siyasi alt yapısı değişiyor! | " /> siyasi alt yapısı değişiyor! | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'nin siyasi alt yapısı değişiyor!

24 Şubat 2009 12:15 tsi
Türkiye'nin siyasi alt yapısı değişiyor! Mahir Kaynak'tan derin bir yerel seçim analizi geldi: Onlar "Sadece AKP’ye karşı olanları desteklemekle yetinmeyip parti içindeki ayrışmaları da" körükleyebilirler. Onlar kim?

Mahir Kaynak / Star

Seçim sonuçları

Seçimlerde hangi partinin nerede kazandığı önemlidir: Ancak bunun kadar önemli olan başka bir şey de vardır. O da ülke siyasetine yön veren güç odaklarında bir değişim olup olmaması, eski yapının devam edip etmediği, etmiyorsa hangi odağın güç kazandığıdır. Ülkemizde birçok iktidar değişikliği yaşandı hatta bunların bazıları bir darbe sonucu gerçekleşti. Ancak ekonomide ve buna bağlı olarak kamuoyunu yönlendiren medyanın yapısında önemli bir değişim gözlenmedi. Her iktidar döneminde ortaya çıkan yeni zenginler ne büyüklükleri ne de uluslararası ilişkileri açısından siyasetin alt yapısını değiştiremedi.

Önümüzdeki seçimler, adı yerel de olsa, ülke çapında siyasetin alt yapısında önemli değişiklikler yaratacağa, daha doğru bir ifadeyle bu değişimle ilgili ipuçları vereceğe benziyor. Bu değişim iki alanda gözlenebilir. Birincisi ülke siyasetinde belirleyici rol oynayan büyük sermayeye rakip bir grubun ortaya çıkması ve etkin olması, diğeri Güneydoğu’da bugüne kadar egemen olan güçlerin kaybetmesi.

Gerçekte bu değişim yerel seçimlerden bağımsız olarak gelişmekteydi ve dünya üzerindeki değişimlerin bir yansıması niteliğindeydi, küresel sermayeyi kontrol eden güç zayıflıyor, devlet yapıları ön plana çıkıyordu. Bu değişim öyle bir aşamaya gelmişti ki birçok finans kurumunun yönetimi devletlere geçiyor, parayla ifade edilen bazı varlıkların değeri sıfıra yaklaşıyordu. ABD’de bir paket sigara değerine el değiştiren hisse senetleri vardı.

Ülkemizde bugüne kadar etkin olan sermaye iktidarla çatışmaya başladı. Yeni bir sermaye grubu ve bunun oluşturduğu medya dengeleri değiştirmiş ve tek yönlü şartlandırmalar dönemi sona ermişti. Eski sermaye gücü beklenen tepkiyi vermiş ve iktidarın karşısına çıkmıştı. Tepkilerinin yerel seçimle ilgisi yoktu ama tartışmaların içine kendi savunmalarını yerleştiriyorlardı.

Muhalefetin ülke yönetimindeki etkisizliği bu gücün sadece muhalefetle işbirliği yaparak amacına ulaşmasına imkan vermiyordu. Bu nedenle iktidar partisi içinde kendilerini destekleyen bir grup yaratmaya çalışmaları beklenir. Böylece karşı gücü zayıflatmış olurlar. Bu amaçla sadece AKP’ye karşı olanları desteklemekle yetinmeyip parti içindeki ayrışmaları da körüklemeleri beklenir.

Güneydoğu’ya yönelik ekonomik ve siyasal açılımlar yerel güç odaklarının zayıflamasına ve bölgesel siyasi partiler yerine ülke çapında siyaset yapan partilerin, özellikle AKP’nin etkin olmasına yol açtı. Eğer bu, yerel seçimlerin kazanılması sonucunu doğurursa ülke siyasetinde çok önemli bir değişim yaşanır.

Şu sorunun cevabını merak ediyorum: AKP yönetimine karşı olan ve onu değiştirmek isteyen sermaye grubu Güneydoğu’da da bu partinin kaybetmesini ister mi? Yoksa orada kazanmasına ama diğer bölgelerde kaybetmesine çalışır ve kaybetmenin faturasını liderinin ödemesini mi ister? Adı yerel de olsa herkes için zor bir seçim olacak gibi görünüyor. Çünkü sadece yerel yöneticiler belirlenmeyecek dünyadaki büyük değişimin yansımalarını da yaşayacağız.



Bu haber 1,053 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,032 µs