En Sıcak Konular

Doğan'ı yakan satış !

24 Şubat 2009 10:32 tsi
Doğan Yayın’daki vergi kaçakçılığı suçlamasında tek neden Axel Springer’e hisse satışı değil.

Sermayesi 6.4 trilyon olan Doğan Raks, grubun eski çalışanı Hasan Şek’e 50 milyara satıldı, zarar vergiden düşüldü. Doğan Yöneticisi Gedik ‘Şek’le işbirliğimiz var’ dedi.

DOĞAN Grubu, Maliye Bakanlığı tarafından kesilen 914.8 milyon liralık vergi cezası konusunda sürekli olarak Alman şirket Axel Springer’e yapılan hisse satışını gündeme getirirken, gruba bağlı Doğan Raks Pazarlama’daki işlemleri inceleyen Maliye’nin önemli bir vergi kaçakçılığına belgeleriyle birlikte ulaştığı belirtiliyor. Maliye müfettişlerinin 6.4 trilyon lira sermayesi bulunan Doğan Raks Pazarlama’nın 2003 yılında 50 milyar lira karşılığında Hasan Şek isimli eski bir Doğan Grubu çalışanına kağıt üzerinde satılmış gösterilerek vergi kaçakçılığı yapıldığını tespit ettiği kaydedildi. Şirketin değerinden düşük fiyata satılmasıyla ortaya çıkan zararın vergiden düşüldüğü, Maliye’nin de bu işlemi muhasebe hilesi yoluyla vergi kaçakçılığı saydığı vurgulanıyor. Edinilen bilgilere göre satış sırasında Hasan Şek sadece boş bir belgeye imza attı. Şek ayrıca Ticaret Sicil Gazetesi’nde Yönetim Kurulu Başkanı olarak görülmesine karşın şirketin hiçbir toplantısına da katılmadı. Maliye’nin bu yüzden satış işlemini muhasebe hilesi sayarak vergi cezası kestiği, Doğan Yayın Holding yöneticileri hakkında da kaçakçılıktan suç duyurusu yaptığı belirtiyor.

GEDİK: ŞEK’LE İŞBİRLİĞİMİZ VAR

KONUYLA ilgili star’ın sorularını yanıtlayan Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Soner Gedik olayı doğrulayarak, Maliye’nin bu yüzden 15 milyon liraya yakın bir ceza kestiğini söyledi. Gedik ‘Maliye 6.4 trilyon lira sermayesi bulunan şirketin 50 milyar liraya satışının geçerli olamayacağını bunun vergi kaçırmak için yapılan bir muhasebe hilesi olduğunu iddia ediyor’ dedi. Gedik, söz konusu şirketin düşük değerle satışını da ‘Şirketin özsermayesi eksideydi. Yani birikmiş zararı vardı. Bu yüzden daha düşük bir bedele satıldı’ sözleriyle açıkladı. ‘Satış neden sizinle iş bağlantısı olan Hasan Şek’e yapıldı? Sizin gibi dev bir holding böyle bir işlem yapınca paravan kullanmış izlenimi doğmuyor mu?’ sorusuna ise Gedik şu sözlerle yanıt verdi: ‘Hasan Şek’le işbirliğimiz vardı. Bazı dergi işlerimizi yapıyordu. Ancak yapılan işleme baktığımızda satılan şirket toplam varlıklarımız içinde çok küçük bir yer tutuyor. Burada bir muhasebe hilesinden çok, şirket değerlemesine yönelik bir sorun olabilir.’

Soner Gedik tüm bu soruların yanıtının mahkemelerde verileceğini de sözlerine ekledi.

Doğan Yayın Holding 18 Şubat’ta İMKB’ye yaptığı bildirimde Vergi İnceleme Raporu’nu özetleyerek, iddialara yanıt vermişti. Doğan Raks satışı sadece rapor özetinde ‘Hisse senedinden doğan zararın kurum kárından düşülemeyeceği’ maddesiyle geçiştirilirken, savunma yazıları bölümünde hiç yer verilmemişti.

Maliye ‘915 milyonluk teminatı 15 gün içinde yatır’ emri yolladı

MALİYE Bakanlığı vergi kaçakçılığı suçlamasıyla 826 milyon liralık ceza kesilen Doğan Yayın Holding’in borcunun faiziyle birlikte 914.8 milyon lira olduğunu belirterek söz konusu cezanın teminatının 15 gün içinde yatırılmasını istedi. Konuyla ilgili tebligat İMKB’ye akşam üzeri yapılan açıklamayla duyurulurken, Doğan Yayın Holding Başkan Yardımcısı Soner Gedik, sabah saatlerinde yaptığı toplantıda vergi cezası nedeniyle açacakları dava sonuçlanıncaya kadar şirketin, ceza tutarındaki bir rakamı teminat olarak yatıracağını söylemişti.

ÖDEME GÜCÜMÜZ VAR

GEDİK söz konusu ödemenin mali yapılarında doğal olarak bir bozulma yaratacağını belirterek, ‘2 milyon lira bile olsa bir bozulma yaratır. Ancak grubumuzun bu teminatı yatırmaya gücü var. Krize hazırlıklı girdik. Bu da bir kriz’ dedi. Gedik söz konusu tutar nedeniyle karşılık ayırılıp kárın düşürülmesine gerek olacağını düşünmediğini de kaydetti. Dün gazetelerin ekonomi yöneticileri ve Doğan Grubu yazarlarıyla İstanbul’da yapılan toplantıda bir araya gelen Gedik, Maliye Bakanlığı’nın kestiği 826 milyon TL’lik cezanın vergilerle birlikte 900 milyon lirayı geçtiğini hesapladıklarını ve bu cezaya itiraz için dava açmaya hazırlandıklarını söyledi.

