son şansı olabilir | " /> son şansı olabilir | "/>

En Sıcak Konular

İstanbul son şansı olabilir

24 Şubat 2009 09:19 tsi
İstanbul son şansı olabilir O Türk siyasetine damga vurmuş bir aileden geliyor. Taşıdığı soyadı hem toplumda hem de devlette önemli çağrışımlar yapıyor. Ancak siyasette bir türlü dikiş tutturamıyor. Belki de son şansını İstanbul için kullanıyor. Siyasetin ‘sabırsız adamı’

“Çok partili hayata geri dönüldükten sonra Türk siyasetine kimler damgasını vurdu” sorusunun karşısında çok seçenek bulunmuyor. Sağ partiler Aydın Menderes üzerinde uzlaşırken, Turgut Özal “ikinci isim” olarak niteleniyor. Elbette Bülent Ecevit’i saymamak biraz haksızlık gibi… Yaşayan en tecrübeli siyasetçilerden Süleyman Demirel’i unutmamak gerekiyor. Ancak Menderes çizgisi dendiğinde akla Özal’dan sonra artık Erdoğan geliyor.
İşte ANAP’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Özal, Türk siyasetine damgasını vurmuş bir babanın, Turgut Bey’in en büyük oğlu. Hayatı babasının gölgesinde geçen, kimi zaman çalkantılı ailesiyle sık sık gündeme gelen, önce basın sektöründe bulunan ardından siyasete göz kırpan Ahmet Özal, uzun bir sürenin ardından yeniden meydanlara inmeye hazırlanıyor.

Uzan’la ortaklık yaptı

Özal’ın özgeçmişine göz atıldığında ilginç bilgiler çıkıyor ortaya. ABD’de North Carolina Üniversitesi’ni bitirmiş. Aynı okulda yaptığı Ekonomi master’ının ardından iş hayatına atılan Özal, IMF ve Dünya Bankası’nın çeşitli kademelerinde görev almış. Yani yurtdışı tecrübesi bulunuyor. Turgut Özal’ın ilk kabinesini kurduğu 1983 – 84 yıllarında Türkiye’ye dönmüş. Kanal 6 televizyonunu kuran Özal, babasının vefatının ardından, Nisan 1994 krizinin de etkisiyle Kanal 6’yı elinden çıkarmak durumunda kalmış.

Uzanlar’la da birlikte iş yapan Özal, medya sektöründen sonra siyasete atılmak ister. Siyaset sahnesine ilk kez 1999 seçimlerinde Malatya’dan bağımsız milletvekili adayı olarak çıkan Ahmet Özal, 21. dönemde Malatya’dan milletvekili seçilir. Nisan 2002’de Anavatan Partisi’ne katılır, ancak partisi meclis dışında kalınca Aralık 2003’te hem partiden hem de siyasetten uzaklaşır.

ÖZAL Partisini kurmak istedi

Ancak siyasetten çok fazla uzak kalamaz Ahmet Özal… Eylül 2006’da babasının yarım kalan projelerini tamamlamak üzere yeni bir parti kurmak için kolları sıvar ve ilginç bir projeyle kısaltması ÖZAL Partisi şeklinde olacak parti için ön hazırlık çalışmalarına başlar. Ancak o proje de yürümez… Siyaset çıkışlarının bir sonraki adımını 2007 yılında yapılan Anavatan Partisi Genel Başkanlık seçimlerine adaylığını koymak şeklinde gerçekleştiren Ahmet Özal, seçimi kaybederek Başkanlığı Salih Uzun’a kaptırır.

O şimdi İstanbul’a talip

Siyasette uzun süreli gel-gitler yaşayan Özal belki de son şansını deniyor. Daha önce siyasetin belirli kademelerinde ter döken siyasetin ‘sabırsız adamı’ nice uzaklaşmalar ve yeniden talip olmaların ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığını koydu. 14 Şubat’ta Partinin İstanbul İl Başkanlığı’nda annesi Semra Özal ve Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun ile birlikte basın mensuplarının karşısına çıktı. Basın toplantısında İstanbul'da 10 gün içerisinde yapacakları çalışmalarla iddialı parti konumuna gelerek ilk iki arasında yer alacaklarını söyledi, adaylığının nedenini halka olan sorumluluğu olarak açıkladı. Babası sayesinde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık başta olmak üzere çeşitli siyasi kademelerin atmosferini soluduğunu ifade eden Özal, amacının makam değil, topluma iyi hizmet vermek olduğunu açıkladı.

Ahmet Özal, seçilmesi halinde İstanbul’daki trafik sorununa farklı çözümler getireceğini söyleyerek toplu taşıma araçlarında yapılacak düzenlemelere değindi.  Önümüzdeki 5 yıl boyunca öğrencilere ve velilere toplu taşıma araçlarının ücretsiz olacağını ifade etti, metrobüse alternatif olarak monoray (üstten giden tramvay) sisteminin İstanbul’da uygulanabileceğini dile getirdi. 

O da susmayı tercih ediyor

ANAP’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Ahmet Özal 14 Şubat’ta yaptığı basın toplantısının ardından medyada pek yer bulamadı. En azından hakkında bir haber çıkmadı. Belki de kendisi susmayı tercih ediyor, ancak bu yerel seçimde onu pek de iddialı bir yere oturtmuyor. Hal böyle olunca seçimlere bir ay kala Özal’ın yeni siyasi adımının başarısı hakkında soru işareti doğuyor. Ancak belli olmayabilir. Özal son bir ayda yeni projeler ve akıllıca çıkışlarla doğru bir kamu diplomasisi yürütebilir. Yine de rakiplerinin gücü Özal’ı oldukça zorlayacağa benziyor.

İyibilgi.com

Yarın: Şansını bu kez DSP’de deneyecek

Dizinin tamamı:

1. Bölüm: Seçim 2009: İstanbul kimi bekliyor
2. Bölüm: Topbaş yüzde kaç oy alacak?
3. Bölüm: Kılıçdaroğlu: O dosyalar sandığı da sallar mı?
4. Bölüm: Bekaroğlu: Seçimin en stratejik hamlesi
5. Bölüm: İstanbul’un en iyi adayı, ama…
6. Bölüm: Dülger: Neden aday oldu?



Bu haber 1,698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,030 µs