İşte Afrika gezisinin sırrı! | " /> İşte Afrika gezisinin sırrı! | "/>

En Sıcak Konular

İşte Afrika gezisinin sırrı!

24 Şubat 2009 08:36 tsi
İşte Afrika gezisinin sırrı! Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afrika gezisinin sırrını açıkladı...

Suudi Arabistan, Rusya ve son olarak da Afrika çıkarması yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye’nin ihracatını artırmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Gerektiğinde başbakanları, devlet başkanlarını arıyorum. Bir tek proje için bir ülkeye gidiyorum” dedi...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül seçildikten sonra Köşk personeline dönük “çok yorulacaksınız” uyarısında bulunmuştu. Nitekim de öyle oldu. Göreve geldiğinden beri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yoğun bir tempoda çalıştı. Özellikle son dönemde bu tempo daha da hızlandı. Suudi Arabistan ardından Rusya ve son olarak da üç günde iki Afrika ülkesi ile dış etkinlikler yoğunlaştı.

Bu gezilere çok sayıda işadamı katıldı. İş açılımları için devletin tepesindeki en etkin isim önderlik yaptı. İşte iş dünyasını heyecanlandıran son gelişmeleri ve Türkiye ekonomisine katkısını Afrika’nın önemli ülkelerinden biri olan Kenya’da bir gece yarısı ormanın içindeki Türk Elçiliği’nde ayrıntıları ile görüşme imkanımız oldu. İşte Cumhurbaşkanı Gül ile yaptığımız o söyleşi...

DESTEK ÖNEMLİ

Sizinle Rusya’ya giden işadamları çok faydalı görüşmeler yaptıklarını söylemişlerdi. Şimdi Kenya’dayız ve buradaki işadamları da aynı şeyi söylüyor. Hatta Özal’dan sonraki en büyük dış etkinliklerin şimdi gerçekleştiğini söyleyenler var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Uluslararası ticaret için ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Gerektiğinde devlet başkanlarını, başbakanları arıyorum. Bizzat birçok proje için kendim gidiyorum. Bu konuları önemsiyoruz. Uluslararası ticarette devletlerin desteğinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye için elimden gelen her şeyi yapıyorum.

Gerek Dışişleri Bakanlığım gerek Başbakanlığım ve gerek Cumhurbaşkanlığım sırasından her türlü desteği verdim. Tek bir proje için bir başka ülkeye gidip işi çözdüğüm oldu. Bunları Türkiye için yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Rusya’da ziyaretimize çok büyük heyet katıldı. Afrika’ya çok önemli işadamlarımız geldi.

BÜTÜN DÜNYA YAPIYOR

Bu strateji devam edecek mi?

Edecek tabi... Bütün dünya bunu yapıyor. Bizim işin iş dünyası çok önemli. İşadamları bizim değerimiz. Onlar başka ülkelerde ne kadar çok iş yaparlarsa Türk ekonomisine o kadar katkıları olur. Bu da Türkiye’ye iş, zenginlik olarak döner. Türkiye’nin prestiji artar dünyada. Bize gittiğimiz yerlerde bunu Türk işadamları yaptı dendiğinde büyük mutluluk duyuyoruz. Nairobi havaalanına indiğimde iki Türk Hava Yolları uçağını görünce gurur duydum.

Rusya’da paraya dönük somut girişimler de oldu...

Evet çok önemli. Rusya ile yaptığımız görüşmelerde rublenin kullanımı konusu vardı. Hazine Müsteşarını, Merkez Bankası başkanını, bürokratları çağırdım. Görüş aldım. Üzerinde çalışıyoruz. Bu tür girişimler Türk sanayisinin krizden çıkışına yardım eder diye düşünüyoruz.

BAĞLANTI KURULDU

Kenya nasıl geçti?

Türk işadamlarını 300 Kenyalı girişimci ile görüşmüş. Siz de yakından takip etmişsiniz görüşmeleri... İş adamlarımız Kenya’da çok önemli iş bağlantıları yaptı. Buraya yaptığımız seyahatin çok faydalı geçtiğini düşünüyorum. Uçağımızda 200’e yakın iş adamı vardı. Hatta birçok iş adamı da gelmek istedi ama yer sıkıntısından getiremedik. Bunlar önemli gelişmeler. 4 sene önce 15 milyon dolar olan Kenya ile ticaretimiz bu gün 240 milyon dolara çıktı. Yarınki hedefimiz 1 milyar dolara koşmak.

Başta AB olmak üzere bazı pazarlarda ihracat kan kaybediyor. Telafisi böyle mi olacak?

