kurum (DYH) adına imzaladı. İmzalanan anlaşma ile alıcı (Axel Springer) Doğan TV hisselerinde hukuki ve fiili olarak her türlü tasarruf yetkisi ve haklara sahip oldu.

2- Kurum 06 Kasım 2006'da borsaya satış görüşmelerine başlandığını bildirdi.

3- 16 Kasım 2006'da İMKB'ye sözleşme imzaladığı bildirildi.

4- Rekabet Kurumu 2006 içinde gelen devir başvurusuna yıl bitmeden izin verdi.

5- Mükellef kurum, 22 Aralık 2006'da İMKB'ye satış işlemlerinin sonuçlandırıldığını bildirdi.

6- Şirketin yönetim kurulu, 26 Aralık 2006'da satışın kesin sonuçlandırılmasına ilişkin olarak karar aldı.

7- Mükellef, vergi inceleme tutanağının imzalandığı 21 Kasım 2008'den 6 gün sonra İMKB'ye yapmış olduğu 27 Kasım 2008 tarihli Özel Durum Bildiriminde de Doğan TV hisselerini 2006 yılında sattığını bildirdi.

8- Mükellefin 2006 yasal defterlerine önce satış kaydı yapıp ardından kullandığı muhasebe programının özelliği gereği yok edemediği ve ters kayıt yapmak suretiyle mali tablolarına etkisini ortadan kaldırdığı yevmiye kaydının varlığı görüldü.

9- Mükellef aynı hesap döneminde bir başka hisse satışına ilişkin yasal iç uygulaması da iştirak hissesi satışlarında vergiyi doğuran olayın tahsil esasına değil tahakkuk esasına bağlı olduğunu gösterdi. DYH, bağlı ortaklığı Doğan Kitapçılık'ın 1 milyon 275 bin hissesini Doğan Egmont AŞ'ye satmıştır. 25 Aralık 2006'daki bu satışa ilişkin olarak tahsilat 2007'de yapılmasına karşın bu istisnadan 2006 hesap döneminde yararlanıldı.

DYH niçin aynı tarihteki satışlarından birinde emredici vergi yasalarına uygun olarak 'tahakkuk' ve diğerinde yasaya açıkça aykırı olarak 'tahsil' esasını benimsediğini açıklama yükümlülüğü bulunmakta. Ortada normal olmayan bir durum var.

10- Mükellefin 2006 kurumlar vergisi beyannamesi eklerinde iştirak satışının 2006'da yapıldığına dair bilgilerin varlığına erişildi.

11- Doğan TV'nin satış öncesinde yüzde 99.51'i DYH'nin kontrolünde. Hisselerin 2007'de ciro edilmesi, iştirak satışında vergiyi doğuran olayın 2006'da gerçekleşmesini etkilememekte.

12- Mükellefin bağımsız denetimini yapan PricewaterhouseCoopers hazırladığı sunumda satışın 2006'da yapıldığı bilgisi yer almıştır.

 'Sehven' ifadesi gerçeği yansıtmıyor

Raporda "375 bin Euroluk satışa ilişkin mükellef kurumun 2006 hesap dönemi defterlerine yaptığı muhasebe kayıtlarını sehven (yanlışlıkla) yapıldığı ifadesi gerçeği yansıtmıyor" denildi. Rapora göre, kurum, ilk muhasebe kaydını satışın yönetim kurulu kararı ile onaylandığı 26 Aralık 2006'da yapıyor ancak aynı tarihte ters kayıtla iptal ediyor.

Raporda "Mükellef kurum yaptığı bu işlem ile 30 milyon TL'lik vergiyi bir geçici vergilendirme dönemi daha geç ödemiştir. Hisseleri İMKB'de işlem gören DYH bu işlemiyle 2006 bilançosunun yatırımcı ve vergi idaresini yanıltıcı hale getirdi" deniliyor.

 'Hata sistematik yapılırsa hile olur'

Raporda 'muhasebe hileleri'nin tanımı yapılarak şun değerlendirme yapılıyor:

Muhasebe hilesi genel olarak 'Zimmetlerin gizlenmesi, ortakların birbirini yanıltma, daha az kar dağıtma isteği, yolsuzlukları gizlenmesi, hak edilmeyen teşviklerden yararlanma arzusu, vergi kaçırma düşüncesiyle' yapılır. Muhasebe hataları dikkatsizliğe dayanır. Ancak hatalar belli amaçla sistematik olarak yapılırsa kasdi hata olur ve muhasebe hilesi sayılır."

Yeminli mali müşavir de sorumlu

Doğan Yayın Holding AŞ, 2006 hesap döneminde 576.498.468.51 TL kurumlar vergisi matrahı beyan etmesi gerekirken, 14.997.857.38 TL dönem zararı hesaplamış ve beyan etmiştir.

Yeminli Mali Müşavir Mustafa İbişağaoğlu, mükellef defter ve belgelerine dayanarak mali yükümlülüklerinin doğru olarak hesaplanması yükümlüğünü yerine getirmemiştir. Vergi ve kesilecek cezalardan müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulmalıdır.

sabah



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    23,664 µs