En Sıcak Konular

Tarihinin en büyük zararını hangi banka açıkladı?

26 Şubat 2009 22:12 tsi
İngiltere'nin en büyük bankalarından Royal Bank of Scotland (RBS) kurumun ve ülke tarihinin en büyük zararını ettiğini açıkladı.

Geçen yıl hükümetten yüklü bir mali kaynak paketi alan RBS, 2008 yılı içinde 24 milyar sterlini (34 milyar dolar) aşan tutarda zarar etti.

Banka ayrıca, hükümetin gelecekte karşılıksız kalabilecek krediler için önerdiği teminat planına, 325 milyar sterlinlik riskli varlıkla başvuracağını duyurdu.

Teminat programından yararlanmak için hükümete 6,5 milyar sterlin ödeyecek olan RBS, bu kredilerde zarar ederse zararın ilk 19,5 milyar sterlinlik bölümünü karşılayacak.

Zararın geri kalan bölümü ise hükümetçe, vergi mükelleflerinin parasıyla sigorta edilmiş olacak.

Hükümet ise RBS'in bilançosunu güçlendirmek için 13 milyar sterlin daha kaynak aktaracak.

Bankaya geçen yıl zaten 20 milyar sterlin kaynak sunulmuştu.

BBC ekonomi editörü Robert Peston bankanın hisselerinin yüzde 70'inin halen devlete ait olduğunu, bu oranın ek destek planları ile yüzde 75'e yükselebileceğini belirtiyor.

Banka küçülecek, binlerce kişi işten çıkacak

RBS zarar açıklaması ardından yapısında kapsamlı değişiklikler yapacağını ve personel sayısında önemli miktarda kesintiye gidebileceğini kaydetti.

Yılda 2,5 milyar sterlin tasarruf edilmesine yönelik planlar, bankanın iki kola ayrılıp riskli varlık ve faaliyet kollarının bir tarafta, sağlam temelli işlemlerinin bir diğer kolda toplanmasına yönelik.

 

Goodwin, parlamento komisyonuna zarar dolayısıyla üzgün olduğunu söylemişti
Banka İngiltere dışındaki faaliyetlerini de azaltarak, bulunduğu 54 ülkeden 36'sındaki iştiraklerini ya küçültecek ya da satacak.

İşten çıkarılacakların sayısının ise 20 bini bulabileceği öne sürülüyor.

RBS'in 24,1 milyar dolarlık zararının büyük bölümü (16,2 milyar sterlin) satın aldığı Hollanda bankası ABN Amro'dan kaynaklanıyor.

Bankanın yönetimin kurulu başkanı olan Philip Hampton, bu zararı mali piyasaları etkileyen "benzeri olmayan sarsıntıya" bağladı.

Hampton, 2009 yılının da zor geçebileceği uyarısında bulundu.

RBS ayrıca eski patronu Sir Fred Goodwin'e sunulan emeklilik paketi konusunda ateş altında. Maliye Bakanı bu durumun gözden geçirilmesinin gerekebileceğinden söz ediyor.

Bankanın yüklü zararları sonucu görevden ayrılan Goodwin'in henüz 50 yaşında olmasına rağmen yılda 650 bin sterlinlik emeklilik maaşından yararlanmaya başladığı ortaya çıkmıştı.

Maliye Bakanı Alistair Darling, "Bu büyüklükte bir başarısızlık söz konusuyken böylesi bir aşırılık maruz görülemez" diyor.

Darling, Goodwin'in bu durumu "gönüllülük" temelinde çözebileceğini belirterek, eski yöneticinin bu ücretten feragat etmesi olasılığını gündeme getirdi.

İngiltere hükümetinin gündeme getirdiği Banka Varlıklarına Teminat Sistemi, bankaların hesaplarının pekiştirilmesini ve bankaları işletmelere ve bireylere daha fazla kredi vermeye sevketmeyi hedefliyor.

Bu programdan ülkenin en büyük bankacılık gruplarından biri olan Lloyds Banking Group'un da yararlanması ve 600 milyar sterlinlik teminat istemesi bekleniyor.

RBS ABN Amro'nun yanı sıra, aynı zamanda İngiltere'nin en yaygın şube ağı bulunan bankalarından NatWest'in de sahibi.

Lloyds ve HBOS'un sene başında birleşmesi ile oluşan Lloyds Banking Group ise Halifax, Lloyds, Cheltenham & Gloucester bankalarını bünyesinde topluyor.

BBC



Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,456 µs