Yahudi lobilerini kontrol edemiyoruz | " /> Yahudi lobilerini kontrol edemiyoruz | "/>

En Sıcak Konular

Yahudi lobilerini kontrol edemiyoruz

25 Şubat 2009 10:11 tsi
Yahudi lobilerini kontrol edemiyoruz 'Bunu kesinlikle unutun...'

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki açıklamaları sonrasında gelişmeleri değerlendirdi. Büyükelçilik konutunun kapılarını açan Levy karamsar bir tablo çizdi. 

l Davos'tan sonra Türkiye'ye gelen İsrailli sayısında düşüş olduğu belirtiliyor, doğru mu?
Ben bunu doğrudan Erdoğan'ın Davos'taki davranışına bağlamıyorum. Daha çok ülkenizdeki anti-semitik ifadelerin artması, İsrail'li turistlerin gelmesinin önüne geçiyor diyebiliriz. Ülkemin televizyon ve radyolardan sürekli konuşarak, İsrail halkını Türkiye'nin kötü bir ülke olmadığına inandırmaya çalışıyorum. Şu ana kadar kış turizmin tamamen öldüğünü söyleyebiliriz. Haftada 10 olan uçuş sayısı 1-2'yi geçmiyor artık. Antalya, Kuşadası, Marmaris'teki otellere yapılan bahar rezervasyonları da önceki yıllara göre çok düştü. Geçtiğmiz yıllarda bahar aylarında Türkiye'ye 150 bin İsrailli geliyordu. Şimdi neredeyse hiç yok. Yine geliyorlar fakat çok az. Yaz turizminde de ne olacağını bilemiyoruz. Örneğin, bunun nedenlerinden biri de, bir İsrail takımının Ankara'daki basketbol maçında olanlar. Takıma karşı yaklaşım İsrail vatandaşlarını şok etti. Örneğin bu olayların ardından Antalya'daki bir oteller, İsrailli turistlere neredeyse bedavaya, 200 dolara, bir paket sundular. 3 günlüğüne 'uçak bileti ve ultra her şey' dahil tur düzenlediler ama neredeyse hiç gelen olmadı. 

l İki ülke ilişkileri çok çalkantılı bir dönemden geçiyor. Sizce sıkıntı aşılabilecek mi?
Ben bu sıkıntılı sürecin ardından çok cesaretliyim. İsrail'in operasyonu Gazze Operasyonu ve Erdoğan'ın Davos'taki açıklamalarından sonra, çok ciddi sıkıntıları atlattık. Bu sıkıntıları yaşadığımız süreçte iki ülke ilişkilerinin taraflar açısından ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu tür krizler daha önce de yaşanmıştı ve yine aşılmıştı. Ben bu sürecin de aşılacağını düşünüyorum. Fakat yine de umalım ki bu son olsun.

l İsrail için Türkiye ile ilişkiler neden bu kadar önemli?
Aslında 2 neden verebilirim. Bir çok İsrail yurttaşı, ki bunlara ben de dahilim, Türkiye'de doğdu. Türkiye bizim kültürümüzün bir parçası. Türkiye Yahudilere bu kadar güzel bir biçimde ev sahipliği yapan dünyadaki sadece 2 ülkeden biri. İkincisi çok güçlü askeri-savunma işbirliğimiz var. İstihbarat ortaklığı yapıyor, savunma projelerinde Türk ordusunda bir- çok Yahudi teknisyen çalışıyor. 

l İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi'nin açıklamaları büyük tepki topladı. 
Mizrahi'nin açıklamaları, kişisel açıklamalardır. Davos'tan sonra söylenseydi de yine aynı tepkiyi alırdı. İsrail Genelkurmay Başkanı'nın, Sayın İlker Başbuğ ile telefon konuşması oldu. Daha sonra kendisine resmi bir mektup iletti ve ben de dün (önceki gün) Türk Dışişleri Bakanlığı'na giderek, notanın yanıtını ilettim.

Yahudi lobilerini  kontrol edemiyoruz
l Kamuoyunda İsrail bir Kürt devletinin kurulmasını destekliyor şeklinde  yaklaşım var. Doğru mu?
Bunu kesinlikle unutun. Çünkü biz de aynı Türkiye gibi bütün bir Irak'ı destekliyoruz. Kesinlikle ve kesinlikle bir Kürt devletinin kurulmasını istemiyoruz. Ayrıca bakın PKK'yı terör örgütü olarak kabul ediyoruz ve PKK ile mücadeleyi destekliyoruz. 

l ABD Senatosu'ndaki sözde Ermeni Soykırımı tasarısı konusunda İsrail'in duruşu nedir?
İsrail'in ABD'deki Museviler ile ilişkileri çok iyi. Aynı zamanda ABD kongresi ve yönetimi ile de. ABD'deki Yahudi lobilerini biz kontrol edemiyoruz. Biz İsrail Devleti olarak, bu tür yasaların Parlamentolar'a gelmesine kesinlikle karşıyız. Ermeni yasasına etkimizin olması söz konusu değil. Musevi organizasyonlarının ne tür bir yaklaşımda olacaklarını da bilemiyoruz.

l Türkiye, İsrailli esirlerin bırakılması için devrede. Türk yetkililer ile temaslarınız oluyor mu?
Tüm söyleyebileceğim, konunun çözülmesi halinde ateşkesin sağlanmasıyla ilgili çok önemli bir katkı sağlanacak.

Akşam



Bu haber 1,070 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,379 µs