Kürt raporu! | " /> Kürt raporu! | "/>

En Sıcak Konular

Emekli paşaların Kürt raporu!

25 Şubat 2009 10:52 tsi
Emekli paşaların Kürt raporu! 
Dış Politika ve Savunma Araştırmaları Grubu, “Kürt sorunu” konulu bir rapor hazırladı. İşte paşaların Kürt sorununa ilişkin raporu:

'Türkiye, Kürt sorununu Türkiye içinde çözmeyi başarmalıdır...’

Dış Politika ve Savunma Araştırmaları Grubu, “Kürt sorunu” konulu bir rapor hazırladı. NTV’nin haberine göre raporda, “Türkiye Kürt sorununu ülke içerisinde çözmeyi başaramazsa sınır-ötesi bir aidiyet sorunuyla karşı karşıya kalınabilir” uyarısı yapıldı. Başkanlığını Dışişleri eski Bakanı İlter Türkmen’in yaptığı Dış Politika ve Savunma Araştırmaları Grubu’nun Başkan Yardımcısı ise Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Salim Dervişoğlu. Grubun üyeleri arasında Kara Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman da bulunuyor.

Raporda özetle şu görüşler yer aldı:

“Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda en çetin sınavı Kürt meselesi olmaya devam edecektir. Bu soruna, kapsamlı bir çözüm bulunamadığı takdirde Türkiye’nin birlik, güvenlik ve istikrarı tehdit altında kalmaya devam edecektir. Türkiye, Kürt sorununu Türkiye içerisinde çözmeyi başarmalıdır. Aksi takdirde, önümüzdeki dönemde ülke-içi etnik bir sorundan çok sınır-ötesi bir aidiyet sorunuyla karşı karşıya kalınabilir.”

Raporda sorunun çözümü için benimsenmesi gereken siyasi vizyon da şöyle özetleniyor: “Üniter devlet temelinde Kürt kültürel kimliği tanınmalıdır. Etnik siyasi partilere karşı daha toleranslı davranılmalı, bu partilerin anayasal düzen içinde mevcudiyetlerini sürdürmelerinin terörün süregitmesine önemli bir engel oluşturacağı göz önünde bulundurulmaıdır. TRT’nin tam gün Kürtçe yayını başlatması memnuniyetle karşılanmış ise de bu yayınlar sadece Türkiye’de değil bütün bölgede rahatça izlenebilir hale getirilmeli ayrıca özel kanallara da bu hak verilmelidir. Talep olan yerlerde Kürtçe’nin seçmeli ders olarak öğretilmesinin, bazı üniversitelerde Kürdoloji Enstitüleri ve Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri kurulması projesi de faydalı olabilir.”

EKONOMİK AÇILIMLAR

Raporun ekonomik açılımlarla ilgili bölümünde de şu öneriler sıralandı: “Kuzey Irak yatırımları Güneydoğu’yu atlayarak değil, eklemleyerek yapılmalı; bu şekilde karşılıklı bağımlılık yapısal hale getirilmeli bu amaçla sınır kapıları artırılmalı ve giriş-çıkışlar kolaylaştırılmalı ve hizmet en üst düzeye çıkarılmalıdır. Kuzey Irak’a bölgeden ihracat yapacak firmalara gerekli teşvik ve vergi muafiyetleri sağlanmalıdır.”



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,555 µs