hükümet kuramıyorlar! | " /> hükümet kuramıyorlar! | "/>

En Sıcak Konular

Onca katliamdan sonra hükümet kuramıyorlar!

27 Şubat 2009 18:07 tsi
Onca katliamdan sonra hükümet kuramıyorlar! İsrail'de koalisyonu kurmakla görevlendirilen Likud lideri Binyamin Netanyahu'nun en yakın rakibi, Kadima Başkanı ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile yaptığı ikinci görüşme de sonuçsuz kaldı.

Livni'yi koalisyona katılmaya ikna için uğraşan Netanyahu, Livni'den "koalisyonda birlikte olamayacakları" cevabını aldı.

Livni, Netanyahu'dan halk arasında bilinen ismiyle bahsederek, "Bibi'nin özellikle barış görüşmelerine ilişkin tavrında değişiklik işareti görmediğini" belirterek, "Netanyahu'nun hükümetinde olmayacağız. Sorumlu bir muhalefet olacağız" dedi.

Netanyanu ile Livni, bir hafta içindeki ikinci görüşmelerini bugün Tel Aviv'de yaptı, ancak iki saat dolayında süren görüşmeden uzlaşma çıkmadı. Görüşmede, Netanyahu'nun koalisyon programına "iki ulus için iki devlet" çözümünü koymaktan yana olmadığını belirtmesi, iki taraf arasında şimdilik iplerin de kopmasına neden oldu.

Livni, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"İsrail'in karşı karşıya bulunduğu zorluklar var. Kadima'ya, hükümetin izleyeceği her doğru hareketi destekleyeceğimizi ifade ettim. İki devletli çözüm, boş bir slogan değildir. Ancak bu yolla İsrail bir Yahudi devleti olarak kalabilir ve terörle savaşabilir. Bu bir ilke meselesidir. Birlik, sadece hükümette yan yana oturmak değil, aynı zamanda bir yolu da paylaşmaktır."

Kadima lideri, Netanyahu ile çeşitli konuları ele aldıklarını, ancak Netanyahu tarafından beklediği tutumu göremediğini belirtti. "Toplantı, herhangi bir uzlaşmaya varılamadan bitti. Biz Netanyahu hükümetinin parçası olamayız" diyen Livni, sorumlu muhalefet olacaklarını vurguladı.

Netanyahu da seçim kampanyaları sırasında bir ulusal birlik hükümeti kurmak için söz verdiğini hatırlatarak, Livni'ye de bunu anlattığını ifade etti. Netanyahu, Livni'yle, talepleri konusunda uzlaşmaya hazır olduğunu, aynı zamanda hükümet programını birlikte yazmayı ve bakanlıklar arasında eşit dağılım önerdiğini kaydetti.

Netanyahu, Livni'nin özellikle üzerinde durduğu Filistinlilerle barış görüşmeleri konusunda, "Filistinlilerle görüşmeleri geliştirmeyi planladığını" ifade etti.

"Aradaki farklılıkların giderilebileceğine inandığını" söyleyen Netanyahu, önerilerinin Livni tarafından tamamen reddedildiğini belirtti. Netanyahu, "Livni'de birlik için herhangi bir istek görmediğini" vurguladı.

Likudlu Gideon Sa'ar ise Livni'yi kişisel saiklerle davranmakla suçladı. Sa'ar, seçim kampanyaları sırasında hem Netanyahu, hem de Livni'nin birlik istediklerini söylediğini hatırlatarak, "Livni, inatla birliği ve hatta iki parti arasında görüşme heyetleri kurulmasını reddetti. Birlik, uzlaşma demektir. Livni, bir birliği kişisel saiklerle baltalıyor" diye konuştu.

Görüşme öncesi, Netanyahu'ya yakın kaynaklar, Likud başkanının "iki halk için iki devletli çözüm" formülünü kabul etmeyeceğini açık bir dille vurgulamıştı. Ancak Kadima tarafı, Netanyahu'nun barış sürecine ilişkin vaatlerinin yeterli olmadığını belirtip dünyanın şimdi herhangi bir görüşme için Annapolis'i temel olarak gördüğüne atıfta bulunarak, Netanyahu'nun bu konudaki sözlerinin Kadima'nın hükümete dahil olmasına yönelik bir temel oluşturmadığını söyledi.

Siyasi gözlemciler, Netanyahu'nun Livni ile görüşmesi öncesinde iyimserliğini korumasına karşılık, Kadima liderini ikna etmenin zor olduğu kanısında olduğunu kaydetti. Buna rağmen Netanyahu'nun, Kadima'nın geniş tabanlı bir hükümette yer almasını gerçekten istediğini ve bu yolda daha fazla uzlaşmaya hazır olduğunu ifade etti.

Ajanslar



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,269 µs