Pakistan karıştı! | " /> Pakistan karıştı! | "/>

En Sıcak Konular

Pakistan karıştı!

26 Şubat 2009 19:29 tsi
Pakistan karıştı! Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin Navaz Şerif ve kardeşi Şahbaz Şerif hakkında verdiği karar, ülkede tansiyonu yükseltti.

Nevaz Şerif ve kardeşi Şahbaz Şerif'in seçilme hakkının elinden alınması ve Pencap eyalet hükümetinin feshedilmesinin ardından çıkan protesto gösterileri, ülke genilene yayılmaya başladı. Dün avukatlar ve Pakistan Müslim Birliği üç günlük grev çağrısında bulunmuştu. Navaz Şerif, "Halk iradesinin önüne koyulan karara boyun eğmez" dedi.

Pencap eyaletine bağlı Şeyhupura şehrinde bugün çok büyük bir miting düzenleyen Navaz Şerif, "Sahte hakimler yüzünden Pakistan bugün bu hale gelmiştir. Eğer şu andaki hakimler görevde kalırlarsa Pakistan daha da kötü olacaktır. Cumuhurbaşkanının uyanıklığını halk anlamıştır. Halkın uzun yürüyüşü daha Cehlüm şehrine varmadan Zerdari titremeye başlamıştır. Halk bundan sonra sahte mahkemeleri kabul etmez. Şahbaz Şerif kanunen eyalet başkanıdır. Halk Şerif'i candan severken, halkın sorunlarıyla bu kadar ilgilenirken bu karar da neyin nesi? Ben Şahbaz'a dedim ki git mecliste otur, hükümetin başında durmaya devam et. Pencap hükümeti halkın emanetidir." ifadelerini kullandı. Nevaz Şerif, sözlerini 'Yaşasın Pakistan' sözleriyle tamamladı.

Öte yandan Pencap Eyalet Meclis Başkanı Rana İkbal Han, Pencap hükümetin devam ettiğini iddia etti. Meclis Başkanı'nın çağrısının ardından yönetim binasının tüm giriş kapıları kilitlendi. Fakat Meclis Başkanı bu olaya hiç aldırmadan toplantının avluda devam edeceğini bildirince, toplantıya, meclis üyeleriyle birlikte yüzlerce Muslim Birliği taraftarı da katıldı. Toplantı sırasında üyeler uzun süre slogan attılar.

Toplantı öncesinde polis, eyalet milletvekillerini toplantıya katılmamaları için tutuklamıştı ancak yüzlerce gösterici polisin bu kararını protesto ederek milletvekillerini polisten kurtararak Lahor Meclis binasına getirdiler.

Pakistan genelinde de protestoların sürdüğüne dair haberler geliyor. Emniyet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Şerif taraftarları, İslamabad'da bir polis minübüsüyle birlikte altı arabayı ateşe verdi. Polis göstericileri engellemek için yoğun bir şekilde göz yaşartıcı bomba kullandı. Zaman zaman devam eden olayları engellemek için, polis, askerden yardım istedi.

Siyasi uzmanlar, Şerif hakkındaki bu kararın ülkeyi anarşiye süreklemesi için büyük bir oyun olduğu görüşünde. Bu şekilde yeni siyasi buhran ortaya çıkacak ve Genelkurmay Başkanı olaylara el koyup, siyasete de müdahil olma fırsatını yakalayacak.

Bazı gözlemcilere göre ise Pakistan'daki ABD füze saldırılardan ve askeri operasyonlarından rahatsız olan bir grup, Navaz Şerif'i yeniden başa getirmek istiyordu. Yüksek mahkeme'nin ve ardından bu kararı onayan Cumhurbaşkanı Asıf Zerdari'nin hatasıyla, artık Navaz Şerif'in güçlü bir şekilde gelmemesi için hiçbir sebep kalmadı.

Dünya Bülteni



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,753 µs