En Sıcak Konular

Hamas ve Fetih uzlaşma görüşmelerine başladı

26 Şubat 2009 13:33 tsi
Filistinli rakip gruplar Hamas ve Fetih ulusal uzlaşma müzakereleri çerçevesinde bugün Kahire'de resmi görüşmelere başladı.

Taraflar, görüş ayrılıklarını ortadan kaldırarak, ulusal birlik hükümetinin kurulmasına yönelik ciddi adımlar atmayı planlıyor. Hamas ve Fetih, dün gece yapılan gayri resmi görüşmelerde, uzlaşma çabaları önünde önemli bir engel olarak görülen mahkumların akıbeti konusunda anlaşmaya vardı.

Taraflar ayrıca, medya üzerinden karşılıklı açıklamalar yapılmasına da son verilmesini kararlaştırdı. Hamas ve Fetih'in yanı sıra diğer Filistinli gruplar, Mısır'ın arabulucuk faaliyetlerini yürüttüğü istihbarat başkaın Ömer Süleyman'ın ofisinde bugün bir araya geliyor.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın liderliğini yaptığı Fetih örgütünden üst düzey bir yetkili, dün geceki görüşmede rakip gruplar arasında güven artırıcı tedbirler alınması konusunda mutabık olduklarını söyledi.

Dün yapılan ortak açıklamada, "belli sayıda tutuklunun serbest bırakılacağı, diğer tutukluların ise uzlaşma sürecinin ilerleyen safhalarında salıverileceği" kaydedildi. Hamas'ın üst düzey isimlerinden Mahmud Zahar ise, Batı Şeria'da tutuklu bulunan 80 kadar Hamas üyesinin serbest bırakıldığını, 300 tutuklulunun da serbest bırakılmaya hazırlandığını belirtti. Hamas'ın buna karşılık, Gazze Şeridi'ndeki çok sayıda Fetih üyesinin ev hapsini kaldırdığı ifade edildi.

Taraflar arasındaki uzlaşma müzakerelerinin Kasım ayında başlaması planlanıyordu. Ancak Hamas, Fetih'in Batı Şeria'da örgüt üyelerini tutuklamaya devam ettiğini belirterek, görüşmelerden son dakikada çekilmişti. Uzlaşma süreci, İsrail'in 22 gün süren ve bin 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından yeniden başlatılmıştı. Hamas'ın siyasi büro üyesi İzzet Reşık ise yeniden başlayan müzakere sürecinde "çok olumlu ve ümit verici bir atmosfer" olduğunu ifade ederek, "Özellikle dünkü görüşmelerin ardından müsbet sonuçlar alınacağı konusunda umutluyuz" dedi.

ajanslar




Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,074 µs