 2002’de 36 milyar dolar olan ihracatımız bugün 100 milyar doların üzerine çıktı. Butün bu gelişmeler çalışmakla gerçekleşiyor. Son dünya krizi ile birlikte ihracatta gerileme başladı. Bu bizden kaynaklanmadı. İhracatımızın yüzde 60’ı AB’ye... Orada harcama kabiliyeti düşünce haliyle bizim ihracatımız da olumsuz etkilendi. Bu yüzden yeni pazar arayışlarına girdik. Bunların en önemlilerinden birisi Afrika’dır. Rusya’da önemli...

 Ortadoğu’ya nasıl bakıyorsunuz?...

Önemli. Mesela S. Arabistan’a yaptığımız geziden de çok önemli sonuçlar aldık. Ülkenin 2020’ye kadar 600 milyar dolarlık bir yatırım bütçesi ayırdığını biliyoruz. Dünya küçülürken onlar büyüyor. Bu büyümenin gerçekleşmesine biz de destek sağlamak istiyoruz. Bu yatırımdan biz de mutlaka pay alacağız.

Nairobi doğru hedef THY’yi kutluyorum

THY’nin uçuşları nasıl etkiliyor bütün bu çalışmaları?

Nairobi Afrika için önemli açılım noktalarından biri. THY’nin Nairobi hattını açması önemli. Bu noktada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı ve THY Genel Müdürü Temal Kotil’i tebrik ediyorum. Nairobi Afrika için bir açılım ve başlangıç noktası. Aynı şekilde İstanbul da Avrupa, Asya ve Ortadoğu için bir başlangıç noktası ve bir kapı konumundadır. Bu direkt uçuşlar Kenya ile Türkiye’yi ve dünyayı birbirine yakınlaştıracaktır.

Kriz önlemleri siyasi tartışmalarla gölgeleniyor

Kriz konusunda uyarılarınız oluyor mu?

Türkiye’de krizle birlikte tedbirler alınıyor. Bunları biliyoruz. Benim de tavsiyelerim oluyor elbette. Sayın Başbakanla düzenli olarak görüşüyoruz. Yine ekonomiden sorumlu bakan ve bürokratlarla da zaman zaman görüşmelerimiz oluyor. Ama bu konu tamamen hükümetin konusu. Krize karşı alınan tedbirler siyasi tartışmalarla gölgeleniyor. Oysa bu tamamen Türkiye’nin meselesi. O yüzden siyasetten uzak tutulması gerekir.

Çalıştık meyveleri topluyoruz birileri bizi eleştirmişti

Afrika açılımı yeni başlamadı. Süreç nasıl gidiyor?

3-4 senedir sürdürdüğümüz bu Afrika açılımı şimdi meyvelerini vermeye başladı. Bu son ziyaretimizde sadece ihracat noktasında değil iş adamlarımızın yatırım anlaşmaları yaptıklarını da gördük. Buraya yapılacak yatırımlar ülkemize kaynak sağlayacaktır.

Biraz önce dünya da aynı şeyi yapıyor dediniz. Bu konuda sıkı yarış var.

Doğru. Biz Afrika çalışmalarımızı sürdürürken dünya da boş durmuyor. Bakın Çin Cumhurbaşkanı bu bölgelere dördüncü gezisini yapıyor. Önümüzdeki günlerde yine Kenya’ya bir Çin heyetinin geleceğini öğrendik. Biz Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk kez geliyoruz. İran Cumhurbaşkanı bölgede dolaşıyor.

Türkiye’de bazı çevreler bu gezilere itiraz etmişti.

Biz yıllar önce Afrika ziyaretleri yaptığımızda gerek ben gerek Sayın Başbakan bu bölgeye geldiğinde birçok insan eleştiriler yöneltti. Hatta ‘ne işiniz var oralarda niye gidiyorsunuz boşu boşuna’ diyenler oldu. Bu gün aldığımız sonuçları bu eleştirileri yapanlar da görüyorlardır. Körfeze niye gittim. Acelem neydi? 2020’ye kadar 600 milyar dolarlık yatırım bütçeleri var.

Bu ilişkilerin ekonomi dışında da katkıları var mı?

Ekonomik sonuçları alıyoruz almaya da devam edeceğiz. Bunun yanında siyasi sonuçlar da elde edildi. Örneğin BM Güvenlik Kurulu’na seçilirken ikisi hariç tüm Afrika ülkeleri bize oy verdi. Bunlar çok önemli sonuçlar. Dünyada başka hiçbir ülke bu sonucu alamaz.

Celal TOPRAK / Bugün



Bu haber 867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    65,409 µs