Vana Rusya’da kalır! | " /> iyibilgi" /> Vana Rusya’da kalır! | "/> iyibilgi"/>

En Sıcak Konular

Paşa gönlünüz bilir: Vana Rusya’da kalır!

27 Şubat 2009 11:49 tsi
Paşa gönlünüz bilir: Vana Rusya’da kalır! Rusya elindeki en büyük kozu kaptırmak istemiyor. Bu yüzden ‘Anadolu’yu by-pass etmeye’ çalışıyor. Türkiye de kendi hesabını yapıyor. Ama sır şu: Bu işin derdi bizi mi gerecek, ABD ve AB’yi mi? iyibilgi

Mesele basit. Avrupa enerji konusunda boynuna kadar Rusya’ya saplanmış durumda. Bu hal siyasi kozları daMoskova’nın eline veriyor. Avrupa batınca ABD de batıyor.

Çözüm? Avrupa’nın en büyük tedarikçisi olan Rusya’dan şimdilik kurtulmasa bile, kaynaklarını çoğaltması gerekiyor. Nasıl? En yakın, ekonomik ve “sağlam” yol, Ortaasya-Kafkaslar-Hazar’dan başlıyor, Türkiye’den geçip Avrupa’ya gidiyor. Bu kadar.

Sorunları yok mu? Tonla! Ama başka çare yok. Rusya ne yapıyor? Avrupa ve ABD’nin kaygılarını bildiğinden, bu hattın yerine alternatif üretmeye çalışıyor. Önerdiği de Türkmenistan’dan aldığı gazı kendi üzerinden ve son olarak Ukrayna’nın üzerinden geçirerek Avrupa’ya eriştirmek.

Haliyle bir menfaat çatışması oluşuyor. Türkiye ile Rusya arasında. Ankara, bu konunun hem ekonomik hem de stratejik olarak çok önemli olduğunun farkında. Bu yüzden kendi planı gerçekleşsin istiyor.

Aynı nedenle, bugün yayınlanan kimi gazetelerde konuyu dünkü MGK’da da tartışıyor. Rusya’nın destekleği ‘Anadolu’yu by-pass’ projesi üzerinde düşünüyor.

Yani, “Enerji hatları, stratejisi ve güvenliği” başlığı altında, Rusya başta olmak üzere, enerji güçlerinin Türkiye’yi dışarıda bırakma planlarına karşı geliştirilebilecek stratejileri konuşuyor.

İşin özü bu. Ama sözü burada bitmiyor. ABD ve Avrupa ne yapıyor? Şu sorunun yanıtı var mı? Rusya’nın tekeline bağlı olmaktan kurtulmanın yolu, yine Rusya’dan gelen yeni hatlardan mı geçiyor?

Enerji konusunda iki satır okumuş herkesin düsturu sayılan, “enerjinin ve yollarının çeşitlendirilmesi” kabulüne bu durum uyuyor mu? Aynı soru: ABD ve AB ne yapıyor?

Enerji hatları Türkiye’den geçiyor, geçecek ama “stratejik can damarı” Avrupa’ya ulaşması değil mi? Avrupa’nın, Ortadoğu’nun Ortaasya’nın ve hatta Kuzey Afrika’nın bir çok ülkesinde, bu yolun nasıl olacağına ilişkin fikirler ve yeni planlar ortaya atılıyor.

Bunların ne kadarı akla yakın ne kadarı hayata geçirelibilir, ne kadarı bazı ülkelerin kendi hesaplarına dayanıyor, meçhul. Ama aynı soru hala ortada duruyor. Aksi halde enerji yine Rusya’dan gelir ve başka bir yol da yok.

Özetle, başta AB olmak üzere ABD’nin de biraz hızlanması gerekiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,023 µs