neler oluyor? | " /> neler oluyor? | "/>

En Sıcak Konular

Azerbaycan'de neler oluyor?

27 Şubat 2009 17:40 tsi
Azerbaycan'de neler oluyor? Azerbaycan'daki son siyasi gelişmeler, sadece muhalefetin değil iki iktidar partisinin de koltuk kavgasına dahil olduğunu ortaya koydu.

Mart ayında yapılması planlanan referanduma kısa bir zaman kala, iktidardaki gruplar arasındaki çekişmeler iyice günyüzüne çıktı. İç çekişme haberlerinin gündemin ilk sırasına oturduğu Azerbeycan`da bazı grupların 2013 başkanlık seçimleri için kendi adaylarını hazırlamaya başladığı, Aliyev`in kızı ve eşinin de bu çekişmelerde taraf olduğu konuşuluyor.

Azeri basınında dile getirilen iddialardan biri, muhalif grupların başkan adayları arasında şu anki devlet başkanı İlham Aliyev`in eşinin ailesi olan Paşayevler`den de bir isim olduğu... Muhaliflerin bu çalışmalarına karşılık, Aliyev taraftarlarının da ülkenin "First Lady" si Mihriban Aliyev'in başkan olabileceği düşüncesiyle rahatsız olduğu, konumlarını kaybetmekten korktukları iddia ediliyor.

Öte yandan, Haydar Aliyev'in kızı Sevil Aliyev'in de babası aleyhine başlatılan mücadelede yer aldığı basında yer alan haberler arasında.. Sevil Aliyev'in devlet başkanı babasına karşı mücadele verdiği iddiaları, darbe girişiminde bulunmakla suçlanan eski sağlık bakanı Ali İnsanov'un hapse atılması sırasında da ortaya atılmıştı. Bu tutuklamaya karşı açıklama yapan Haydar Aliyev`in kızı, kardeşi İlham Aliyev'ij, babasının en samimi arkadaşını hapse atmakla suçlamış, İnsanov`a destek vermişti.

Aliyev`e karşı sesini yükseltenlerden biri de Azeri liderin en yakın çalışma arkadaşlarından biri iken, Yeni Azerbaycan Partisine karşı isyan bayrağı açan Sirus Tebrizli...  Partinin kurucuları arasında da yer alan Tebrizli ile Aliyev arasındaki gerginlikler bazen televizyon ekranlarına da yansımıştı. Sevil Aliyev`in yanına babasının Tebrizli gibi eski arkadaşlarını da alarak başkanlık çalışmaları yaptığı ileri sürülüyor. Bu grubun içinde Haydar Aliyev'in eski yardımcısı Eldar Namazov da yeralıyor.

Sevil Aliyev`in başını çektiği muhalif grup "Büyük Dayanışma Partisi" ismini verdikleri çatı altında toplanırken, referandumda İlham Aliyev'in süresiz başkan olabileceği ihtimali bu grubun geleceği konusunda soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.

BAKANLARI DA İLHAM ALİYEV'İ DEVİRMEK İSTİYOR

Aliyev`in yakın çevresinde bu gelişmeler yaşanırken, Aliyev taraftarlarından Hafız Hacıyev, bazı bakan ve milletvekillerinin Azeri lider aleyhine darbe hazırlıklarında bulunduklarını iddia etti.

"İktidar içerisinde bir grup bakan ve bazı başbakan yardımcıları Aliyev aleyhinde darbe planları yapmaktadır. Bu insanlar, başkanlık seçimlerinden önce olduğu gibi referandum öncesi de halkı devlet başkanına karşı ayaklandırmağa çalışıyor" ifadelerini kullanan Hacıyev, muhalefetin bir araya gelerek İlham Aliyev'e yardım etmesini istedi.

AZERBAYCAN İKTİDARINDAKİ GRUPLAR

Geçtiğimiz günlerde silahlı saldırı sonucu Hava Kuvvetleri Komutanı Rail Raziyev'in hayatını kaybetmesi sonucu, Bakü'de iktidar için savaşan gruplar da günyüzüne çıkmıştı.

Ülkeyi yakından bilen uzmanlara göre halen Bakü'de dört grubun çekişmesinden bahsedilebilir. Bunlar, Celal Aliyev, Ali İnsanıv, Ramiz Mehdiyev ve Kamaleddin Haydarov grupları…

Celal Aliyev GRUBU: Haydar Aliyev'in kardeşi olan Celal Aliyev grubu, ülkenin inşaat sektörü, gümrük ve petrol mamüllerini işleyen fabrikalarını elinde bulundurmaktaydı. Ancak İlham Aliyev tarafından safdışı edildi. Şu anda sahip oldukları birçok sektörden çekilmiş durumda.

Ali İnsanov GRUBU: Ali İnsanov ve Ekonomik Geliştirme eski bakanı Farhat Aliyev'in grubu. Muhalif eski meclis başkanı Resul Kuliyev'e yakınlıkları ile biliniyordu. Darbe suçlaması ile gözaltına alındılar. Bir zamanlar Haydar Aliyev'in has adamı olan ve sonra sürgüne gönderilen Resul Kuliyev'in yakında Bakü'ye dönmesi bekleniyor.

Ramiz Mehdiyev GRUBU: Devlet başkanlığı idare etme biriminin başkanı Ramiz Mehdiyev ve devlet başkanı muhafız birliğinin generali Beyler Eyyubov'un grubu. Hala çok etkili. Safdışı edilemeyen tek grup. Özellikle seçim öncesinde, Aliyev'e karşı gizli tahriklerde bulundukları söyleniyor. İlham Aliyev'in onları, görevden alacağı söyleniyor. Ancak henüz bunu başaramadı. Özellikle bölge valileri üzerinde, Ramiz Mehdiyev'in çok etkili olduğu biliniyor.

Aynı zamanda uluslarası ilişkiler profesörü olan Ramiz Mehdiyev, Bakü'de tek bir özelliği ile biliniyor; Rus muhibliği… Eski KGB kadrolarından olan Mehdiyev, yine SSCB politbüro üyesi ve KGB'ci Haydar Aliyev ile birlikte Bakü'ye gelmişti.
Ramiz Mehdiyev, eski ve Rusçu kadroların tamamına yakınını kendi kontrolünde tutuyor. Kaynaklar, onun ve ekibinin tasfiye edilmesinin oldukça zor olduğunu ancak bu başarılırsa, Azerbaycan için bir devrim niteliği taşıyacağını söylüyorlar.

Kamaladdin Haydarov GRUBU: Olağanüstü Haller Bakanı Kamaleddin Haydarov ve grubu, İlham Aliyev'in hanımı Mihriban Aliyeva'ya yakınlığı ile biliniyor. Şu anda devlet başkanından sonra ikinci adam hüviyetinde. Yakın çevresi, onun ileride başkan olacağını iddia ediyor.

Dünya Bülteni



Bu haber 1,221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,693 µs