ikimiz yönetelim!’ | " /> iyibilgi Ankara" /> ikimiz yönetelim!’ | "/> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

‘Rusya’yı parçalayalım, ikimiz yönetelim!’

25 Şubat 2009 14:37 tsi
‘Rusya’yı parçalayalım, ikimiz yönetelim!’ Yine işler karışıyor. Bir toparlamak lazım. Nerede ne oluyor, ne olacak bir bakmak gerekli. Sonra da hepsini “piramit” yapıp, en ucuna da “yeni düzen” koymak gerekli! iyibilgi Ankara

ABD-İran: Barack Obama dünyanın sorunlu bölgeleri ile ilgili olarak “özel temsilciler” atamayı sürdürüyor. İsrail-Filistin meselesinde George Mitchell’i atamıştı, İran için de Dennis Ross’u atadı. Resmi ismi aslında Basra Körfezi temsilcisi. Ross konuya vakıf biri. Yani tecrübeli. Daha önce de bu görevde bulunmuştu. Tabii Ross’un görevinin bir özelliği var. Obama’nın temsilcisi ama aynı zamanda Hillary Clinton’un danışmanı. Tıpkı Mitchell gibi. Sanırız Beyaz Saray Hillary’i çok boş bırakmamaya çalışıyor! Tahran ise Ross’dan çok memnun değil. Açıkça “siyonist” ifadesinde bulunuyor. Ama yapacak fazla birşey yok. Beyaz Saray’ın adamı bu. Peki nasıl bir gelişme beklenebilir? Muhtemelen “gizli”! Yani kapalı görüşmeler tercih edilecek havası var. Kissenger yöntemi yani.

ABD-Türkiye: Obama’dan sonra bir telefonda Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’dan geldi. Ali Babacan’la görüşüldü. İlk görüşme sayılacağından genel konulardan bahsedilmiş; Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya, Balkanlar ve enerji gibi. Ama bize sorarsanız asıl konu, Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in bugün başlayacak Türkiye ziyareti! Bunun detayları muhtemelen ziyaretten sonra çıkacak. Ama Clinton-Babacan görüşmesinin önemli bir bölümünü bu ziyaretin sayfaları oluşturdu gibi!

Fransa-İtalya: İtalya Çernobil kazası sonrası 1987’de bir referandumla kapattığı nükleer santralleri yeniden inşa etmek için Fransa ile anlaşma imzaladı. İlk bakışta normal görünebilir. Ama değil. Gazeteler haberi “Enerji sıkıntısı çeken iki gelişmiş ülke Fransa ve İtalya işbirliği anlaşması imzaladı” diyor ama.. Aslında nükleer konusunda Fransa’nın bir sorunu yok. Dünyada en çok santrali olan ülkelerden biri Fransa. İtalya cephesi daha önemli. İtalya-Fransa’nın arası hayli zamandır AB dengeleri yüzünden çok iyi değildi. Paris’in yeni diplomatik açılımları ve enerji konusunda sıkışan İtalya’nın durumu bu birlikteliği zorunlu kılıyor gibi. İtalya-Türkiye ilişkilerinde de enerjinin önemi çoktu. Roma, Nabocca’da bir şekilde bulunmak istiyordu. Berlusconi ve Sarkozy anlaşmasına bakarken, bu noktala dikkat etmek gerekiyor!

Çin-ABD: Bu gelişme, daha doğrusu konu önemli. ABD’li strateji uzmanı Zbigniew Brzezinski "Dünya çok kutuplu değil, ABD ile Çin ittifakı tarafından yönetilmeli" dedi. Tabii bu sadece bir tavsiye olarak görülmemeli. Bu önerinin uygulanmaya başlandığı anlaşılıyor. Anlaşıldığı andan itibaren de taşlar yerinden oynuyor. İlk oynayan taş da Moskova’da. Brzezinski’nin "ABD’nin müttefiki Çin olmalı" tavsiyesi 50 yıldan bu yana ilk dış gezisini Asya’ya yapan ve bu çerçevede Çin’i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Clinton tarafından uygulandı. Brezezinski, "ABD, şimdiki krizden ancak Çin ile sıkı stratejik ilişki kurarak çıkabilir. Washington ile Pekin G-7, G-20 çerçevesinde değil, aralarında G-2 kurarak dünyaya yön vermeli" demişti. Bu hayli yüklü bir cümle. “Dünyayı paylaşalım”a kadar gidiyor. Bu denli olmasa bile bir nokta daha var. Brezezinsi, “Rusya Balkanlaştırılmalı” diyor! Artık nereye çekerseniz! Ucu “parçalansın”a kadar gider.

Rusya: Ekonomik krizin 400 bin kişiyi işsiz bıraktığı Rusya'da geçen hafta yapılan muhalif gösterilerde ilk kez Başbakan Vladimir Putin'e istifa sesleri yükseldi. Putin'in bu kez de Savunma Bakanlığı'nın açıkladığı ordu kadrolarında küçülme ile başı dertte. 1 milyon 200 bin olan asker sayısı 2012'ye kadar 200 bin azaltılacak. Bir askeri yetkili "Orduda Putin'e öfke var" dedi. İşsiz kalacak askerlerin muhaliflere katılması da "Silahlı bir direniş olabilir" yorumuna yol açtı. Bunu da bir önceki gelişme ile birleştirebilirsiniz.

Mısır: Bir de olacak gelişme var. Mart ayında, Mısır’da (Şarm el Şeyh) Ortadoğu konulu bir toplantı düzenlenecek. Toplantı derken anlamlı bir toplantı. Herkes orada olacak. ABD ve Türkiye’de. Mısır’a bölgedeki yeni öncü rolü doğrultusunda yapılıyor olsa gerek. Buradan çıkacak sonuçlara iyi bakmak, okumak şart olacak.



Bu haber 1,901 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,475 µs