En Sıcak Konular

MGK toplantısında sunum skandalı

28 Şubat 2009 15:57 tsi
Milli Güvenlik Kurulu'nun, yeni salonunda yapılacak ilk toplantı öncesi, gazetecilerin fotoğraf çektiği sırada dev ekrandaki harita açık unutulunca gizli gündem deşifre oldu.

Milli Güvenlik Kurulu'nun, yeni salonda yapılan ilk toplantısında sunum skandalı yaşandı. Anadolu Ajansı salonun fotoğrafını çekerken dev ekranda, çok gizli gündemin 'Anadolu'yu By - Pass Eden Enerji Rota Planları' haritası açık unutuldu.

Mili Güvenlik Kurulu'nun (MGM) geçtiğimiz gün yapılan toplantısı öncesi, Köşk'teki yeni toplantı salonu basına tanıtıldı. Fotoğraflar çekilirken duvardaki dev ekranda üstünde İngilizce, 'Planned Routes By - Passing Anatolia' (Anadolu'yu By - Pass Eden Enerji Rota Planları) yazan bir harita açıktı. Ekranda, İsrail ve Kuzey Irak Kürt yönetimi tarafından reddedilen, Kerkük - Hayfa gaz ve petrol hattının rotasını gösteren harita açık bir şekilde görüldü.

AJANS SERVİS ETTİ

Harita açıkken Anadolu Ajansı tarafından çekilen fotoğraflar, yayın kuruluşlarına servis edildi. Gündemi ve görüşmeleri 'çok gizli' olan MGK'nın, toplantıda üzerinde değerlendirme yaptığı harita böylece, toplantıdan önce dışarıya sızdı. Camdan lazer dinlemeye karşı dış cephesine alüminyum perde aparatlar yerleştirilen salondaki ilk toplantıda güvenlik 'içeriden' ihlal edilmiş oldu.

Kerkük - Hayfa Petrol Boru Hattı, 1948 yılına kadar aktifti. Kerkük'ten başlayıp Musul üzerinden Suriye'ye ve Ürdün'e, oradan Hayfa Limanı'na ulaşan hatta petrol akışı, İsrail'in kurulmasından sonra Irak tarafından durduruldu. ABD, 2003'teki Irak'ı işgal ettiğinde İsrail Haaretz Gazetesi, hattın yeniden devreye sokulması için İsrail Ulusal Altyapı Bakanlığı`nın maliyet hesabı yaptığını, kilometre başına 400 bin dolara mal olacak hattın, İsrail ile diplomatik ilişkisi olan Ürdün üzerinden geçeceğini yazmıştı. Haber İsrailli yetkilileri tarafından yalanlandı. Hattın yeniden devreye gireceği iddiası, İsrail'in bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını desteklediği şeklinde yorumlanmıştı.

LEVY: HATTI İSTİYORUZ

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy ülkesinin, söz konusu hattın yapılmasını istediğini ancak, hattın bir bölümünün Suriye'den geçmesi nedeniyle bunun imkansız hale geldiğini vurguladı. Büyükelçi Levy İsrail'in, bağımsız bir Kürt devleti kurulması gibi bir düşüncesinin asla bulunmadığını söyledi.



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,678 µs