En Sıcak Konular

Maliki: Türkiye ile işbirliği yapmak istiyoruz

24 Şubat 2009 11:01 tsi
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Türkiye ile diğer alanlarda olduğu gibi tarihi eserler, özellikle İslami eserler konusunda işbirliği yapmayı istediklerini söyledi.

Maliki, Irak Ulusal Müzesinin açılışında A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, tarihi eserler ve özellikle İslami eserler konusunda önemli bir uzmanlığa sahip olduğunu, bundan ülkesinin istifade etmek istediğini belirtti.

Irak Başbakanı, Baas rejiminin devrilmesinden sonra yağmalanan Ulusal Müzeden çalınan ve yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin Irak'a iade edilmesi konusunda komşu ülkelerin ve Türkiye'nin elinden geleni yaptığını da ifade etti.

Malik, müzenin açılış töreninde yaptığı konuşmada da Irak'ın karanlık bir dönemden geçtiğini belirterek, müzenin Irak'taki yıkımdan payını aldığını kaydetti. Maliki, "Kardeşlik, eşitlik, adalet ve yardımlaşma prensibine dayanarak, Irak halkıyla şiddetin karanlık rüzgarını durdurduklarını ve yeniden yapılanma sürecine girdiklerini" söyledi.

Maliki ayrıca, Irak Ulusal Müzesi ve ülkedeki diğer müzelerin geliştirilmesinin önemine dikkati çekerek, yer altındaki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması için çağrıda bulundu.

Irak'ta savaşın başlamasından sonra çıkan kargaşadan faydalanan yağmacıların paha biçilmez eserleri çaldığı başkent Bağdat'taki Ulusal Müzenin yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan açılış törenine, çok sayıda bakan, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı büyükelçi ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da katıldı.

Tarih öncesi dönemden itibaren çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan Irak'ın bu son derece önemli müzesinde sergilenen eserlerden 7 bin tanesi halen kayıp.

Irak Turizm Bakanı Dr. Kahtan El Cuburi, yağma sırasında müzeden 15 bin parça tarihi eserin çalındığını ve bunlardan 8 binin iade edildiğini bildirdi. El Cuburi, ayrıca Irak genelinde çalınan eserlerden 10 bininin iade edildiğini söyledi.

Öte yandan, resmi törenle açılan Irak Ulusal Müzesi, bugünden itibaren yabancı ziyaretçileri kabul etmeye başlayacak. Iraklı yetkililer, müzenin Iraklı ziyaretçilere de açılması konusunu ise halen tartışıyor.
 
aa



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    29,934 µs