Türk askeri Amerikan karargahına yerleşti! | " /> Türk askeri Amerikan karargahına yerleşti! | "/>

En Sıcak Konular

Türk askeri Amerikan karargahına yerleşti!

24 Şubat 2009 09:00 tsi
Türk askeri Amerikan karargahına yerleşti! 'Süleymaniye Baskını' bir daha olmayacak...

ABD Merkez Komutanlığı CENTCOM ile TSK arasında 'Çuval olayı', 'Süleymaniye Baskını' ile yaşanan gerilim, yerini işbirliğine bıraktı. CENTCOM'un Florida Tampa'da bulunan merkezine Türk askeri bir 'irtibat bürosu' açtı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) arasında, '1 Mart Tezkere Krizi' ve tarihe 'Çuval Olayı' olarak geçen 'Süleymaniye Baskını' nedeniyle yaşanan gerilim, yerini sıkı işbirliğine bıraktı. İki ülkenin orduları arasında son dönemde öne çıkan yakınlaşma, geçtiğimiz aylarda gerçekleşen somut bir adımla daha da güçlendi. TSK tarihinde ilk kez, ABD Ordusu'nun okyanus ötesi operasyonlarını yöneten CENTCOM'un, Florida Tampa'da bulunan merkezinde 'İrtibat Bürosu' açtı.

Kamuoyuna duyurulmadan devreye giren Tampa'daki TSK İrtibat Bürosu, hem TSK'nin terörle mücadelesi hem de ABD Ordusu'nun önümüzdeki sürece ilişkin stratejisi açısından büyük önem taşıyor. Irak'taki birliklerinin bir bölümünün geri çekilmeye, bir bölümünü de Afganistan'a kaydırmaya hazırlanan ABD, bu düşüncesini uygulamaya koyduğu süreçte TSK'nin Tampa'daki İrtibat Bürosu ile yoğun temaslarda bulunacak.  
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 5 Kasım 2007'de eski ABD Başkanı George W. Bush ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede, terör örgütü PKK'nın 'Ortak düşman' olarak tanımlanması, iki ülke orduları arasında yeni bir dönemin başlamasını sağladı.

PKK'ya karşı etkin istihbarat paylaşımı kapsamında ilk önce, Türk ve Amerikan Genelkurmay İkinci Başkanları arasında doğrudan telefon hattı kuruldu. İki ülke arasında askeri alanda yaşanan yakınlaşmanın, 2008 yılının ikinci yarısında ilerlediği ve CENTCOM'un Florida Tampa'daki merkezinde, tamamı Türk subaylarından oluşan Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı TSK irtibat bürosu kurulduğu öğrenildi. İrtibat bürosunda görev alan Türk subayların sayısı ve büro komutanının rütbesi ise açıklanmadı. TSK bu gelişmeyle birlikte CENTCOM ile doğrudan askeri diyalog yolunu da sağlamış oldu.

BASKINDA MUHATAP BULAMAMIŞTIK
CENTCOM ile TSK, '1 Mart Tezkeresi' ve 'Süleymaniye Baskını' nedeniyle yaşanan krizlerde karşı karşıya gelmişti. TSK'nın CENTCOM ile doğrudan diyalog kuramaması, Süleymaniye'deki Türk askerlerinin serbest bırakılması için yürütülen çalışmalara da yansımış, Türkiye bu süreçte muhatap bulamamıştı.

Terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında, CENTCOM ve TSK arasında sürdürülen etkin istihbarat paylaşımı da, Tampa'daki irtibat bürosunun açılmasıyla birlikte çok daha etkin bir noktaya ulaştı. Bu süreçte CENTCOM, iki insansız hava aracını, Kuzey Irak'ta terörle mücadele için TSK'ya tahsis etti.

Akşam



Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,471 µs