Doğan Yayın’ın vergi mahkemesinde açacağı davanın ne kadar süreceği bilinmiyor. Ancak Soner Gedik geçen hafta yaptığı açıklamalarda söz konusu davanın 7 yıla yakın sürebileceğini vurgulamıştı. Doğan Yayın Başkan Yardmcısı Soner Gedik dava için verilecek teminatın tam içeriğini açıklamazken, yasalar gereği teminat verilebilecekler, nakit para, Hazine bonosu, kredi teminat mektubu, gayrimenkul ve mahkemenin kabul edeceği makine-teçhizat gibi maddi duran varlıklardan oluşuyor.

UZLAŞMA OLSUN İSTERİZ

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gedik, ‘Daha önce Petrol Ofisi’ne kesilen 1.2 milyar TL’lik cezaya da itiraz ettiniz. Ancak sonrasında uzlaşmaya gidip bir ceza ödediniz. Bu durumu nasıl yorumluyorsunuz?’ sorusuna şu cevabı verdi: ‘Petrol Ofisi’nde yabancı ortağımız vardı. Kesilen ceza faizleriyle birlikte 2 milyar liraya ulaşıyordu. Olayı mahkemeye verip uzatmak hem yabancı ortağımız hem biz hem de yatırımcılarımız için olumsuz sonuçlar doğuracaktı. Bu yüzden uzlaşmaya gittik, bu olayda da uzlaşma hakkı verilse memnuniyetle uzlaşmaya hazırız.’ Gedik’in bu açıklamasına karşın vergi kaçakçılığından dolayı kesilen cezalarda uzlaşma imkanı bulunmuyor.

Yalçındağ: Biz böyle bir şey yapmayız

Bilgilendirme toplantısına katılan Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ise söz konusu vergi raporu nedeniyle çok üzüldüklerini belirtti. Yalçındağ Doğan Grubu gibi birçok yabancı ortağı, 24 bin çalışanı olan bir topluluğun böyle bir hata yapacağının düşünülemeyeceğini kaydetti. Axel Springer’le yaptıkları ortaklıkla Türkiye’ye 500 milyon dolarlık yabancı sermaye getirdiklerini kaydeden Yalçındağ, ‘Başka ülkede olsa bunu yapanı ödüllendirirler’ dedi.

Doğan Grubu’na iki kötü haber

‘Para Noel tatili nedeniyle gecikti’ bahanesi olmaz

Toplantıda Soner Gedik’e sorulan sorulardan biri de anlaşmanın imzalandığı tarih konusunda ilgili şirketin yevmiye defterinde yapılan değişiklikle ilgili oldu. Gedik, ‘26 Aralık 2006’da şirketin yevmiye defterine satışın gerçekleştiğine yönelik kayıt tutulduğu, bu işlemin neden daha sonra tersine kayıtla 2 Ocak 2007 olarak değiştirildiği’ yönündeki soruya ‘Biz yevmiye defterine 26 Aralık 2006’da satışın tamamlandığına yönelik kaydı yaptık. Ancak o gün para gelmedi. Noel nedeniyle para geçilemediği için yevmiye defterinde işlemi tersine kayıtla iptal ettik. Para 2 Ocak’ta geldi ve yevmiye defterine işledik’ diye cevap verdi. Bankacılar ise yurtdışında Noel tatili nedeniyle bankacılık sisteminin sadece 24 ve 25 Aralık’ta tatil yaptığını belirtiyor.Yani yurtdışından para gönderimini sağlayan swift işlemlerinin 26-31 Aralık 2006 arasında rahatça yapılabildiği ortaya çıkıyor. Dolayısıyla Doğan Grubu’nun ‘Axel Springer parayı Noel nedeniyle geçemedi, yevmiye defterinde değişiklik yapmak zorunda kaldık’ bahanesi de zayıflıyor.

Teminatın zarar kabul edilmemesi SPK’ya bağlı

GEDİK, açılacak dava için yatırılacak 1 milyar TL’nin kárdan düşülüp düşülmeyeceği konusunda ‘Karşılık ayırıp kárı düşürmemiz gerekeceğini düşünmüyorum. Bu işlem bilanço dipnotlarımızda gözükecek. Ancak kárı etkilemeyecek. Buna bağımsız denetim kuruluşları ve hukukçular karar verecek’ dedi. Buna karşın Sermaye Piyasası mevzuatına göre Doğan Grubu’nun dava için yatırdığı parayı zarar olarak gösterip göstermeyeceği konusundaki karar Sermaye Piyasası Kurulu’nun yetkisinde bulunuyor. Kurul bir şirketin benzer davalardaki teminatının karşılık oranını tamamen kendi takdiriyle belirleyerek bilançoya yansıtılmasını sağlıyor. Buna göre SPK, Doğan Yayın’ın dava için yatıracağı temiat nedeniyle karşılık ayırması gerekmediğine karar verebiliyor. Bu durumda şirketin bilançosunda zarar gözükmüyor. Ancak tüm paranın karşılık olarak yazılması da Kurul’un takdirinde. Kurul isterse bütün teminat kárdan düşülüp zarar yazılacak.

STAR



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,620 µs