ne gerekirse yapacak | " /> ne gerekirse yapacak | "/>

En Sıcak Konular

Asker ne gerekirse yapacak

24 Şubat 2009 14:55 tsi
Asker ne gerekirse yapacak ‘Erdoğan hükümetinde birisi böyle bir tehdidi kullanabileceğini düşündü. Ona istediğini söyleyebileceğini ama biz Türk askeri komuta heyetinin ne gerekiyorsa onu yapmaya devam edeceğini bildirdik.’

Cengiz Çandar / Radikal'daki köşesinden ilgili kısım

Türkiye’nin Batı’dan uzaklaşma tehlikesi nerede?

...

Peki, ‘siyasi görüntümüz’ ne âlemde?

...

Bunlardan biri olduğu anlaşılan -kendisini gayet yakından tanırız- David Phillips ‘Boston Globe’ gazetesine yazdığı ve International Herald Tribune’da ‘Batı ile Kalın’ başlığıyla yayınlanan yazısını “Eğer Erdoğan bir devlet adamı ve Batı’nın güvenilir bir ortağı olarak namını tekrar kazanmak istiyorsa, Türkiye İsrail ile ilişkilerini tamir etmeli, Ermenistan’la ilişkilerini normalleştirmeli, Kıbrıs’tan gelen gemilere limanlarını açmalıdır. Hamas’ın avukatı olmak yanlıştır. Türkiye’nin geleceği Batı’dadır. İslamcı sokak Avrupa’dan uzaklaştırır, Ortadoğu’ya götürür” diye bitirdi.

“İsrail’in Türkiye’ye ihtiyacı, Türkiye’nin İsrail’e olan ihtiyacından daha fazladır” görüşünü taşıyan bu görüşü Davos sonrası defalarca dile getirmiş benim açımdan, ‘yanlış’ olan ve Türkiye’yi gereksiz bir ‘teslimiyetçiliğe’ davet eden David Phillips’in yazısı.Bunun böyle olduğunu anlamak için Amerikan ya da Avrupa basınından ziyade, bugünlerde İsrail basınını izlemek yeterli.

Haaretz gazetesinde Zvi Bar’el, ‘Türkiye’ye niçin ihtiyacımız var?’ başlıklı makalesinde bugüne dek hiçbir yerde yer almayan çok ilginç bir bilgi aktarıyor. İzleyelim:

“İsrail 2003 yılında siyasi nedenlerde Türkiye’nin Manavgat nehrinden su satın alma anlaşmasını siyasi nedenlerle ertelediği vakit, Türkiye, İsrail ile askeri projeleri askıya alma tehdidinde bulunmuştu. Bununla birlikte, bu, hiçbir vakit gündeme girmedi. O sırada, Türkiye’nin Milli Güvenlik Kurulu’nun bir üst düzey yetkilisi Haaretz’e şunu açıklamıştı: ‘Erdoğan hükümetinde birisi böyle bir tehdidi kullanabileceğini düşündü. Ona istediğini söyleyebileceğini ama biz Türk askeri komuta heyetinin ne gerekiyorsa onu yapmaya devam edeceğini bildirdik.’”

İsrail ile askeri ilişkiler sürüyor. Haaretz yazarı bununla birlikte, sorunun bugüne değil, geleceğe ilişkin olduğunun altını çizerek, İsrail’e Türkiye ile ilişkileri iyi tutması önerisinde bulunarak yazısını bitiriyor:

“Kendisini, daima, çeşitli dönemlerde İran, Türkiye ve Etiyopya’yı kapsayan Arap-olmayan bir kuşak ile koruma altına almayı amaçlayan İsrail, Erdoğan tarafından tahkir edilmeyi ve bunun üzerine Türkiye ile ilişkilerinin bir çıkmaza yuvarlanmasını tercih edebilir. Ne var ki, bunda stratejik bir bilgelik yoktur.”
Aynı gazetede Amir Oren imzasıyla yayınlanan değerlendirme, İsrail’in azalan siyasi ve askeri gücüne gönderme yapıyor ve şöyle diyor:
“Daha kritik olan, özellikle Türkiye gibi ülkeler gibi, yabancılar tarafından İsrail’in siyasi ve askeri gücünün azaldığının algılanmasıdır. Yıllar boyu İsrail, Washington’da kendisinden yararlanılır bir ülke olarak addedildi. Bununla beraber son 10 yıl içinde Türkiye başka bir pozisyona doğru hareket etti ve Türkiye, Washington’a ihtiyacı olan bir olmaktan ziyade, Washington’un kendisine daha fazla ihtiyacı olan bir ülke oldu. Aynı zamanda, İsrail, yönetim ve Kongre’yi Türkiye ile ilişkileri düzeltmek bakımından çok zayıf bir konumda olarak algılandı.”

Yani, İsrail ile ilişkilerin yara alması üzerinden, Türkiye ‘Batı’dan kopuyor’ diye alarm zilleri çalmanın haklı yanı olmadığını, İsrail basınını izleyerek de anlamak mümkün.

***
Türkiye’yi gayet iyi izleyen bir Fransız strateji uzmanı onu da gayet yakından tanırız- ve şu sırada Harvard’da ders veren Dominique Moisi’nin ‘Türkiye’yi Kim Kaybetti?’ yazısındaki şu satırlar da, İsrail ile ilişkilerin yara almasından ötürü ‘Batı’dan kopuyoruz’ diye dehşete kapılanlara uyarı niteliğinde:

“İsrail de Türkiye’yi yitirmek gibi bir büyük tehlikeyle yüz yüze. Lübnan’da ve şimdi Gazze’de
giriştiği en son iki askeri macerası İsrail’in güvenliğini güçlendirmekten çok uzak biçimde, kendisinin
tecridine ve dünyadaki sempatisini kaybetmesine yol açtı. Bu olgu, söz konusu askeri çılgınlıkların iki ülke arasındaki stratejik ittifakı neredeyse çökme noktasına getirerek geren Türkiye’de olduğundan hiçbir yerde daha güçlü olmamıştır.

Obama’nın Türkiye’ye yönelik politikası hakkında konuşmak için çok erken. İslam ile saygılı bir diyalog başlatma arzusu, onun, doğru yönde hareket edecek tek Batılı lider olduğunu söylemek için yeterli. Ama bir anahtar NATO üyesi olan Türkiye’ye olumlu Amerikan jestleri, İsrail’in eğer sorumsuz değilse duyarsız politikalarının önüne geçmek için yeterli olacak mıdır? Bunun cevabı belli değildir.”

Kısacası, Türkiye’nin Batı’dan uzaklaşmasının anahtarını İsrail’e karşı ‘siyasi pozisyonu’ belirlemiyor.
Başa dönelim; bu noktadaki asıl tehlike iç bünyemizdeki ‘Ergenekoncu-ulusalcı hastalığın’ vücudu sarmasında.



Bu haber 1,236 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,637 µs