28 Şubat açıklaması | " /> 28 Şubat açıklaması | "/>

En Sıcak Konular

Kurtulmuş'tan 28 Şubat açıklaması

27 Şubat 2009 12:45 tsi
Kurtulmuş'tan 28 Şubat  açıklaması 
''28 Şubat sürecinde RP askerin namlusu ile ortağının hançeri arasında sıkıştı.''

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 28 Şubat sürecinde Türkiye'de herkesin büyük bir sınav verdiğini söyledi. Kurtulmuş, "Bir siyasi partinin iktidar ortağı olan Doğru Yol Partisi'nin 50 milletvekiline 'Ayaklarınızı kırarız istifa edeceksiniz, başka bir partiye geçeceksiniz' denildi ve iktidarda bulunan Refah Partisi o anda askerin tankının namlusu ile ortağının hançeri arasında sıkıştı." dedi.

Kurtulmuş, yaşanan süreçte Büyük Birlik Partisi'nden 7 milletvekilinin de her türlü baskıya rağmen hükümetin yanında yer almasının demokrasi tarihi tarafından olumlu bir tavır olarak hatırlanıp yad edildiğini ifade etti.

Hükümete sert eleştiri

SP Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Kahramanmaraş Yimpaş Otel'de partisi tarafından verilen kahvaltıya katıldı. Kurtulmuş, burada yaptığı açıklamalarda hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi. Kurtulmuş daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

28 Şubat büyük bir sıvandı

28 Şubat sürecinde Muhsin Yazıcıoğlu'nun tehdit edilmesi ile ilgili soruyu cevaplandıran Kurtulmuş, yaşanan süreçle ilgili hatıraların hepsinin ortaya çıktığını söyledi. Bu konuyla ilgili gerçeklerin yıllardır bilindiğine dikkat çeken Kurtulmuş, 28 Şubat sürecinde Türkiye'de herkesin büyük bir sınav verdiğini dile getirdi. Bir siyasi partinin iktidar ortağı olan Doğru Yol Partisi'nin 50 milletvekiline 'Ayaklarınızı kırarız, istifa edeceksiniz, başka bir partiye geçeceksiniz' denildiğini hatırlatan Kurtulmuş, iktidarda bulunan Refah Partisi'nin o anda askerin tankının namlusu ile ortağının hançeri arasında sıkıştığını kaydetti.

DYP'den 50 kişi istifa etti

Doğru Yol Partisi'nden bir gecede 50 kişinin istifa ettirildiğinin altını çizen Kurtulmuş, "Orada 287 milletvekilinin imzaları var. Bu milletvekillerinden 7 tanesi de Büyük Birlik Partisi milletvekilleriydi. Refah Partisi'nden bir tek milletvekili istifa etmedi. Bu fevkalade büyük bir güçtür, fevkalade tarihe karşı yapılmış ciddi bir sorumluluktur. Aynı şekilde Büyük Birlik Partisi'nden 7 tane milletvekili arkadaşımızın da her türlü baskıya rağmen o süreçte hükümetin yanında yer aldıkları daha doğrusu demokrasinin yanında yer aldıklarını biliyoruz. Zaten Türkiye'nin demokrasi tarihi de bu 7 milletvekili arkadaşımızın göstermiş oldukları tavırları da gerçekten çok olumlu bir tavır olarak hatırlamaktadır, yad etmektedir. Türkiye demokrasi tarihine geçmiştir." dedi.

Yılmaz'ın Başbakanlık süreci...

O dönemde Başbakan Necmettin Erbakan'ın Tansu Çiller'e Başbakanlığı devretmesi ile ilgili bir protokol olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, "Normalde hükümet protokolünde 2 yıl Erbakan, ikinci 2 yıl da Çiller Başbakanlık yapacaktı. Ancak Erbakan kendi isteğiyle Başbakanlığı Çiller'e devretti. Bunu da bir dilekçeyle o günkü Cumhurbaşkanı Demirel'e verdiler. Her zaman 276'yı bulan hükümeti kurar diyen Sayın Demirel ne yazık ki 287 imza kendisine verilmiş olmasına rağmen o dönemin Başbakan'ı Erbakan Köşk'ten çıkmadan mecliste üçüncü parti olan Anavatan Partisi Lideri Mesut Yılmaz'ı görevlendirerek Başbakan olarak atadı. Bu da Türkiye'nin demokrasi tarihinde kayıtlara geçmiştir. Geçmişle hesaplaşmak anlamında değil ama 28 Şubat'ta herkesin bir karnesi tutuldu. Millet adına demokrasi adına herkes burada sınav verdi. Maalesef bu sınavda birçoğu fevkalade kötü sınavdan geçtiler. Refah Partisi'nin 156 milletvekilli meclis grubu ve Büyük Birlik Partisi'nin 7 kişilik meclisteki milletvekili topluluğu gerçekten bu süreçlerde fevkalade büyük sınav vermişlerdir. Ayrıca Doğru Yol Partisi'nden istifa etmeyip de partilerinde kalan milletvekillerini de bu şekilde hatırlamak gerekir diye düşünüyorum." diye konuştu.

28 Şubat geride kaldı

"Yeni 28 Şubat'lar ülkeyi bekleyebilir mi" şeklindeki bir soruya "Geride kaldı." şeklinde cevap veren Kurtulmuş, 'Süreç az da olsa devam ediyor mu?' sorusuna da şu cevabı verdi: "Türkiye'de bizim söylediğimiz bir şey var. Bürokratik oligarşi. Türkiye'nin yapısı bu. Yani seçilmeyen, denetlenemeyen, millete hesap vermeyen bir takım adacıklar var. Bu adacıkların millete hesap verir hale getirilmesidir. Esas olan şey budur. Herkesi bu anlamda da beklediği şey Türkiye'de başta anayasa olmak üzere çok ciddi özgür ve demokratik bir anayasanın yapılması. Türkiye'nin atacağı en önemli adımlardan birisidir. Türkiye'nin demokratik bir restorasyon sürecine ihtiyaç var. Bu süreci de yapması gereken parlamentodur."

cihan



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,402 µs