En Sıcak Konular

ABD'den olumlu sinyal

25 Şubat 2009 18:08 tsi
Babacan, ABD'nin yeni yönetiminin de Türkiye'nin bölgesindeki etkinliğine ve lider pozisyonuna saygı gösterdiğini belirtti.

Babacan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Amerikan İş Konseyi tarafından onuruna Çırağan Sarayı'nda verilen çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, iki ülke ilişkilerinin tarihine bakıldığında çok köklü olduğunu, ortak değerler ve idealler üzerine inşa edildiğini belirterek, ortak değerler, prensipler, uluslararası hukuk söz konusu olduktan sonra ilişkilerin temellerinin hiçbir zaman sorgulanmaması ve bu ilişkilerin hep daha ileriye gideceği konusunda da herkesin bu fikirde, bu inançta olması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

Ali Babacan, Türkiye'nin çok geniş bir coğrafya ile yakın tarihi ve kültürel ilişkileri bulundunu dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Orta Doğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya, Afganistan, Pakistan... Yani Fas'tan alın Bangladeş'e kadarki bu kuşakta Türkiye'nin hem yakın bir ilgisi hem de güçlü ilişkileri söz konusu. Yine aynı bölge, yine aynı kuşak, belki dünyada en çok problemlerin, krizlerin yaşandığı, ara ara bu krizlerin sıcak çatışmalara dönüştüğü bir alan. Bu kadar geniş bir gündemde Türkiye bu bölgelere daha yakın bir ülke olarak ABD ile beraber güzel sonuçlar elde edecektir diye düşünüyoruz. Özellikle Başkan Obama'nın dış politikada ortaya koyduğu temel kıstaslar, temel bakış açısı, bu konuda bizleri cesaretlendiriyor. ABD olarak 'biz dinleyeceğiz, danışacağız, istişare edeceğiz, ortaklarımızla, müttefiklerimizle yakın çalışacağız, daha yakın işbirliği içerisinde olacağız' diyorlar."

ABD'de yeni yönetimin iş başına geleli 1 ay 5 gün olduğunu, bu 35-36 günlük kısa süre içerisinde pek çok temasları bulunduğunu anlatan Babacan, bütün bu temaslarda her iki ülkenin de birbirine verdiği değeri, önemi vurguladığını kaydetti.

Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz bunu önemsiyoruz. Yani biz ABD'nin bölgemizdeki ağırlığına, önemine, etkisine değer veriyoruz. Yapabilecekleri çok şeyler olduğuna inanıyoruz. ABD'nin yeni yönetimi de Türkiye'nin bölgesindeki etkinliğine, bölgesindeki lider pozisyonuna hem saygı gösteriyor hem de 'beraber neler yapabiliriz'in arayışı içerisinde. ABD ile bizim bu çok geniş coğrafyada, çok geniş ortak gündemde elde etmek istediğimiz sonuçlar, görmek istediğimiz tablo aslında tamamen aynı tablo.

Sözlerimin başında bahsettiğim değerleri, ilkeleri, idealleri dünyanın her yerinde anlatmak, bunların o bölgelerde gelişmesini sağlamak, istikrar, güvenlik barış... Bunlar nihai hedefler. Ara ara bu hedeflere ulaşma konusunda hangi yolun, hangi yöntemin izleneceği konusunda kuşkusuz görüş ayrılıklarımız olabiliyor. Bu da gayet doğal."

A.A.



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs