Kürt Ahmet'in yaptığı... | " /> Kürt Ahmet'in yaptığı... | "/>

En Sıcak Konular

Kürt Ahmet'in yaptığı...

25 Şubat 2009 11:04 tsi
Kürt Ahmet'in yaptığı... "Ahmet Türk, TBMM binası içinde anadilinde konuşarak bir dizi kanun ve hatta Anayasa maddesini 'kadük' hale getirivermiştir" diyen Cengiz Çandar soruyor: Şimdi onu içeri mi atacaksınız?

Cengiz Çandar/Radikal

Kürt Ahmet Türk çok iyi yaptı

Ahmet Türk, DTP Grubu’nda Kürtçe konuştu, ortalığı dalgalandırdı.
Çok akıllıca bir siyasi adım attığını kabul etmeliyiz. 1 Ocak 2009 günü devlet, TRT-6 ile 24 saat Kürtçe yayına başlayacak, Başbakan Tayyip Erdoğan, bilmediği dilde Kürtçe ile, bu ülkenin Kürt vatandaşlarına ‘Hayırlı olsun’ diye seslenecek; Kürt Ahmet Türk anadilinde kendi partisinin grup toplantısında konuşamayacak; bunun geçerli bir mantığı olabilir mi?

TBMM İçtüzüğü’nden Anayasa’nın 3. maddesine atıf yapmaya kadar uzanan bir yelpazede bin dereden hukuki itiraz getirebilirsiniz. Ama aynı itirazları TRT-6 için de pekâlâ getirebilirsiniz.

Ahmet Türk, bunu seçim kaygısıyla yapmış. Olabilir. Niye yapmasın?
Eğer AK Parti açısından TRT-6’in 29 Mart seçimlerine giden günlerde yayına başlamasının iktidar partisi lehine seçimlere ilişkin bir izdüşümü olacak ise, Başbakan hafta sonu ‘DTP’nin düşürülmesi gereken kalesi’ diye nitelendirilen Diyarbakır’da TRT-6’i başlatmış bir siyaset adamı olarak bundan yarar sağlayacak ise, DTP Genel Başkanı’nın da ‘seçim hesabı’ dürtüsüyle buna karşılık vermesinde bir gariplik yok.

Kaldı ki, Ahmet Türk, anlaşılmaz bir dilde konuşmuyor. Kendi anadilinde konuşuyor.
Bütün ülkeye seslenmesi gerekmez mi? Ülkenin büyük çoğunluğu onu anlamadı.
Bütün ülkeye seslenmiyor. Kendi partisinin grup toplantısında konuşuyor. Hitap ettiklerinin ezici çoğunluğu onu anlıyor.

Ama böyle bir kural yok.
Doğru, yok. Hatta, TBMM çatısı altında Kürtçe kullandıkları için milletvekilleri yaka paça cezaevine götürüldüler ve ortalama 10 yıl yattılar. Onların olduğu tarihte Türkiye, AB’nin kapısına yaklaştırılmaz haldeydi. Şu dönemde AB ile katılım müzakereleri yapan bir ülke. Katılım müzakerelerine başlayabilmesi Kopenhag Kriterleri’ni asgari ölçüde yerine getirdiğine hükmedildiği içindi.

Yani, Türkiye, ‘demokratikleşebileceği’ne dair olumlu sinyal vermişti. Dolayısıyla, Türkiye’nin 1990’larda yüz kızartıcı antidemokratik uygulamasını ölçü olarak alamayız.
TBMM çatısı altında Kürtçe kullandıkları için insanların yasa koyucu sıfatlarının ortadan kaldırılarak hapse atılmaları, Türkiye’de ‘ulusal birlik’ sağlamaya yetmedi. Türkiye, en azından ruhen bölündü. Bugün, 2000’lerin ilk yıllarında, ‘ulusal birlik’ noktasına 1990’lardan çok daha yakınız.

