Filistin hükümetine destek | " /> Filistin hükümetine destek | "/>

En Sıcak Konular

Avrupa Birliği’nden Filistin hükümetine destek

28 Şubat 2009 11:50 tsi
Avrupa Birliği’nden Filistin hükümetine destek İsrail’in 22 günlük hava, kara ve deniz saldırısında binlerce sivilin katledildiği Gazze’yi yerinde gören AB üst düzey yetkilileri, sorunun yardım değil abluka olduğunu söyledi

Avrupa Birliği, Filistin’de birlik hükümetini destekliyor. AB Dış politika Şefi Javie Solana 27 Şubat’ta Gazze’ye yaptığı nadir ziyarette “Kahire’nin de bildiği gibi, prensipte bu süreci destekliyoruz” dedi.

Fetih ve Hamas ile birlikte diğer gruplar, Perşembe günü Kahire’de başlayan görüşmelerde yeni bir hükümet kurulmasını, güvenlik birimlerin reformunu ve FKÖ’nün yeniden yapılanmasında uzlaşı arıyorlar.

Solona, “Önce ne olacak bir görelim, ondan sonra konuşacağız fakat prensipte onları destekliyoruz” diye konuştu.

Bu ABD ve Avrupa’nın Hamas ile verdiği olumlu sinyal serisinin de sonuncusu. Obama yönetimi, Mısır ve Fetih lideri Mahmut Abbas’a, Hamas-Fetih hükümetini kabul edeceğine dair yeşil ışık yakmıştı. Geçtiğimiz ay Orta Doğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, Hamas’ın izolasyonun eleştirmiş ve barış sürecine dahil edilmesi gerektiği çağrısı yapmıştı.

Önceki Filistin ulusal birlik hükümeti, Batı’nın Hamas’la görüşmeyi reddetmesinin ardından düşmüştü. ABD ve Avrupa, Hamas’ın kurduğu tüm hükümetlerden uzak durmuştu. Hamas, 2006’daki genel seçimlerde uzun süredir başta olan Fetih’i ezici bir üstünlük sağlamıştı.

Dehşete düşüren yıkım
Solana, İsrail’in 22 günlük saldırılarından sonra Gazze’deki yıkımı birinci elden görmek için ülkeye geldi. “Durumu ve yıkımı birinci elden görmek ve bu kadar acı çeken Gazze’nin insanlarına desteğimi göstermek için geldim. Yıkımın ölçeğini kendi gözlerimle görmek istedim” diye konuştu.

Solana Amerikan Uluslararası Okulu’nun enkazını ve eskiden evleri olan molozların üzerinde onlarca Filistinlinin yaşadığı Ezbet Abed Rabbo’yu gezdi. Bu duygusuz bir yıkım. Bu sıradan insanların hayatlarının yok edilmesidir. Istıraptır bu, barış ve güvenlik değil”.

Cuma günü Gazze’yi gezen Norveç Dışişleri Bakanı Jonash Gahr Store, yıkımın büyüklüğü karşısında dehşete düştü. Store, İsrail’in ilkel Filistin roketlerine karşılığının ölçüsüz olduğunu söyledi: “Gazze’nin içinde İsrail’e roket gönderenlerin büyük sorumlulukları var ancak burada gördüğümüz bu tarz yıkım uluslararası kanunun karşılık için izin verdiğinin çok ötesinde”.

Üç haftalık savaşta sadece 3 İsrailli hayatını kaybetmişti. Buna karşılık yarısı kadın ve çocuk bin 300 Filistinli katledilmiş ve 5 bin 400 kadarı da İsrail’in kullandığı DIME, beyaz fosfor ve seyreltilmiş uranyum gibi mühimmatla yaralanmıştı. Saldırı, abluka altındaki 1,6 milyon insana ev sahipliği yapan sahil bölgesinde büyük bir yıkım meydana getirmişti.

Filistin İstatistik Merkez Bürosu’na göre, İsrail’in hava, deniz ve kara bombardımanında 4 bin 100 ev tamamen yıkıldı ve 17 bini de hasar gördü. Yıkılanlar arasında bin 500 fabrika ve atölye, 30 cami, 31 hükümet binası ve 10 su/kanalizasyon borusu bulunuyor.

“Sorun” abluka
Solona AB ve ABD’nin önümüzdeki hafta Mısır’daki Gazze bağışçıları toplantısında aktif rol alacağını söyledi: “Umuyorum ki Pazartesi günkü toplantı buradaki insanlar için güzel sonuçlar doğuracak”.

AB Dış İlişkile Komiseri Benita Ferrero-Waldner, Avrupa Birliği’nin konferansta Gazze’ye 533 milyon dolar yardım yapacağını açıkladı: “Desteğimizin bir kısmını sene başındaki savaşın yaralarını sarmak için adayacağız. Özellikle molozların ve patlamamış mühimmatın kaldırılması ile etkilenmiş çocuklara yardım için kullanacağız”. Fon ayrıca İsrail saldırısı sırasında yıkılan sığınakların tamiri için de kullanılacak.

Yardım açıklamasında Ferrero-Waldner, İsrail’den Gazze’ye uyguladığı ablukayı da kaldırmasını istedi. Waldner şunları söyledi: “Krizin ardında, Gazze sınırlarının insani ve ticari malların ve insanların giriş çıkışına şartsız ve ivedi olarak açılması açık önceliktir. Buradaki hayati sorun yardım değil erişimdir”.

Timetürk



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,203 µs