bilinmeyen noktaları | " /> bilinmeyen noktaları | "/>

En Sıcak Konular

Faslın bilinmeyen noktaları

23 Şubat 2009 13:18 tsi
Faslın bilinmeyen noktaları Meşhur fasıl gecesi gündeme damgasını vurdu. Bugün bir çok gazeteci köşesinde bu olaya yer verdi. Sizlerin yakından takip ettiği, iyibilgi.com'un yazarlarından Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ise olayı birinci elden anlatıyor. Bakın o gecenin kaleme alın

Mehmet Barlas / Sabah

'Musiki politika gibi değildir, ciddi bir iştir'

Faslın sazendelerinden udi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'nın "O gece" ye ilişkin notlarında, "önemsiz" gibi görünen noktaların ne kadar "önemli" oldukları şöyle anlatılmıştı.
BİR: (Ahmet Hakan) Biz sazendeler için "işlerini acayip ciddiye almışlar" diye yazmış. Öyledir musiki politika gibi değildir; ciddi iştir.
İKİ: Şarkıların güfte yazarlarının adlarının da çoğu zaman belirtilmemesi gibi biz sazendelerin isimleri de hep 'es' geçilir. Bu eksiği tamamlayalım. Kanunda Dr. Akif Köksel, kemanda Şükrü Özoğuz, mızraplı tanburda Hulusi Babalık ve udda bendeniz Dr. Ahmet Rasim Küçükusta vardı.
ÜÇ: Uşşak yani âşıklar makamındaki faslı Dr. Adnan Çoban derlemişti ve aynı zamanda 'serhanende' de o idi. Çalan ve söyleyenlerin yarısından çoğu doktor olunca kaçınılmaz olarak 'tıp fakültesinden arada sırada doktor çıktığı' esprisi yapılmadan olmadı tabii ki.

Yerinden "Ayakta" okumak
DÖRT: THY Yönetim Kurulu Başkanı olan Candan Karlıtekin hem müthiş bir 'musikisever' ve hem de müthiş bir tenor. O gece Cevdet Çağla' nın Kürdâr 'Senin coşkun suların koynuna mehtap alamaz' ve Sultanâh 'Kaçıncı faslı bahar bu solar gider emelim' şarkılarını seslendirdi.
BEŞ: Candan Bey bu şarkıları 'yerinden' okudu. Bu her babayiğidin harcı bir iş değil. Eskileri saymazsak tiz nevada sesi titremeyen pek az tenor vardır. Helal olsun ona.
ALTI: Ahmet Hakan'a özel not: Yerinden okumak demek 'oturarak' okumak anlamında değil. Bu bir eserin bestekârı tarafından yazılan notasına göre okunması demek. Çoğu solist bir ses, dört veya beş ses pesten okurlar. Böylece tiz seslerde göbekleri de sesleri de çatlamaz. Günümüzde şarkıları yerinden okuyan profesyonel sanatçı sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
GECENİN FALSOSU: Falso yalnız müzisyenlere özgü bir şey değil. Gecenin falsosu uşşak faslının yarıda kesilip apar topar Samime Sanay' ın sahne almasıydı. Samime Hanım da afalladı. 'Ben yılların solistiyim; şimdi uvertür mü oldum' gibisinden sözler etti. Falsonun sebebini sonradan kavradık: Meğer Aydın Bey erken kalkacakmış. Şu günlerde onu hoş görmemek mümkün değil.
Prof. Dr. Küçükusta özetle bunları yazmış.



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,593 µs