TRT-6, bu konuda mükemmel bir adım oldu. Ahmet Türk’ün TBMM binası içinde, DTP grup toplantısında Kürtçe hitap etmesi de, bu ülkenin Türkleri ile Kürtlerinin ‘ulusal birlik’ içinde buluşmasına daha da fazla katkıda bulunacaktır.
***
Ahmet Türk’ün attığı adımın ‘yürürlükte olan kanunlara’ uygunluğu elbette tartışılıyor. Uygunluğu pek de kuşkulu üstelik. Ne var ki, bir ülkede hukuk hayatın çok gerisinde kalırsa, hayatı hukuka uydurmak neredeyse imkansızdır da; hukuku hayata uydurmak mümkündür.
İşte Ahmet Türk, basit bir hamle ile, TBMM binası içinde kendi partisinin toplantısında anadilinde konuşarak, bir dizi kanunu ve hatta Anayasa maddesini ‘kadük’ hale getirivermiştir. İyi yapmıştır. Hangi gerekçeyle olursa olsun, iyi olmuştur.

Tekerleği nasıl geri çevirebilirsiniz ki?
TRT-6’in 24 saat Kürtçe yayın yaptığı, yayınına Başbakan’ın Kürtçe hitabıyla başladığı, üniversitelerinde Kürdoloji enstitülerinin, Kürdoloji kürsülerinin kurulmasının tasarlandığı, bu tasarımı Ahmet Türk’ün Kürtçe konuşmasından 24 saat önce, Başbakan’ın Mardin’de ilan ettiği bir ülkede, tekerleği nasıl geri çevireceksiniz ki?
Ayrıca niçin çevireceksiniz?

Önümüzdeki dönem, ‘Kürt sorunu’nun şiddet boyutunun giderilmesine yönelik çabaların -özellikle perde arkasında- yoğunlaşacağı bir dönem olacak. PKK’nın silahsızlandırılması ve PKK’nın etki alanındaki vatandaş topluluklarının Türkiye’nin siyaset sistemine entegre edilmesi üzerinde çalışılıyor. Ahmet Türk, partisi DTP’den de daha önemli bir konumda, bu çabaların en önemli aktörlerinden biri.

Onu içeri mi atacaksınız?
Bugüne dek sorunu kangren haline getiren yöntemlerle mi çözeceksiniz Kürt sorununu?
Yasaklar ile nereye geldiğimiz ortada. Özgürlüklerle ise ne yönde yol aldığımız da ortada.
TRT-6 çok doğru bir hamleydi. Özgürlüklerin önünü açtı. Ahmet Türk, dünkü son derece akıllı ‘taktik manevrası’yla özgürlüklerin önünün açılmasını biraz daha zorlamış oluyor. Hepsi bu kadar.
***
İktidar partisi ve Başbakan, birdenbire bir ‘samimiyet sınavı’ ile karşı karşıya kalmış durumda. Özellikle Başbakan, Diyarbakır ve Mardin’de son birkaç gün içinde ortaya koyduğu gayet olumlu performansını, küçük seçim hesaplarına feda ederek, Kürt sorununa yönelik özgürlükçü hattından sapmamalıdır.

TRT-6, 24 saat Kürtçe yayın yaparken TRT-3’ün Ahmet Türk’ün konuşmasını kesmesi gülünçlüğü daha öteye götürülmemelidir.
Bu arada, Ahmet Türk’ün çok akıllıca ‘taktik manevrası’ndan DTP’liler ve PKK yandaşları da gerekli dersi çıkarmalıdırlar.

Şiddet yerine siyaset, Kürt haklarının ileri taşınması konusunda çok daha etkili bir araç olabileceğini gösterdi.

Türkiye’de demokratikleşme, bugün vardığımız 2009 yılında şiddetin değil siyasetin araç olarak kullanılmasından geçiyor. Kürtlerin başta anadil kullanımı olmak üzere hakları yerine gelmeden, Türkiye’de demokratikleşme olamaz.

Türkiye demokratikleşmeden, Kürtler de haklarına sahip olamazlar.
Ahmet Türk, DTP grup toplantısında dün Kürtçe konuşarak Türkiye’nin demokratikleşmesi yolunda çok etkili bir adım attı.

Kürt Ahmet Türk, çok iyi yaptı...



Bu haber 4,460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,675 µs