En Sıcak Konular

Doğan 70 bin yatırımcıyı kandırdı mı?

26 Şubat 2009 10:40 tsi
Doğan Yayın Holding'e kesilen vergi cezası SPK'yı da harekete geçirdi. SPK şirketin 2006 hesaplarını inceleme altına aldı.SPK 70 bin küçük yatırımcının hakkını arayacak...

Ulusoy’la ilgili son kararı Amerika’da bulunan Unakıtan verecek.

MALİYE Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy ile Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Soner Gedik arasındaki telefon görüşmesinin yankıları büyüyor. Doğan Yayın Holding’e kesilen 914.8 milyon liralık vergi cezası öncesinde Ulusoy ile Gedik arasındaki uzlaşma görüşmeleri, tedavi için ABD’de bulunan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a da iletildi.

Doğan Grubu’na kesilen vergi cezasıyla ilgili Unakıtan’a başından beri bilgi veren bürokratların, Ulusoy ve Gedik arasında geçen ve önceki gün internete düşen ses kasetindeki konuşmaları da detaylarıyla aktardığı öğrenildi. Ulusoy’un görevden alınabileceği konuşuluyor, ancak son kararı ise Bakan Unakıtan verecek.

KONUŞULAN CEZA FARKLI

Ulusoy’un, Gedik’le arasındaki konuşmada ‘Çekirdek parasına indiririz’ dediği uzlaşma dosyasının ayrıntıları da netleşti. Söz konusu dosyadaki vergi cezasının gruba 25 Aralık 2008’de tebliğ edildiği bildirildi. Dosyada talep edilen verginin ise, 15.7 milyon TL’si vergi aslı 19.4 milyon TL’si de vergi cezası olmak üzere toplam 35.1 milyon TL olduğu kaydedildi. Dosyada, 2002 ve 2003 döneminde grubun, hisse senedinin satın alınması için kullandığı finansmanları gider yazarken bu konuda usulsüzlük yaptığı öne sürülüyor. 35.1 milyon liralık vergi cezasıyla ilgili uzlaşma talebinin de Maliye Bakanlığı ile irtibata geçen Doğan Grubu’ndan geldiği ifade ediliyor.

Dosya kabarıyor, SPK Doğan’ın hisse satış zararını gözaltına aldı

DOĞAN Yayın Holding hakkındaki ‘vergi kaçakçılığı suçu’ ve 915 milyon TL’lik vergi cezasını içeren dosya genişliyor. Sermaye Piyasası Kurulu, (SPK) Maliye’den kesilen cezayla ilgili dosyayı isterken bir yandan da şirketin 2006 yılındaki hesaplarını mercek altına aldı. Şirketin SPK ve İMKB’ye yaptığı bildirimler de incelemeye alındı. Ayrıca holdingin hisse satışının gerçekleştiği yıl açıklanan 23.2 milyon TL’lik zararın da gerçek olup olmadığı araştırılıyor. Maliye’nin tespitleri doğrultusunda, satış işlemi 2006 yılında tamamlanmış olsaydı holding aynı yıl 23 milyon TL’lik zarar yerine 560.9 milyon TL kár açıklayacaktı. Böylece şirketin yaklaşık 70 bin küçük ortağı da bu kárdan faydalanacaktı. Ancak zarar açıklandığı için, küçük yatırımcı hisse satışından elde edilen gelirden 2006 yılında yararlanamadı. SPK uzmanlarının yaptığı değerlendirmeye göre, holding yöneticileri 2006 yılı hisse satışı gelirini gizleyerek Sermaye Piyasası Kanunu’nun 44./B maddesinde yer alan ‘belgede sahtecilik’ suçlarını işlemiş oluyorlar. Bu maddenin ihlali halinde, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmaları gündeme gelecek. Yasa bu cezanın yüzde 50 artırılmasını da öngörüyor.

Telefon dinlemede çelişkili haberler

GELİR İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy ile Doğan Yayın Başkan Yardımcısı Soner Gedik arasında internete düşen konuşmaların medyaya yansıması farklı oldu. Konuşmalar birçok gazetede yayınlanırken, Doğan Grubu gazetelerinden sadece Milliyet’te yer aldı. Haberi ‘Koca Kulak iş başında’ başlığıyla manşetten veren gazete, telefonların dinlenmesinin yasadışı olduğunu ve yayımlanamayacağını vurgularken, diyaloglara yer vermedi. Ancak bu yaklaşım, Milliyet’in 3 yıl önce Uzan ailesi hakkındaki manşetlerini hatırlattı. Milliyet, Ocak 2005’te art arda yayınladığı haberlerde Uzan ailesi üyelerinin telefon konuşmalarının tam metinlerini yayınlamıştı.


Star

 



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,609 µs