En Sıcak Konular

Genç siviller 28 Şubat'ı vicdan mahkemesinde yargıladı

28 Şubat 2009 22:32 tsi
Genç Siviller hareketi üyeleri 28 Şubat'ı vicdan mahkemesinde yargıladı.

Taksim Square Otel'de gerçekleştirilen vicdan mahkemesi adlı toplantıda temsilî olarak mahkeme kuruldu. Mahkeme başkanlığını Fatma Benli'nin yürüttüğü toplantıda gazeteciler ve 28 Şubat mağdurları konuşma yaptı.

Konuşmacılardan gazeteci Ali Bayramoğlu 28 Şubat'ı toplumun iki kutba bölünmesiyle oluşturulan bir militerleşme olarak tanımladı. 28 Şubat'ta gerçekleştirilen fişlemelerde validen bakana kadar birçok inanç ve eğilime sahip insanların fişlendiğini ifade eden Bayramoğlu, "28 Şubat'ın hasarı asayiş alanının askerîleşmesidir. Hasar militerleşmedir. Bu tahribatlar kalıcıdır ve ortadan kalkmamıştır, darbeler özgürlüğü götürür. Bugün Ergenekon varsa bunlar 28 Şubat'ın devamıdır." diyerek sözlerini tamamladı.

28 Şubat mağdurlarından öğretmen Gülşen Demirkol ise dönemi anlatırken duygulandı. Demirkol "28 Şubat hayatımın birçok alanını değiştirdi ve 28 Şubat banaydı. O dönemde bir yıl içinde öğretmenlikten men edildim; ben altı yıl meslekten uzak kaldım, mucize olarak mesleğe geri döndüm" diye konuştu. "Altı yılımın hesabını istiyorum, kaybolan nesilleri geri istiyorum" diyen Demirkol 28 Şubat faillerinin sanık olarak yargılanmasını istedi.

Toplantıda konuşan gazeteci Cengiz Çandar da 28 Şubat'ın etkilerini anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Çandar, 28 Şubat'ın 9 Mart, 12 Mart ve 12 Eylülcülerin koalisyonuyla yapıldığını iddia etti. Söz konusu darbenin kendine özgü ve dahiyane bir darbe türü olduğunu söyledi. Çandar sözlerine şöyle devam etti: "Bu darbenin silahlı kuvvetleri sivil birliklerdi. O dönemdeki 'Andıç' nedeniyle babam o yılın baharında vefat etti. Lekeli bir oğlun babası olarak vefat etti. O 'Andıç'ın müelliflerini asla affetmeyeceğim." şeklinde konuştu. Ergenekon davasına ilişkin açıklamalarda da bulunan Çandar: "Ergenekon'la ilgili gelişmeler 28 Şubat'ın devamı olarak algılanmalı, Ergenekon davası kapanırsa 28 Şubat devam ediyor demektir. Hapishanelerden hastaneye geçişler can güvenliğim konusunda endişeye düşmeme neden oluyor." ifadelerini kullandı.

Toplantıda son olarak konuşan DTP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Akın Birdal ise her darbe dönemlerinden önce düşman yaratıldığını ve bunun kimi zaman Kürtler kimi zaman Müslümanlar kimi zaman ise Ermeniler olduğunu ileri sürdü. DTP'li Ahmet Türk'ün Meclis'te yaptığı Kürtçe konuşmaya da değinen Birdal "Hâlâ darbeci bir anlayışın kurduğu sistem değişmedi, başkan anadil hakkını kullanmıştır, ama bu bir tehdit olarak görülmüştür." şeklinde konuştu.

Ajanslar



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,138 µs