yok yok! | " /> yok yok! | "/>

En Sıcak Konular

Saçan'ın çuvallarında yok yok!

25 Şubat 2009 08:11 tsi
Saçan'ın çuvallarında yok yok! Ergenekon'un tutuklu sanıklarından Adil Serdar Saçan'ın, organize şube müdürü olarak görev yaptığı dönemde çok sayıda ismin sorgusunu gizlice kameraya kaydettiği ortaya çıktı.

 1994 ile 2002 yılları arasındaki dönemine ait 36 sorgu kaseti Saçan'a ait çuvalların içinden çıktı.  
 
 Saçan ve yardımcısı Ahmet İhtiyaroğlu'nun kameraya aldığı onlarca isim arasında Tuncay Güney'in dışında Sedat Peker, Adnan Oktar ve Haluk Kırcı da var. Organize Şube'de gözaltındayken intihar ettiği ileri sürülen Hüseyin Uzun'a ait 6 kaset de Saçan'a ait belgeler içinde bulundu. Ayrıca Uzun'un otopsi tutanağı da eski polis müdüründe çıktı. Saçan, yasal dayanağı olmayan sorgu kasetlerini Emniyet'e vermek yerine özel arşivine almış.

Adil Serdar Saçan'ın 'devletin gizli belgelerini kurum dışına çıkarmak' suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırıldığı Fatih 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyasında çarpıcı bilgiler yer alıyor. 13 Aralık 2003 tarihinde Gaziosmanpaşa'daki Duyusan isimli bir şirkette ele geçirilen ve daha sonra adliyenin deposuna konulan Saçan'a ait çuvallarda Saçan ve yardımcısı Ahmet İhtiyaroğlu tarafından yapılan mülakatlar yer alıyor. Kanunlara aykırı olarak kaydedilen mülakatlarla ilgili nasıl bir işlem yapıldığı ise belli değil. Sorgu kasetlerinin bir kısmı hiç adlî makamlara iletilmemiş. Bazıları hakkında savcılığa gönderildiğine ilişkin bilgi mevcutken, Emniyet'te kopyası yok.


Adil Serdar Saçan, Organize Şube'nin arşivini götürmekle kalmamış, başka şubelerin operasyonlarına ilişkin işlemlere de karışmış. Türk 'Örümcek Ağı' operasyonuna ilişkin belgeler bunun örneklerinden biri. Hayyam Garipoğlu'na ait ifadenin aslı Saçan'ın arşivinde çıktı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun el koyduğu Sümerbank'ın sahibi Hayyam Garipoğlu 2001 yılında İstanbul Mali Şube ekipleri tarafından gözaltına alındı. Saçan o dönemde Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü olmasına rağmen Garipoğlu'nun ifadeleri kendisinde çıktı. İstanbul Valiliği, Saçan hakkında 'görevi kötüye kullanmak' suçundan süren yargılama kapsamında, Garipoğlu'nun ifade aslını Organize Şube'ye sordu. Ancak Şube, 'Elimizde böyle bir ifade yok, çünkü Örümcek Ağı operasyonunu Mali Şube yaptı' cevabı verdi. Saçan'ın Mali Şube'de gözaltında olan Garipoğlu'yla nasıl ve neden mülakat yaptığı esrarını koruyor. Bir başta örnek Osman Sancaktar. Çete suçundan firari olan Sancaktar'ın 2000'de teslim olmak için emniyete geldiği ancak Saçan'ın kendisini kovduğu ileri sürülmüştü. Bu sebeple Saçan ve yardımcılarından Ahmet Erdoğan hakkında görevi kötüye kullanmaktan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Saçan'ın bu olayda Sancaktar'ın avukatlığını yapan Taner Menkü'yle görüşmesini gizli kamera ile kayda aldığı ortaya çıktı.

Çuvallardaki belgeler arasında, Saçan'ın 7 TİP'li öğrencinin Ankara'da öldürülmesi olayından hükümlü Haluk Kırcı ile 11-12 Ocak 1999 tarihlerinde yaptığı 4 saatlik mülakat kaseti de var. Ayvaz Korkmaz grubuna mensup olan ve gözaltında intihar ettiği belirtilen Hüseyin Uzun'un otopsi tutanağı ve üzerinde 23 Aralık 1998-1 yazan 3 saat 54 dakikalık gizli kamerayla kaydedilmiş mülakat kaseti yine çuvallarda. Bu kasetten farklı olarak başka bir mekanda gizli kamera ile çekilmiş, üzerinde '24.12.1998-2' yazan Hüseyin Uzun'a ait 2 saat 57 dakikalık mülakat kaseti de Saçan'da ele geçirildi.

Kasım 1999'da Bilim Araştırma Vakfı üyelerine yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan Adnan Oktar, Alev Ulaşoğlu ve Beyza Bayraktar'la yapılan mülakatların kasetleri de Saçan'ın arşivinde bulundu. Ayrıca 'Abdullah' isimli PKK itirafçısına ait olduğu belirlenen mülakat kaseti ile 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın oğlu Murat Yıldırım'a ait 2001 yılında kaydedilmiş telefon görüşmelerinin dökümü de Saçan'ın çuvallarında çıktı.
 
zaman



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,172 µs